Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૨. આનન્દસુત્તવણ્ણના
2. Ānandasuttavaṇṇanā
૩૨. દુતિયે તથારૂપોતિ તથાજાતિકો. સમાધિપટિલાભોતિ ચિત્તેકગ્ગતાલાભો. ઇમસ્મિં ચ સવિઞ્ઞાણકેતિ એત્થ અત્તનો ચ પરસ્સ ચાતિ ઉભયેસમ્પિ કાયો સવિઞ્ઞાણકટ્ઠેન એકતો કત્વા ઇમસ્મિન્તિ વુત્તો. અહઙ્કારમમઙ્કારમાનાનુસયાતિ અહઙ્કારદિટ્ઠિ ચ મમઙ્કારતણ્હા ચ માનાનુસયો ચાતિ અત્તનો ચ પરસ્સ ચ કિલેસા. નાસ્સૂતિ ન ભવેય્યું. બહિદ્ધા ચ સબ્બનિમિત્તેસૂતિ રૂપનિમિત્તં, સદ્દનિમિત્તં, ગન્ધનિમિત્તં, રસનિમિત્તં, ફોટ્ઠબ્બનિમિત્તં, સસ્સતાદિનિમિત્તં, પુગ્ગલનિમિત્તં ધમ્મનિમિત્તન્તિ એવરૂપેસુ ચ બહિદ્ધા સબ્બનિમિત્તેસુ. ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિન્તિ ફલસમાધિઞ્ચેવ ફલઞાણઞ્ચ. સિયાતિ ભવેય્ય.
32. Dutiye tathārūpoti tathājātiko. Samādhipaṭilābhoti cittekaggatālābho. Imasmiṃ ca saviññāṇaketi ettha attano ca parassa cāti ubhayesampi kāyo saviññāṇakaṭṭhena ekato katvā imasminti vutto. Ahaṅkāramamaṅkāramānānusayāti ahaṅkāradiṭṭhi ca mamaṅkārataṇhā ca mānānusayo cāti attano ca parassa ca kilesā. Nāssūti na bhaveyyuṃ. Bahiddhā ca sabbanimittesūti rūpanimittaṃ, saddanimittaṃ, gandhanimittaṃ, rasanimittaṃ, phoṭṭhabbanimittaṃ, sassatādinimittaṃ, puggalanimittaṃ dhammanimittanti evarūpesu ca bahiddhā sabbanimittesu. Cetovimuttiṃ paññāvimuttinti phalasamādhiñceva phalañāṇañca. Siyāti bhaveyya.
ઇધાનન્દ, ભિક્ખુનોતિ, આનન્દ, ઇમસ્મિં સાસને ભિક્ખુનો. એતં સન્તં એતં પણીતન્તિ નિબ્બાનં દસ્સેન્તો આહ. નિબ્બાનં હિ કિલેસાનં સન્તતાય સન્તં નામ, નિબ્બાનં સન્તન્તિ સમાપત્તિં અપ્પેત્વાવ દિવસમ્પિ નિસિન્નસ્સ ચિત્તુપ્પાદો સન્તન્તેવ પવત્તતીતિપિ સન્તં. પણીતન્તિ સમાપત્તિં અપ્પેત્વા નિસિન્નસ્સાપિ ચિત્તુપ્પાદો પણીતન્તેવ પવત્તતીતિ નિબ્બાનં પણીતં નામ. સબ્બસઙ્ખારસમથોતિઆદીનિપિ તસ્સેવ વેવચનાનિ. ‘‘સબ્બસઙ્ખારસમથો’’તિ સમાપત્તિં અપ્પેત્વા નિસિન્નસ્સ હિ દિવસભાગમ્પિ ચિત્તુપ્પાદો સબ્બસઙ્ખારસમથોતેવ પવત્તતિ…પે॰… તથા તીસુ ભવેસુ વાનસઙ્ખાતાય તણ્હાય અભાવેન નિબ્બાનન્તિ લદ્ધનામે તસ્મિં સમાપત્તિં અપ્પેત્વા નિસિન્નસ્સ ચિત્તુપ્પાદો નિબ્બાનં નિબ્બાનન્તેવ પવત્તતીતિ સબ્બસઙ્ખારસમથોતિઆદીનિ નામાનિ લભતિ. ઇમસ્મિં પન અટ્ઠવિધે આભોગસમન્નાહારે ઇમસ્મિં ઠાને એકોપિ લબ્ભતિ, દ્વેપિ સબ્બેપિ લબ્ભન્તેવ.
Idhānanda, bhikkhunoti, ānanda, imasmiṃ sāsane bhikkhuno. Etaṃ santaṃ etaṃ paṇītanti nibbānaṃ dassento āha. Nibbānaṃ hi kilesānaṃ santatāya santaṃ nāma, nibbānaṃ santanti samāpattiṃ appetvāva divasampi nisinnassa cittuppādo santanteva pavattatītipi santaṃ. Paṇītanti samāpattiṃ appetvā nisinnassāpi cittuppādo paṇītanteva pavattatīti nibbānaṃ paṇītaṃ nāma. Sabbasaṅkhārasamathotiādīnipi tasseva vevacanāni. ‘‘Sabbasaṅkhārasamatho’’ti samāpattiṃ appetvā nisinnassa hi divasabhāgampi cittuppādo sabbasaṅkhārasamathoteva pavattati…pe… tathā tīsu bhavesu vānasaṅkhātāya taṇhāya abhāvena nibbānanti laddhanāme tasmiṃ samāpattiṃ appetvā nisinnassa cittuppādo nibbānaṃ nibbānanteva pavattatīti sabbasaṅkhārasamathotiādīni nāmāni labhati. Imasmiṃ pana aṭṭhavidhe ābhogasamannāhāre imasmiṃ ṭhāne ekopi labbhati, dvepi sabbepi labbhanteva.
સઙ્ખાયાતિ ઞાણેન જાનિત્વા. પરોપરાનીતિ પરાનિ ચ ઓપરાનિ ચ. પરઅત્તભાવસકઅત્તભાવાનિ હિ પરાનિ ચ ઓપરાનિ ચાતિ વુત્તં હોતિ. યસ્સાતિ યસ્સ અરહતો. ઇઞ્જિતન્તિ રાગિઞ્જિતં દોસમોહમાનદિટ્ઠિકિલેસદુચ્ચરિતિઞ્જિતન્તિ ઇમાનિ સત્ત ઇઞ્જિતાનિ ચલિતાનિ ફન્દિતાનિ. નત્થિ કુહિઞ્ચીતિ કત્થચિ એકારમ્મણેપિ નત્થિ. સન્તોતિ પચ્ચનીકકિલેસાનં સન્તતાય સન્તો. વિધૂમોતિ કાયદુચ્ચરિતાદિધૂમવિરહિતો. અનીઘોતિ રાગાદિઈઘવિરહિતો. નિરાસોતિ નિત્તણ્હો. અતારીતિ તિણ્ણો ઉત્તિણ્ણો સમતિક્કન્તો. સોતિ સો અરહં ખીણાસવો. જાતિજરન્તિ એત્થ જાતિજરાગહણેનેવ બ્યાધિમરણમ્પિ ગહિતમેવાતિ વેદિતબ્બં. ઇતિ સુત્તન્તેપિ ગાથાયપિ અરહત્તફલસમાપત્તિયેવ કથિતાતિ.
Saṅkhāyāti ñāṇena jānitvā. Paroparānīti parāni ca oparāni ca. Paraattabhāvasakaattabhāvāni hi parāni ca oparāni cāti vuttaṃ hoti. Yassāti yassa arahato. Iñjitanti rāgiñjitaṃ dosamohamānadiṭṭhikilesaduccaritiñjitanti imāni satta iñjitāni calitāni phanditāni. Natthi kuhiñcīti katthaci ekārammaṇepi natthi. Santoti paccanīkakilesānaṃ santatāya santo. Vidhūmoti kāyaduccaritādidhūmavirahito. Anīghoti rāgādiīghavirahito. Nirāsoti nittaṇho. Atārīti tiṇṇo uttiṇṇo samatikkanto. Soti so arahaṃ khīṇāsavo. Jātijaranti ettha jātijarāgahaṇeneva byādhimaraṇampi gahitamevāti veditabbaṃ. Iti suttantepi gāthāyapi arahattaphalasamāpattiyeva kathitāti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. આનન્દસુત્તં • 2. Ānandasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૨. આનન્દસુત્તવણ્ણના • 2. Ānandasuttavaṇṇanā