Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૬. આનન્દસુત્તવણ્ણના
6. Ānandasuttavaṇṇanā
૩૭. છટ્ઠે સમ્બાધેતિ પઞ્ચકામગુણસમ્બાધે. ઓકાસાધિગમોતિ ઓકાસસ્સ અધિગમો. સત્તાનં વિસુદ્ધિયાતિ સત્તાનં વિસુદ્ધિં પાપનત્થાય. સમતિક્કમાયાતિ સમતિક્કમનત્થાય. અત્થઙ્ગમાયાતિ અત્થં ગમનત્થાય. ઞાયસ્સ અધિગમાયાતિ સહવિપસ્સનકસ્સ મગ્ગસ્સ અધિગમનત્થાય . નિબ્બાનસ્સ સચ્છિકિરિયાયાતિ અપચ્ચયનિબ્બાનસ્સ પચ્ચક્ખકરણત્થાય. તદેવ નામ ચક્ખું ભવિસ્સતીતિ તઞ્ઞેવ પસાદચક્ખુ અસમ્ભિન્નં ભવિસ્સતિ. તે રૂપાતિ તદેવ રૂપારમ્મણં આપાથં આગમિસ્સતિ. તઞ્ચાયતનં નો પટિસંવેદિસ્સતીતિ તઞ્ચ રૂપાયતનં ન જાનિસ્સતિ. સેસેસુપિ એસેવ નયો.
37. Chaṭṭhe sambādheti pañcakāmaguṇasambādhe. Okāsādhigamoti okāsassa adhigamo. Sattānaṃ visuddhiyāti sattānaṃ visuddhiṃ pāpanatthāya. Samatikkamāyāti samatikkamanatthāya. Atthaṅgamāyāti atthaṃ gamanatthāya. Ñāyassa adhigamāyāti sahavipassanakassa maggassa adhigamanatthāya . Nibbānassa sacchikiriyāyāti apaccayanibbānassa paccakkhakaraṇatthāya. Tadeva nāma cakkhuṃ bhavissatīti taññeva pasādacakkhu asambhinnaṃ bhavissati. Te rūpāti tadeva rūpārammaṇaṃ āpāthaṃ āgamissati. Tañcāyatanaṃ no paṭisaṃvedissatīti tañca rūpāyatanaṃ na jānissati. Sesesupi eseva nayo.
ઉદાયીતિ કાળુદાયિત્થેરો. સઞ્ઞીમેવ નુ ખોતિ સચિત્તકોયેવ નુ ખો. મકારો પદસન્ધિમત્તં. કિંસઞ્ઞીતિ કતરસઞ્ઞાય સઞ્ઞી હુત્વા. સબ્બસો રૂપસઞ્ઞાનન્તિ ઇદં કસ્મા ગણ્હિ, કિં પઠમજ્ઝાનાદિસમઙ્ગિનો રૂપાદિપટિસંવેદના હોતીતિ? ન હોતિ, યાવ પન કસિણરૂપં આરમ્મણં હોતિ, તાવ રૂપં સમતિક્કન્તં નામ ન હોતિ. અસમતિક્કન્તત્તા પચ્ચયો ભવિતું સક્ખિસ્સતિ. સમતિક્કન્તત્તા પન તં નત્થિ નામ હોતિ, નત્થિતાય પચ્ચયો ભવિતું ન સક્કોતીતિ દસ્સેતું ઇદમેવ ગણ્હિ.
Udāyīti kāḷudāyitthero. Saññīmeva nu khoti sacittakoyeva nu kho. Makāro padasandhimattaṃ. Kiṃsaññīti katarasaññāya saññī hutvā. Sabbasorūpasaññānanti idaṃ kasmā gaṇhi, kiṃ paṭhamajjhānādisamaṅgino rūpādipaṭisaṃvedanā hotīti? Na hoti, yāva pana kasiṇarūpaṃ ārammaṇaṃ hoti, tāva rūpaṃ samatikkantaṃ nāma na hoti. Asamatikkantattā paccayo bhavituṃ sakkhissati. Samatikkantattā pana taṃ natthi nāma hoti, natthitāya paccayo bhavituṃ na sakkotīti dassetuṃ idameva gaṇhi.
જટિલવાસિકાતિ જટિલનગરવાસિની. ન ચાભિનતોતિઆદીસુ રાગવસેન ન અભિનતો, દોસવસેન ન અપનતો. સસઙ્ખારેન સપ્પયોગેન કિલેસે નિગ્ગણ્હિત્વા વારેત્વા ઠિતો, કિલેસાનં પન છિન્નન્તે ઉપ્પન્નોતિ ન સસઙ્ખારનિગ્ગય્હવારિતગતો. વિમુત્તત્તા ઠિતોતિ કિલેસેહિ વિમુત્તત્તાયેવ ઠિતો. ઠિતત્તા સન્તુસિતોતિ ઠિતત્તાયેવ સન્તુટ્ઠો નામ જાતો. સન્તુસિતત્તા નો પરિતસ્સતીતિ સન્તુટ્ઠત્તાયેવ પરિતાસં નાપજ્જતિ. અયં, ભન્તે આનન્દ, સમાધિ કિં ફલોતિ ઇમિના અયં થેરી તાલફલઞ્ઞેવ ગહેત્વા ‘‘ઇદં ફલં કિં ફલં નામા’’તિ પુચ્છમાના વિય અરહત્તફલસમાધિં ગહેત્વા ‘‘અયં, ભન્તે આનન્દ, સમાધિ કિં ફલો વુત્તો ભગવતા’’તિ પુચ્છતિ. અઞ્ઞાફલો વુત્તોતિ અઞ્ઞા વુચ્ચતિ અરહત્તં, અરહત્તફલસમાધિ નામેસો વુત્તો ભગવતાતિ અત્થો. એવંસઞ્ઞીપીતિ ઇમાય અરહત્તફલસઞ્ઞાય સઞ્ઞીપિ તદાયતનં નો પટિસંવેદેતીતિ એવં ઇમસ્મિં સુત્તે અરહત્તફલસમાધિ કથિતોતિ.
Jaṭilavāsikāti jaṭilanagaravāsinī. Na cābhinatotiādīsu rāgavasena na abhinato, dosavasena na apanato. Sasaṅkhārena sappayogena kilese niggaṇhitvā vāretvā ṭhito, kilesānaṃ pana chinnante uppannoti na sasaṅkhāraniggayhavāritagato. Vimuttattā ṭhitoti kilesehi vimuttattāyeva ṭhito. Ṭhitattā santusitoti ṭhitattāyeva santuṭṭho nāma jāto. Santusitattāno paritassatīti santuṭṭhattāyeva paritāsaṃ nāpajjati. Ayaṃ, bhante ānanda, samādhi kiṃ phaloti iminā ayaṃ therī tālaphalaññeva gahetvā ‘‘idaṃ phalaṃ kiṃ phalaṃ nāmā’’ti pucchamānā viya arahattaphalasamādhiṃ gahetvā ‘‘ayaṃ, bhante ānanda, samādhi kiṃ phalo vutto bhagavatā’’ti pucchati. Aññāphalo vuttoti aññā vuccati arahattaṃ, arahattaphalasamādhi nāmeso vutto bhagavatāti attho. Evaṃsaññīpīti imāya arahattaphalasaññāya saññīpi tadāyatanaṃ no paṭisaṃvedetīti evaṃ imasmiṃ sutte arahattaphalasamādhi kathitoti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. આનન્દસુત્તં • 6. Ānandasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. આનન્દસુત્તવણ્ણના • 6. Ānandasuttavaṇṇanā