Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૯૫. અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથા
95. Anāpattipannarasakādikathā
૧૭૨. તે ન જાનિંસૂતિ એત્થ જાનનાકારદસ્સનત્થં ‘‘સીમં ઓક્કન્તાતિ વા ઓક્કમન્તીતિ વા’’તિ વુત્તં. ઓક્કન્તાતિ વાતિ પવિસિત્થ ઇતિ વા. તેસન્તિ ચતુન્નં વા અતિરેકાનં વા ભિક્ખૂનં. વગ્ગા સમગ્ગસઞ્ઞિનોતિ એત્થ કસ્મા વગ્ગા, કસ્મા સમગ્ગસઞ્ઞિનોતિ આહ ‘‘તેસ’’ન્તિઆદિ. તત્થ તેસન્તિ અઞ્ઞેસં ભિક્ખૂનં. સીમં ઓક્કન્તત્તાતિ સીમં પવિસિતત્તા, વગ્ગા હુત્વાતિ સમ્બન્ધો. સમગ્ગો ઇતિ સઞ્ઞા સમગ્ગસઞ્ઞા, સા એતેસમત્થીતિ સમગ્ગસઞ્ઞિનો.
172.Tena jāniṃsūti ettha jānanākāradassanatthaṃ ‘‘sīmaṃ okkantāti vā okkamantīti vā’’ti vuttaṃ. Okkantāti vāti pavisittha iti vā. Tesanti catunnaṃ vā atirekānaṃ vā bhikkhūnaṃ. Vaggā samaggasaññinoti ettha kasmā vaggā, kasmā samaggasaññinoti āha ‘‘tesa’’ntiādi. Tattha tesanti aññesaṃ bhikkhūnaṃ. Sīmaṃ okkantattāti sīmaṃ pavisitattā, vaggā hutvāti sambandho. Samaggo iti saññā samaggasaññā, sā etesamatthīti samaggasaññino.
૧૭૫. કુક્કુચ્ચપકતાતિ પદસ્સ ‘‘ઇચ્છાપકતો’’તિ પદેન સમાનભાવં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘યથા’’તિઆદિ. પુબ્બભાગેતિ ઉપોસથકમ્મતો પુબ્બભાગે. સન્નિટ્ઠાનં કત્વાપીતિ કપ્પતેવાતિ સન્નિટ્ઠાનં કત્વાપિ. ‘‘અભિભૂતા’’તિ ઇમિના પકતાતિ એત્થ પપુબ્બકરધાતુયા ઉપસગ્ગવસેન અભિભવનત્થં દસ્સેતિ.
175.Kukkuccapakatāti padassa ‘‘icchāpakato’’ti padena samānabhāvaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘yathā’’tiādi. Pubbabhāgeti uposathakammato pubbabhāge. Sanniṭṭhānaṃ katvāpīti kappatevāti sanniṭṭhānaṃ katvāpi. ‘‘Abhibhūtā’’ti iminā pakatāti ettha papubbakaradhātuyā upasaggavasena abhibhavanatthaṃ dasseti.
૧૭૬. યથા હેટ્ઠા વગ્ગાવગ્ગસઞ્ઞીપન્નરસકાદીસુ દુક્કટં વુત્તં, એવમકત્વા કસ્મા ‘‘થુલ્લચ્ચય’’ન્તિ આહ ‘‘અકુસલબલવતાયા’’તિ.
176. Yathā heṭṭhā vaggāvaggasaññīpannarasakādīsu dukkaṭaṃ vuttaṃ, evamakatvā kasmā ‘‘thullaccaya’’nti āha ‘‘akusalabalavatāyā’’ti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૯૫. અનાપત્તિપન્નરસકં • 95. Anāpattipannarasakaṃ
૯૮. કુક્કુચ્ચપકતપન્નરસકં • 98. Kukkuccapakatapannarasakaṃ
૯૯. ભેદપુરેક્ખારપન્નરસકં • 99. Bhedapurekkhārapannarasakaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથા • Anāpattipannarasakādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથાવણ્ણના • Anāpattipannarasakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથાવણ્ણના • Anāpattipannarasakādikathāvaṇṇanā