Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૧૦. આળવકસુત્તં

    10. Āḷavakasuttaṃ

    એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા આળવિયં વિહરતિ આળવકસ્સ યક્ખસ્સ ભવને. અથ ખો આળવકો યક્ખો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘નિક્ખમ, સમણા’’તિ. ‘‘સાધાવુસો’’તિ ભગવા નિક્ખમિ. ‘‘પવિસ, સમણા’’તિ. ‘‘સાધાવુસો’’તિ ભગવા પાવિસિ.

    Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā āḷaviyaṃ viharati āḷavakassa yakkhassa bhavane. Atha kho āḷavako yakkho yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘nikkhama, samaṇā’’ti. ‘‘Sādhāvuso’’ti bhagavā nikkhami. ‘‘Pavisa, samaṇā’’ti. ‘‘Sādhāvuso’’ti bhagavā pāvisi.

    દુતિયમ્પિ ખો…પે॰… તતિયમ્પિ ખો આળવકો યક્ખો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘નિક્ખમ, સમણા’’તિ. ‘‘સાધાવુસો’’તિ ભગવા નિક્ખમિ. ‘‘પવિસ, સમણા’’તિ. ‘‘સાધાવુસો’’તિ ભગવા પાવિસિ.

    Dutiyampi kho…pe… tatiyampi kho āḷavako yakkho bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘nikkhama, samaṇā’’ti. ‘‘Sādhāvuso’’ti bhagavā nikkhami. ‘‘Pavisa, samaṇā’’ti. ‘‘Sādhāvuso’’ti bhagavā pāvisi.

    ચતુત્થમ્પિ ખો આળવકો યક્ખો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘નિક્ખમ, સમણા’’તિ. ‘‘ન ખ્વાહં તં , આવુસો, નિક્ખમિસ્સામિ. યં તે કરણીયં, તં કરોહી’’તિ.

    Catutthampi kho āḷavako yakkho bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘nikkhama, samaṇā’’ti. ‘‘Na khvāhaṃ taṃ , āvuso, nikkhamissāmi. Yaṃ te karaṇīyaṃ, taṃ karohī’’ti.

    ‘‘પઞ્હં તં, સમણ, પુચ્છિસ્સામિ. સચે મે ન બ્યાકરિસ્સસિ, ચિત્તં વા તે ખિપિસ્સામિ, હદયં વા તે ફાલેસ્સામિ, પાદેસુ વા ગહેત્વા પારગઙ્ગાય ખિપિસ્સામી’’તિ.

    ‘‘Pañhaṃ taṃ, samaṇa, pucchissāmi. Sace me na byākarissasi, cittaṃ vā te khipissāmi, hadayaṃ vā te phālessāmi, pādesu vā gahetvā pāragaṅgāya khipissāmī’’ti.

    ‘‘ન ખ્વાહં તં, આવુસો, પસ્સામિ સદેવકે લોકે સમારકે સબ્રહ્મકે સસ્સમણબ્રાહ્મણિયા પજાય સદેવમનુસ્સાય યો મે ચિત્તં વા ખિપેય્ય હદયં વા ફાલેય્ય પાદેસુ વા ગહેત્વા પારગઙ્ગાય ખિપેય્ય. અપિ ચ ત્વં, આવુસો, પુચ્છ યદાકઙ્ખસી’’તિ. અથ ખો આળવકો યક્ખો ભગવન્તં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    ‘‘Na khvāhaṃ taṃ, āvuso, passāmi sadevake loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya yo me cittaṃ vā khipeyya hadayaṃ vā phāleyya pādesu vā gahetvā pāragaṅgāya khipeyya. Api ca tvaṃ, āvuso, puccha yadākaṅkhasī’’ti. Atha kho āḷavako yakkho bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ૧૮૩.

    183.

    ‘‘કિં સૂધ વિત્તં પુરિસસ્સ સેટ્ઠં, કિં સુ સુચિણ્ણં સુખમાવહાતિ;

    ‘‘Kiṃ sūdha vittaṃ purisassa seṭṭhaṃ, kiṃ su suciṇṇaṃ sukhamāvahāti;

    કિં સુ 1 હવે સાદુતરં રસાનં, કથં જીવિં જીવિતમાહુ સેટ્ઠં’’.

    Kiṃ su 2 have sādutaraṃ rasānaṃ, kathaṃ jīviṃ jīvitamāhu seṭṭhaṃ’’.

    ૧૮૪.

    184.

    ‘‘સદ્ધીધ વિત્તં પુરિસસ્સ સેટ્ઠં, ધમ્મો સુચિણ્ણો સુખમાવહાતિ;

    ‘‘Saddhīdha vittaṃ purisassa seṭṭhaṃ, dhammo suciṇṇo sukhamāvahāti;

    સચ્ચં હવે સાદુતરં રસાનં, પઞ્ઞાજીવિં જીવિતમાહુ સેટ્ઠં’’.

    Saccaṃ have sādutaraṃ rasānaṃ, paññājīviṃ jīvitamāhu seṭṭhaṃ’’.

    ૧૮૫.

    185.

    ‘‘કથં સુ તરતિ ઓઘં, કથં સુ તરતિ અણ્ણવં;

    ‘‘Kathaṃ su tarati oghaṃ, kathaṃ su tarati aṇṇavaṃ;

    કથં સુ દુક્ખમચ્ચેતિ, કથં સુ પરિસુજ્ઝતિ’’.

    Kathaṃ su dukkhamacceti, kathaṃ su parisujjhati’’.

    ૧૮૬.

    186.

    ‘‘સદ્ધા તરતિ ઓઘં, અપ્પમાદેન અણ્ણવં;

    ‘‘Saddhā tarati oghaṃ, appamādena aṇṇavaṃ;

    વીરિયેન 3 દુક્ખમચ્ચેતિ, પઞ્ઞાય પરિસુજ્ઝતિ’’.

    Vīriyena 4 dukkhamacceti, paññāya parisujjhati’’.

    ૧૮૭.

    187.

    ‘‘કથં સુ લભતે પઞ્ઞં, કથં સુ વિન્દતે ધનં;

    ‘‘Kathaṃ su labhate paññaṃ, kathaṃ su vindate dhanaṃ;

    કથં સુ કિત્તિં પપ્પોતિ, કથં મિત્તાનિ ગન્થતિ;

    Kathaṃ su kittiṃ pappoti, kathaṃ mittāni ganthati;

    અસ્મા લોકા પરં લોકં, કથં પેચ્ચ ન સોચતિ’’.

    Asmā lokā paraṃ lokaṃ, kathaṃ pecca na socati’’.

    ૧૮૮.

    188.

    ‘‘સદ્દહાનો અરહતં, ધમ્મં નિબ્બાનપત્તિયા;

    ‘‘Saddahāno arahataṃ, dhammaṃ nibbānapattiyā;

    સુસ્સૂસં 5 લભતે પઞ્ઞં, અપ્પમત્તો વિચક્ખણો.

    Sussūsaṃ 6 labhate paññaṃ, appamatto vicakkhaṇo.

    ૧૮૯.

    189.

    ‘‘પતિરૂપકારી ધુરવા, ઉટ્ઠાતા વિન્દતે ધનં;

    ‘‘Patirūpakārī dhuravā, uṭṭhātā vindate dhanaṃ;

    સચ્ચેન કિત્તિં પપ્પોતિ, દદં મિત્તાનિ ગન્થતિ.

    Saccena kittiṃ pappoti, dadaṃ mittāni ganthati.

    ૧૯૦.

    190.

    ‘‘યસ્સેતે ચતુરો ધમ્મા, સદ્ધસ્સ ઘરમેસિનો;

    ‘‘Yassete caturo dhammā, saddhassa gharamesino;

    સચ્ચં ધમ્મો 7 ધિતિ ચાગો, સ વે પેચ્ચ ન સોચતિ.

    Saccaṃ dhammo 8 dhiti cāgo, sa ve pecca na socati.

    ૧૯૧.

    191.

    ‘‘ઇઙ્ઘ અઞ્ઞેપિ પુચ્છસ્સુ, પુથૂ સમણબ્રાહ્મણે;

    ‘‘Iṅgha aññepi pucchassu, puthū samaṇabrāhmaṇe;

    યદિ સચ્ચા દમા ચાગા, ખન્ત્યા ભિય્યોધ વિજ્જતિ’’.

    Yadi saccā damā cāgā, khantyā bhiyyodha vijjati’’.

    ૧૯૨.

    192.

    ‘‘કથં નુ દાનિ પુચ્છેય્યં, પુથૂ સમણબ્રાહ્મણે;

    ‘‘Kathaṃ nu dāni puccheyyaṃ, puthū samaṇabrāhmaṇe;

    યોહં 9 અજ્જ પજાનામિ, યો અત્થો સમ્પરાયિકો.

    Yohaṃ 10 ajja pajānāmi, yo attho samparāyiko.

    ૧૯૩.

    193.

    ‘‘અત્થાય વત મે બુદ્ધો, વાસાયાળવિમાગમા;

    ‘‘Atthāya vata me buddho, vāsāyāḷavimāgamā;

    યોહં 11 અજ્જ પજાનામિ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Yohaṃ 12 ajja pajānāmi, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૧૯૪.

    194.

    ‘‘સો અહં વિચરિસ્સામિ, ગામા ગામં પુરા પુરં;

    ‘‘So ahaṃ vicarissāmi, gāmā gāmaṃ purā puraṃ;

    નમસ્સમાનો સમ્બુદ્ધં, ધમ્મસ્સ ચ સુધમ્મત’’ન્તિ.

    Namassamāno sambuddhaṃ, dhammassa ca sudhammata’’nti.

    આળવકસુત્તં દસમં નિટ્ઠિતં.

    Āḷavakasuttaṃ dasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. કિં સૂ (સી॰)
    2. kiṃ sū (sī.)
    3. વિરિયેન (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    4. viriyena (sī. syā. kaṃ. pī.)
    5. સુસ્સૂસા (સી॰ પી॰)
    6. sussūsā (sī. pī.)
    7. દમો (?)
    8. damo (?)
    9. સોહં (સી॰ પી॰)
    10. sohaṃ (sī. pī.)
    11. અટ્ઠિન્હારૂહિ સંયુત્તો (સ્યા॰ ક॰)
    12. aṭṭhinhārūhi saṃyutto (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૧૦. આળવકસુત્તવણ્ણના • 10. Āḷavakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact