Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
અનાપત્તિભેદકથાવણ્ણના
Anāpattibhedakathāvaṇṇanā
૨૨૨. અનુલ્લપનાધિપ્પાયસ્સાતિ અતિક્કમિત્વા અવત્તુકામસ્સ, ‘‘ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મો અય’’ન્તિ અસલ્લક્ખેન્તસ્સાતિ અધિપ્પાયો. સરૂપતો પન ‘‘અનાપત્તિ ભિક્ખુ અનુલ્લપનાધિપ્પાયસ્સા’’તિ વિનીતવત્થૂસુ તત્થ તત્થ આગતવત્થુવસેન વેદિતબ્બો. ‘‘ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મો અય’’ન્તિ અસલ્લક્ખેત્વા વદન્તોપિ વોહારતો અઞ્ઞં બ્યાકરોન્તો નામ હોતીતિ વુત્તં ‘‘અઞ્ઞં બ્યાકરોન્તસ્સા’’તિ.
222.Anullapanādhippāyassāti atikkamitvā avattukāmassa, ‘‘uttarimanussadhammo aya’’nti asallakkhentassāti adhippāyo. Sarūpato pana ‘‘anāpatti bhikkhu anullapanādhippāyassā’’ti vinītavatthūsu tattha tattha āgatavatthuvasena veditabbo. ‘‘Uttarimanussadhammo aya’’nti asallakkhetvā vadantopi vohārato aññaṃ byākaronto nāma hotīti vuttaṃ ‘‘aññaṃ byākarontassā’’ti.
પદભાજનીયવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Padabhājanīyavaṇṇanā niṭṭhitā.
ભાયન્તોપીતિ ‘‘ઇમસ્સ મયિ નત્થિભાવં અઞ્ઞેપિ જાનન્તા અત્થિ નુ ખો’’તિ ભાયન્તોપિ.
Bhāyantopīti ‘‘imassa mayi natthibhāvaṃ aññepi jānantā atthi nu kho’’ti bhāyantopi.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ચતુત્થપારાજિકં • 4. Catutthapārājikaṃ