Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૬. અજાતસુત્તં

    6. Ajātasuttaṃ

    ૪૩. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    43. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘અત્થિ, ભિક્ખવે , અજાતં અભૂતં અકતં અસઙ્ખતં. નો ચેતં, ભિક્ખવે, અભવિસ્સ અજાતં અભૂતં અકતં અસઙ્ખતં, નયિધ જાતસ્સ ભૂતસ્સ કતસ્સ સઙ્ખતસ્સ નિસ્સરણં પઞ્ઞાયેથ. યસ્મા ચ ખો, ભિક્ખવે, અત્થિ અજાતં અભૂતં અકતં અસઙ્ખતં, તસ્મા જાતસ્સ ભૂતસ્સ કતસ્સ સઙ્ખતસ્સ નિસ્સરણં પઞ્ઞાયતી’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Atthi, bhikkhave , ajātaṃ abhūtaṃ akataṃ asaṅkhataṃ. No cetaṃ, bhikkhave, abhavissa ajātaṃ abhūtaṃ akataṃ asaṅkhataṃ, nayidha jātassa bhūtassa katassa saṅkhatassa nissaraṇaṃ paññāyetha. Yasmā ca kho, bhikkhave, atthi ajātaṃ abhūtaṃ akataṃ asaṅkhataṃ, tasmā jātassa bhūtassa katassa saṅkhatassa nissaraṇaṃ paññāyatī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘જાતં ભૂતં સમુપ્પન્નં, કતં સઙ્ખતમદ્ધુવં;

    ‘‘Jātaṃ bhūtaṃ samuppannaṃ, kataṃ saṅkhatamaddhuvaṃ;

    જરામરણસઙ્ઘાટં, રોગનીળં 1 પભઙ્ગુરં 2.

    Jarāmaraṇasaṅghāṭaṃ, roganīḷaṃ 3 pabhaṅguraṃ 4.

    ‘‘આહારનેત્તિપ્પભવં, નાલં તદભિનન્દિતું;

    ‘‘Āhāranettippabhavaṃ, nālaṃ tadabhinandituṃ;

    તસ્સ નિસ્સરણં સન્તં, અતક્કાવચરં ધુવં.

    Tassa nissaraṇaṃ santaṃ, atakkāvacaraṃ dhuvaṃ.

    ‘‘અજાતં અસમુપ્પન્નં, અસોકં વિરજં પદં;

    ‘‘Ajātaṃ asamuppannaṃ, asokaṃ virajaṃ padaṃ;

    નિરોધો દુક્ખધમ્માનં, સઙ્ખારૂપસમો સુખો’’તિ.

    Nirodho dukkhadhammānaṃ, saṅkhārūpasamo sukho’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. છટ્ઠં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. રોગનિડ્ઢં (સી॰)
    2. પભઙ્ગુનં (ક॰ સી॰ ક॰), પભઙ્ગુણં (સ્યા॰)
    3. roganiḍḍhaṃ (sī.)
    4. pabhaṅgunaṃ (ka. sī. ka.), pabhaṅguṇaṃ (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૬. અજાતસુત્તવણ્ણના • 6. Ajātasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact