Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૧. અજિતમાણવપુચ્છા

    1. Ajitamāṇavapucchā

    ૧૦૩૮.

    1038.

    ‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો, (ઇચ્ચાયસ્મા અજિતો)

    ‘‘Kenassu nivuto loko, (iccāyasmā ajito)

    કેનસ્સુ નપ્પકાસતિ;

    Kenassu nappakāsati;

    કિસ્સાભિલેપનં બ્રૂસિ, કિંસુ તસ્સ મહબ્ભયં’’.

    Kissābhilepanaṃ brūsi, kiṃsu tassa mahabbhayaṃ’’.

    ૧૦૩૯.

    1039.

    ‘‘અવિજ્જાય નિવુતો લોકો, (અજિતાતિ ભગવા)

    ‘‘Avijjāya nivuto loko, (ajitāti bhagavā)

    વેવિચ્છા પમાદા નપ્પકાસતિ;

    Vevicchā pamādā nappakāsati;

    જપ્પાભિલેપનં બ્રૂમિ, દુક્ખમસ્સ મહબ્ભયં’’.

    Jappābhilepanaṃ brūmi, dukkhamassa mahabbhayaṃ’’.

    ૧૦૪૦.

    1040.

    ‘‘સવન્તિ સબ્બધિ સોતા, (ઇચ્ચાયસ્મા અજિતો)

    ‘‘Savanti sabbadhi sotā, (iccāyasmā ajito)

    સોતાનં કિં નિવારણં;

    Sotānaṃ kiṃ nivāraṇaṃ;

    સોતાનં સંવરં બ્રૂહિ, કેન સોતા પિધિય્યરે’’ 1.

    Sotānaṃ saṃvaraṃ brūhi, kena sotā pidhiyyare’’ 2.

    ૧૦૪૧.

    1041.

    ‘‘યાનિ સોતાનિ લોકસ્મિં, (અજિતાતિ ભગવા)

    ‘‘Yāni sotāni lokasmiṃ, (ajitāti bhagavā)

    સતિ તેસં નિવારણં;

    Sati tesaṃ nivāraṇaṃ;

    સોતાનં સંવરં બ્રૂમિ, પઞ્ઞાયેતે પિધિય્યરે’’.

    Sotānaṃ saṃvaraṃ brūmi, paññāyete pidhiyyare’’.

    ૧૦૪૨.

    1042.

    ‘‘પઞ્ઞા ચેવ સતિ યઞ્ચ 3, (ઇચ્ચાયસ્મા અજિતો)

    ‘‘Paññā ceva sati yañca 4, (iccāyasmā ajito)

    નામરૂપઞ્ચ મારિસ;

    Nāmarūpañca mārisa;

    એતં મે પુટ્ઠો પબ્રૂહિ, કત્થેતં ઉપરુજ્ઝતિ’’.

    Etaṃ me puṭṭho pabrūhi, katthetaṃ uparujjhati’’.

    ૧૦૪૩.

    1043.

    ‘‘યમેતં પઞ્હં અપુચ્છિ, અજિત તં વદામિ તે;

    ‘‘Yametaṃ pañhaṃ apucchi, ajita taṃ vadāmi te;

    યત્થ નામઞ્ચ રૂપઞ્ચ, અસેસં ઉપરુજ્ઝતિ;

    Yattha nāmañca rūpañca, asesaṃ uparujjhati;

    વિઞ્ઞાણસ્સ નિરોધેન, એત્થેતં ઉપરુજ્ઝતિ’’.

    Viññāṇassa nirodhena, etthetaṃ uparujjhati’’.

    ૧૦૪૪.

    1044.

    ‘‘યે ચ સઙ્ખાતધમ્માસે, યે ચ સેખા પુથૂ ઇધ;

    ‘‘Ye ca saṅkhātadhammāse, ye ca sekhā puthū idha;

    તેસં મે નિપકો ઇરિયં, પુટ્ઠો પબ્રૂહિ મારિસ’’.

    Tesaṃ me nipako iriyaṃ, puṭṭho pabrūhi mārisa’’.

    ૧૦૪૫.

    1045.

    ‘‘કામેસુ નાભિગિજ્ઝેય્ય, મનસાનાવિલો સિયા;

    ‘‘Kāmesu nābhigijjheyya, manasānāvilo siyā;

    કુસલો સબ્બધમ્માનં, સતો ભિક્ખુ પરિબ્બજે’’તિ.

    Kusalo sabbadhammānaṃ, sato bhikkhu paribbaje’’ti.

    અજિતમાણવપુચ્છા પઠમા નિટ્ઠિતા.

    Ajitamāṇavapucchā paṭhamā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. પિથિય્યરે (સી॰ સ્યા॰ પી॰), પિથીયરે (સી॰ અટ્ઠ॰), પિધીયરે (?)
    2. pithiyyare (sī. syā. pī.), pithīyare (sī. aṭṭha.), pidhīyare (?)
    3. સતી ચેવ (સી॰), સતી ચ (સ્યા॰), સતી ચાપિ (પી॰ નિદ્દેસ), સતિ ચાપિ (નિદ્દેસ)
    4. satī ceva (sī.), satī ca (syā.), satī cāpi (pī. niddesa), sati cāpi (niddesa)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૧. અજિતસુત્તવણ્ણના • 1. Ajitasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact