Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બવત્થુકથા
Aññatitthiyapubbavatthukathā
૮૬. અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બવત્થુસ્મિં – યો તાવ અયં પસૂરો, સો તિત્થિયપક્કન્તકત્તા ન ઉપસમ્પાદેતબ્બો. યો પન અઞ્ઞોપિ નયિધ પબ્બજિતપુબ્બો આગચ્છતિ, તસ્મિં યં કત્તબ્બં તં દસ્સેતું ‘‘યો સો ભિક્ખવે અઞ્ઞોપી’’તિઆદિમાહ. તત્થ તસ્સ ચત્તારો માસે પરિવાસો દાતબ્બોતિ અયં તિત્થિયપરિવાસો નામ; અપ્પટિચ્છન્નપરિવાસોતિપિ વુચ્ચતિ. અયં પન નગ્ગપરિબ્બાજકસ્સેવ આજીવકસ્સ વા અચેલકસ્સ વા દાતબ્બો . સચે સોપિ સાટકં વા વાળકમ્બલાદીનં અઞ્ઞતરં તિત્થિયદ્ધજં વા નિવાસેત્વા આગચ્છતિ, નાસ્સ પરિવાસો દાતબ્બો. અઞ્ઞસ્સ પન તાપસપણ્ડરઙ્ગાદિકસ્સ ન દાતબ્બોવ.
86. Aññatitthiyapubbavatthusmiṃ – yo tāva ayaṃ pasūro, so titthiyapakkantakattā na upasampādetabbo. Yo pana aññopi nayidha pabbajitapubbo āgacchati, tasmiṃ yaṃ kattabbaṃ taṃ dassetuṃ ‘‘yo so bhikkhave aññopī’’tiādimāha. Tattha tassa cattāro māse parivāso dātabboti ayaṃ titthiyaparivāso nāma; appaṭicchannaparivāsotipi vuccati. Ayaṃ pana naggaparibbājakasseva ājīvakassa vā acelakassa vā dātabbo . Sace sopi sāṭakaṃ vā vāḷakambalādīnaṃ aññataraṃ titthiyaddhajaṃ vā nivāsetvā āgacchati, nāssa parivāso dātabbo. Aññassa pana tāpasapaṇḍaraṅgādikassa na dātabbova.
પઠમં કેસમસ્સુન્તિઆદિના તસ્સ આદિતોવ સામણેરપબ્બજ્જં દસ્સેતિ. એવં પબ્બાજેન્તેહિ પન તસ્મિં સઙ્ઘમજ્ઝે નિસિન્નેયેવ ‘‘ત્વં પબ્બાજેહિ, ત્વં આચરિયો હોહિ, ત્વં ઉપજ્ઝાયો હોહી’’તિ થેરા ભિક્ખૂ ન વત્તબ્બા. એવં વુત્તા હિ સચે તસ્સ આચરિયુપજ્ઝાયભાવેન જિગુચ્છન્તા ન સમ્પટિચ્છન્તિ, અથ સો ‘‘નયિમે મય્હં સદ્દહન્તી’’તિ કુજ્ઝિત્વાપિ ગચ્છેય્ય. તસ્મા તં એકમન્તં નેત્વા તસ્સ આચરિયુપજ્ઝાયા પરિયેસિતબ્બા.
Paṭhamaṃ kesamassuntiādinā tassa āditova sāmaṇerapabbajjaṃ dasseti. Evaṃ pabbājentehi pana tasmiṃ saṅghamajjhe nisinneyeva ‘‘tvaṃ pabbājehi, tvaṃ ācariyo hohi, tvaṃ upajjhāyo hohī’’ti therā bhikkhū na vattabbā. Evaṃ vuttā hi sace tassa ācariyupajjhāyabhāvena jigucchantā na sampaṭicchanti, atha so ‘‘nayime mayhaṃ saddahantī’’ti kujjhitvāpi gaccheyya. Tasmā taṃ ekamantaṃ netvā tassa ācariyupajjhāyā pariyesitabbā.
૮૭. એવં ખો ભિક્ખવે અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બો આરાધકો હોતિ, એવં અનારાધકોતિ અયમસ્સ પરિવાસવત્તદસ્સનત્થં માતિકા. કથઞ્ચ ભિક્ખવેતિઆદિ તસ્સેવ વિભઙ્ગો. તત્થ અતિકાલેન ગામં પવિસતીતિ ભિક્ખૂનં વત્તકરણવેલાયમેવ ગામં પિણ્ડાય પવિસતિ. અતિદિવા પટિક્કમતીતિ કુલઘરેસુ ઇત્થિપુરિસદારકદારિકાદીહિ સદ્ધિં ગેહસ્સિતકથં કથેન્તો તત્થેવ ભુઞ્જિત્વા ભિક્ખૂસુ પત્તચીવરં પટિસામેત્વા ઉદ્દેસપરિપુચ્છાદીનિ વા કરોન્તેસુ પટિસલ્લીનેસુ વા આગચ્છતિ; ન ઉપજ્ઝાયવત્તં નાચરિયવત્તં કરોતિ, અઞ્ઞદત્થુ વસનટ્ઠાનં પવિસિત્વા નિદ્દાયતિ. એવમ્પિ ભિક્ખવે અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બો અનારાધકો હોતીતિ એવમ્પિ કરોન્તો પરિવાસવત્તસ્સ સમ્પાદકો પૂરકો ન હોતિ.
87.Evaṃ kho bhikkhave aññatitthiyapubbo ārādhako hoti, evaṃ anārādhakoti ayamassa parivāsavattadassanatthaṃ mātikā. Kathañca bhikkhavetiādi tasseva vibhaṅgo. Tattha atikālena gāmaṃ pavisatīti bhikkhūnaṃ vattakaraṇavelāyameva gāmaṃ piṇḍāya pavisati. Atidivā paṭikkamatīti kulagharesu itthipurisadārakadārikādīhi saddhiṃ gehassitakathaṃ kathento tattheva bhuñjitvā bhikkhūsu pattacīvaraṃ paṭisāmetvā uddesaparipucchādīni vā karontesu paṭisallīnesu vā āgacchati; na upajjhāyavattaṃ nācariyavattaṃ karoti, aññadatthu vasanaṭṭhānaṃ pavisitvā niddāyati. Evampi bhikkhave aññatitthiyapubbo anārādhako hotīti evampi karonto parivāsavattassa sampādako pūrako na hoti.
વેસિયાગોચરો વાતિઆદીસુ વેસિયાતિ આમિસકિઞ્ચિક્ખસમ્પદાનાદિના સુલભજ્ઝાચારા રૂપૂપજીવિકા ઇત્થિયો. વિધવાતિ મતપતિકા વા પવુત્થપતિકા વા ઇત્થિયો; તા યેન કેનચિ સદ્ધિં મિત્તભાવં પત્થેન્તિ. થુલ્લકુમારિકાતિ યોબ્બન્નપ્પત્તા યોબ્બન્નાતીતા વા કુમારિયો; તા પુરિસાધિપ્પાયાવ વિચરન્તિ, યેન કેનચિ સદ્ધિં મિત્તભાવં પત્થેન્તિ. પણ્ડકાતિ ઉસ્સન્નકિલેસા અવૂપસન્તપરિળાહા નપુંસકા; તે પરિળાહવેગાભિભૂતા યેન કેનચિ સદ્ધિં મિત્તભાવં પત્થેન્તિ . ભિક્ખુનિયોતિ સમાનપબ્બજ્જા ઇત્થિયો; તાહિ સદ્ધિં ખિપ્પમેવ વિસ્સાસો હોતિ, તતો સીલં ભિજ્જતિ.
Vesiyāgocaro vātiādīsu vesiyāti āmisakiñcikkhasampadānādinā sulabhajjhācārā rūpūpajīvikā itthiyo. Vidhavāti matapatikā vā pavutthapatikā vā itthiyo; tā yena kenaci saddhiṃ mittabhāvaṃ patthenti. Thullakumārikāti yobbannappattā yobbannātītā vā kumāriyo; tā purisādhippāyāva vicaranti, yena kenaci saddhiṃ mittabhāvaṃ patthenti. Paṇḍakāti ussannakilesā avūpasantapariḷāhā napuṃsakā; te pariḷāhavegābhibhūtā yena kenaci saddhiṃ mittabhāvaṃ patthenti . Bhikkhuniyoti samānapabbajjā itthiyo; tāhi saddhiṃ khippameva vissāso hoti, tato sīlaṃ bhijjati.
તત્થ વેસિયાનં કુલેસુ કુલુપકો હુત્વા પિણ્ડપાતચરિયાદીહિ વા અપદિસિત્વા સિનેહસન્થવજાતેન હદયેન અભિણ્હદસ્સનસલ્લાપકામતાય તાસં સન્તિકં ઉપસઙ્કમન્તો ‘‘વેસિયાગોચરો’’તિ વુચ્ચતિ, સો નચિરસ્સેવ ‘‘અસુકવેસિયા સદ્ધિં ગતો’’તિ વત્તબ્બતં પાપુણાતિ. એસ નયો સબ્બત્થ. સચે પન વેસિયાદયો સલાકભત્તાદીનિ દેન્તિ, ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં ગન્ત્વા સદ્ધિંયેવ ભુઞ્જિત્વા વા ગહેત્વા વા આગન્તું વટ્ટતિ. ગિલાના ભિક્ખુનિયો ઓવદિતું વા ધમ્મં વા દેસેતું ઉદ્દેસપરિપુચ્છાદીનિ વા દાતું ગચ્છન્તેહિ ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં ગન્તું વટ્ટતિ. યો પન તથા આગન્ત્વા મિત્તસન્થવવસેન ગચ્છતિ, અયં અનારાધકો હોતિ.
Tattha vesiyānaṃ kulesu kulupako hutvā piṇḍapātacariyādīhi vā apadisitvā sinehasanthavajātena hadayena abhiṇhadassanasallāpakāmatāya tāsaṃ santikaṃ upasaṅkamanto ‘‘vesiyāgocaro’’ti vuccati, so nacirasseva ‘‘asukavesiyā saddhiṃ gato’’ti vattabbataṃ pāpuṇāti. Esa nayo sabbattha. Sace pana vesiyādayo salākabhattādīni denti, bhikkhūhi saddhiṃ gantvā saddhiṃyeva bhuñjitvā vā gahetvā vā āgantuṃ vaṭṭati. Gilānā bhikkhuniyo ovadituṃ vā dhammaṃ vā desetuṃ uddesaparipucchādīni vā dātuṃ gacchantehi bhikkhūhi saddhiṃ gantuṃ vaṭṭati. Yo pana tathā āgantvā mittasanthavavasena gacchati, ayaṃ anārādhako hoti.
ઉચ્ચાવચાનિ કરણીયાનીતિ મહન્તખુદ્દકાનિ કમ્માનિ. તત્થ ઘણ્ટિં પહરિત્વા સમગ્ગેન સઙ્ઘેન સન્નિપતિત્વા કત્તબ્બાનિ ચેતિયમહાપાસાદપટિસઙ્ખરણાદીનિ કમ્માનિ ઉચ્ચાનિ નામ. ચીવરધોવનરજનાદીનિ ખન્ધકપરિયાપન્નાનિ ચ અગ્ગિસાલવત્તાદીનિ આભિસમાચારિકાનિ અવચાનિ નામ. તત્થ ન દક્ખો હોતીતિ તેસુ કમ્મેસુ છેકો સુસિક્ખિતો ન હોતિ. ન અનલસોતિ ઉટ્ઠાનવીરિયસમ્પન્નો ન હોતિ; ‘‘ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ કમ્મં અત્થી’’તિ સુત્વા પગેવ ભત્તકિચ્ચં કત્વા ગબ્ભન્તરં પવિસિત્વા યાવદત્થં સુપિત્વા સાયં નિક્ખમતિ. તત્રુપાયાયાતિ તેસુ કમ્મેસુ ઉપાયભૂતાય. વીમંસાયાતિ ઠાનુપ્પત્તિકવીમંસાય. ‘‘ઇદમેવં કત્તબ્બં, ઇદમેવં ન કત્તબ્બ’’ન્તિ તસ્મિંયેવ ખણે ઉપ્પન્નપઞ્ઞાય સમન્નાગતો ન હોતિ. ન અલં કાતું ન અલં સંવિધાતુન્તિ સહત્થાપિ કાતું સમત્થો ન હોતિ; ‘‘ગણ્હથ ભન્તે, ગણ્હ દહર, ગણ્હ સામણેર, સચે તુમ્હે વા ન કરિસ્સથ, અમ્હે વા ન કરિસ્સામ, કો દાનિ ઇમં કરિસ્સતી’’તિ એવં ઉસ્સાહં જનેત્વા સંવિધાતું અઞ્ઞમઞ્ઞં કારેતુમ્પિ સમત્થો ન હોતિ. ભિક્ખૂહિ ‘‘કમ્મં કરિસ્સામા’’તિ વુત્તે કિઞ્ચિ રોગં અપદિસતિ, ભિક્ખૂનં કમ્મં કરોન્તાનં સમીપેનેવ વિચરતિ, સીસમેવ દસ્સેતિ, અયમ્પિ અનારાધકો હોતિ.
Uccāvacāni karaṇīyānīti mahantakhuddakāni kammāni. Tattha ghaṇṭiṃ paharitvā samaggena saṅghena sannipatitvā kattabbāni cetiyamahāpāsādapaṭisaṅkharaṇādīni kammāni uccāni nāma. Cīvaradhovanarajanādīni khandhakapariyāpannāni ca aggisālavattādīni ābhisamācārikāni avacāni nāma. Tattha na dakkho hotīti tesu kammesu cheko susikkhito na hoti. Na analasoti uṭṭhānavīriyasampanno na hoti; ‘‘bhikkhusaṅghassa kammaṃ atthī’’ti sutvā pageva bhattakiccaṃ katvā gabbhantaraṃ pavisitvā yāvadatthaṃ supitvā sāyaṃ nikkhamati. Tatrupāyāyāti tesu kammesu upāyabhūtāya. Vīmaṃsāyāti ṭhānuppattikavīmaṃsāya. ‘‘Idamevaṃ kattabbaṃ, idamevaṃ na kattabba’’nti tasmiṃyeva khaṇe uppannapaññāya samannāgato na hoti. Na alaṃ kātuṃ na alaṃ saṃvidhātunti sahatthāpi kātuṃ samattho na hoti; ‘‘gaṇhatha bhante, gaṇha dahara, gaṇha sāmaṇera, sace tumhe vā na karissatha, amhe vā na karissāma, ko dāni imaṃ karissatī’’ti evaṃ ussāhaṃ janetvā saṃvidhātuṃ aññamaññaṃ kāretumpi samattho na hoti. Bhikkhūhi ‘‘kammaṃ karissāmā’’ti vutte kiñci rogaṃ apadisati, bhikkhūnaṃ kammaṃ karontānaṃ samīpeneva vicarati, sīsameva dasseti, ayampi anārādhako hoti.
ન તિબ્બચ્છન્દો હોતીતિ બલવચ્છન્દો ન હોતિ. ઉદ્દેસેતિ પાળિપરિયાપુણને. પરિપુચ્છાયાતિ અત્થસવને. અધિસીલેતિ પાતિમોક્ખસીલે. અધિચિત્તેતિ લોકિયસમાધિભાવનાય. અધિપઞ્ઞાયાતિ લોકુત્તરમગ્ગભાવનાય.
Na tibbacchando hotīti balavacchando na hoti. Uddeseti pāḷipariyāpuṇane. Paripucchāyāti atthasavane. Adhisīleti pātimokkhasīle. Adhicitteti lokiyasamādhibhāvanāya. Adhipaññāyāti lokuttaramaggabhāvanāya.
સઙ્કન્તો હોતીતિ ઇધાગતો હોતિ. તસ્સ સત્થુનોતિ તસ્સ તિત્થાયતનસામિકસ્સ. તસ્સ દિટ્ઠિયાતિ તસ્સ સન્તકાય લદ્ધિયા. ઇદાનિ સાયેવ લદ્ધિ યસ્મા તસ્સ તિત્થકરસ્સ ખમતિ ચેવ રુચ્ચતિ ચ ‘‘ઇદમેવ સચ્ચ’’ન્તિ ચ દળ્હગ્ગાહેન ગહિતા; તસ્મા તસ્સ ખન્તિ રુચિ આદાયોતિ વુચ્ચતિ. તેન વુત્તં – ‘‘તસ્સ ખન્તિયા તસ્સ રુચિયા તસ્સ આદાયસ્સા’’તિ. અવણ્ણે ભઞ્ઞમાનેતિ ગરહાય ભઞ્ઞમાનાય. અનભિરદ્ધોતિ અપરિપુણ્ણસઙ્કપ્પો; નો પગ્ગહિતચિત્તો. ઉદગ્ગોતિ અબ્ભુન્નતકાયચિત્તો. ઇદં ભિક્ખવે સઙ્ઘાતનિકં અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બસ્સ અનારાધનીયસ્મિન્તિ ભિક્ખવે યમિદં તસ્સ સત્થુનો તસ્સેવ ચ લદ્ધિયા અવણ્ણે ભઞ્ઞમાને ‘‘કિં ઇમે પરં ગરહન્તી’’તિ કાયવચીવિકારનિબ્બત્તકં અનત્તમનત્તં, બુદ્ધાદીનઞ્ચ અવણ્ણે ભઞ્ઞમાને અત્તમનત્તં, યઞ્ચ તસ્સેવ સત્થુનો તસ્સેવ ચ લદ્ધિયા વણ્ણે ભઞ્ઞમાને અત્તમનત્તં, બુદ્ધાદીનઞ્ચ વણ્ણભણને અનત્તમનત્તં, ઇદં અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બસ્સ અનારાધનીયસ્મિં સઙ્ઘાતનિકં, અનારાધકે પરિવાસવત્તં અપૂરકે કમ્મે ઇદં લિઙ્ગં, ઇદં લક્ખણં, ઇદમચલપ્પમાણન્તિ વુત્તં હોતિ. એવં અનારાધકો ખો ભિક્ખવે અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બો આગતો ન ઉપસમ્પાદેતબ્બોતિ ઇતો એકેનપિ અઙ્ગેન સમન્નાગતો ન ઉપસમ્પાદેતબ્બો. સુક્કપક્ખે સબ્બં વુત્તવિપલ્લાસેન વેદિતબ્બં.
Saṅkantohotīti idhāgato hoti. Tassa satthunoti tassa titthāyatanasāmikassa. Tassa diṭṭhiyāti tassa santakāya laddhiyā. Idāni sāyeva laddhi yasmā tassa titthakarassa khamati ceva ruccati ca ‘‘idameva sacca’’nti ca daḷhaggāhena gahitā; tasmā tassa khanti ruci ādāyoti vuccati. Tena vuttaṃ – ‘‘tassa khantiyā tassa ruciyā tassa ādāyassā’’ti. Avaṇṇe bhaññamāneti garahāya bhaññamānāya. Anabhiraddhoti aparipuṇṇasaṅkappo; no paggahitacitto. Udaggoti abbhunnatakāyacitto. Idaṃ bhikkhave saṅghātanikaṃ aññatitthiyapubbassa anārādhanīyasminti bhikkhave yamidaṃ tassa satthuno tasseva ca laddhiyā avaṇṇe bhaññamāne ‘‘kiṃ ime paraṃ garahantī’’ti kāyavacīvikāranibbattakaṃ anattamanattaṃ, buddhādīnañca avaṇṇe bhaññamāne attamanattaṃ, yañca tasseva satthuno tasseva ca laddhiyā vaṇṇe bhaññamāne attamanattaṃ, buddhādīnañca vaṇṇabhaṇane anattamanattaṃ, idaṃ aññatitthiyapubbassa anārādhanīyasmiṃ saṅghātanikaṃ, anārādhake parivāsavattaṃ apūrake kamme idaṃ liṅgaṃ, idaṃ lakkhaṇaṃ, idamacalappamāṇanti vuttaṃ hoti. Evaṃ anārādhako kho bhikkhave aññatitthiyapubbo āgato na upasampādetabboti ito ekenapi aṅgena samannāgato na upasampādetabbo. Sukkapakkhe sabbaṃ vuttavipallāsena veditabbaṃ.
એવં આરાધકો ખો ભિક્ખવેતિ એવં નાતિકાલેન ગામપ્પવેસના નાતિદિવા પટિક્કમનં, ન વેસિયાદિગોચરતા, સબ્રહ્મચારીનં કિચ્ચેસુ દક્ખતાદિ, ઉદ્દેસાદીસુ તિબ્બચ્છન્દતા, તિત્થિયાનં અવણ્ણભણને અત્તમનતા, બુદ્ધાદીનં અવણ્ણભણને અનત્તમનતા, તિત્થિયાનં વણ્ણભણને અનત્તમનતા, બુદ્ધાદીનં વણ્ણભણને અત્તમનતાતિ ઇમેસં અટ્ઠન્નં તિત્થિયવત્તાનં પરિપૂરણેન આરાધકો પરિતોસકો ભિક્ખૂનં અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બો આગતો ઉપસમ્પાદેતબ્બો.
Evaṃ ārādhako kho bhikkhaveti evaṃ nātikālena gāmappavesanā nātidivā paṭikkamanaṃ, na vesiyādigocaratā, sabrahmacārīnaṃ kiccesu dakkhatādi, uddesādīsu tibbacchandatā, titthiyānaṃ avaṇṇabhaṇane attamanatā, buddhādīnaṃ avaṇṇabhaṇane anattamanatā, titthiyānaṃ vaṇṇabhaṇane anattamanatā, buddhādīnaṃ vaṇṇabhaṇane attamanatāti imesaṃ aṭṭhannaṃ titthiyavattānaṃ paripūraṇena ārādhako paritosako bhikkhūnaṃ aññatitthiyapubbo āgato upasampādetabbo.
સચે પન ઉપસમ્પદમાળકેપિ એકં વત્તં ભિન્દતિ, પુન ચત્તારો માસે પરિવસિતબ્બં. યથા પન ભિન્નસિક્ખાય સિક્ખમાનાય પુન સિક્ખાપદાનિ ચ સિક્ખાસમ્મુતિ ચ દિય્યતિ, એવં નયિમસ્સ કિઞ્ચિ પુન દાતબ્બમત્થિ. પુબ્બે દિન્નપરિવાસોયેવ હિ તસ્સ પરિવાસો. તસ્મા પુન ચત્તારો માસે પરિવસિતબ્બં. સચે પરિવસન્તો અન્તરા અટ્ઠ સમાપત્તિયો નિબ્બત્તેતિ, લોકિયધમ્મો નામ કુપ્પનસભાવો, ન ઉપસમ્પાદેતબ્બો. ચત્તારો માસે પૂરિતવત્તોવ ઉપસમ્પાદેતબ્બો. સચે પન પરિવસન્તો ચત્તારિ મહાભૂતાનિ પરિગ્ગણ્હતિ, ઉપાદારૂપાનિ પરિચ્છિન્દતિ, નામરૂપં વવત્થપેતિ, તિલક્ખણં આરોપેત્વા વિપસ્સનં આરભતિ, લોકિયધમ્મો નામ કુપ્પનસભાવો, નેવ ઉપસમ્પાદેતબ્બો. સચે પન વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા સોતાપત્તિમગ્ગં પટિલભતિ, પરિપુણ્ણંયેવ હોતિ વત્તં. સમૂહતાનિ સબ્બદિટ્ઠિગતાનિ અબ્બુળ્હં વિચિકિચ્છાસલ્લં તંદિવસમેવ ઉપસમ્પાદેતબ્બો. સચેપિ તિત્થિયલિઙ્ગે ઠિતો સોતાપન્નો હોતિ, પરિવાસકિચ્ચં નત્થિ, તદહેવ પબ્બાજેત્વા ઉપસમ્પાદેતબ્બો.
Sace pana upasampadamāḷakepi ekaṃ vattaṃ bhindati, puna cattāro māse parivasitabbaṃ. Yathā pana bhinnasikkhāya sikkhamānāya puna sikkhāpadāni ca sikkhāsammuti ca diyyati, evaṃ nayimassa kiñci puna dātabbamatthi. Pubbe dinnaparivāsoyeva hi tassa parivāso. Tasmā puna cattāro māse parivasitabbaṃ. Sace parivasanto antarā aṭṭha samāpattiyo nibbatteti, lokiyadhammo nāma kuppanasabhāvo, na upasampādetabbo. Cattāro māse pūritavattova upasampādetabbo. Sace pana parivasanto cattāri mahābhūtāni pariggaṇhati, upādārūpāni paricchindati, nāmarūpaṃ vavatthapeti, tilakkhaṇaṃ āropetvā vipassanaṃ ārabhati, lokiyadhammo nāma kuppanasabhāvo, neva upasampādetabbo. Sace pana vipassanaṃ vaḍḍhetvā sotāpattimaggaṃ paṭilabhati, paripuṇṇaṃyeva hoti vattaṃ. Samūhatāni sabbadiṭṭhigatāni abbuḷhaṃ vicikicchāsallaṃ taṃdivasameva upasampādetabbo. Sacepi titthiyaliṅge ṭhito sotāpanno hoti, parivāsakiccaṃ natthi, tadaheva pabbājetvā upasampādetabbo.
ઉપજ્ઝાયમૂલકં ચીવરં પરિયેસિતબ્બન્તિ ઉપજ્ઝાયં ઇસ્સરં કત્વા તસ્સ ચીવરં પરિયેસિતબ્બં. પત્તમ્પિ તથેવ. તસ્મા યદિ ઉપજ્ઝાયસ્સ પત્તચીવરં અત્થિ, ‘‘ઇમસ્સ દેહી’’તિ વત્તબ્બો. અથ નત્થિ, અઞ્ઞે દાતુકામા હોન્તિ, તેહિપિ ઉપજ્ઝાયસ્સેવ દાતબ્બં ‘‘ઇદં તુમ્હાકં કત્વા ઇમસ્સ દેથા’’તિ. કસ્મા? તિત્થિયા નામ વિલોમા હોન્તિ ‘‘સઙ્ઘેન મે પત્તચીવરં દિન્નં, કિં મય્હં તુમ્હેસુ આયત્ત’’ન્તિ વત્વા ઓવાદાનુસાસનિં ન કરેય્યું, ઉપજ્ઝાયેન પન આયત્તજીવિકત્તા તસ્સ વચનકરો ભવિસ્સતિ. તેનસ્સ ‘‘ઉપજ્ઝાયમૂલકં ચીવરં પરિયેસિતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. ભણ્ડુકમ્માયાતિ કેસોરોપનત્થં. ભણ્ડુકમ્મકથા પરતો આગમિસ્સતિ.
Upajjhāyamūlakaṃ cīvaraṃ pariyesitabbanti upajjhāyaṃ issaraṃ katvā tassa cīvaraṃ pariyesitabbaṃ. Pattampi tatheva. Tasmā yadi upajjhāyassa pattacīvaraṃ atthi, ‘‘imassa dehī’’ti vattabbo. Atha natthi, aññe dātukāmā honti, tehipi upajjhāyasseva dātabbaṃ ‘‘idaṃ tumhākaṃ katvā imassa dethā’’ti. Kasmā? Titthiyā nāma vilomā honti ‘‘saṅghena me pattacīvaraṃ dinnaṃ, kiṃ mayhaṃ tumhesu āyatta’’nti vatvā ovādānusāsaniṃ na kareyyuṃ, upajjhāyena pana āyattajīvikattā tassa vacanakaro bhavissati. Tenassa ‘‘upajjhāyamūlakaṃ cīvaraṃ pariyesitabba’’nti vuttaṃ. Bhaṇḍukammāyāti kesoropanatthaṃ. Bhaṇḍukammakathā parato āgamissati.
અગ્ગિકાતિ અગ્ગિપરિચરણકા. જટિલકાતિ તાપસા. એતે ભિક્ખવે કિરિયવાદિનોતિ એતે કિરિયં ન પટિબાહન્તિ, ‘‘અત્થિ કમ્મં, અત્થિ કમ્મવિપાકો’’તિ એવંદિટ્ઠિકા. સબ્બબુદ્ધા હિ નેક્ખમ્મપારમિં પૂરયમાના એતદેવ પબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા પૂરેસું, મયાપિ તથેવ પૂરિતા, ન એતેસં સાસને પબ્બજ્જા વિલોમા, તસ્મા ઉપસમ્પાદેતબ્બા, ન તેસં પરિવાસો દાતબ્બોતિ. ઇમાહં ભિક્ખવે ઞાતીનં આવેણિકં પરિહારં દમ્મીતિ ઇમં અહં તેસં પાટેક્કં ઓદિસ્સકં પરિહારં દદામિ. કસ્મા એવમાહ? તે હિ તિત્થાયતને પબ્બજિતાપિ સાસનસ્સ અવણ્ણકામા ન હોન્તિ, અમ્હાકં ઞાતિસેટ્ઠસ્સ સાસનન્તિ વણ્ણવાદિનોવ હોન્તિ, તસ્મા એવમાહાતિ.
Aggikāti aggiparicaraṇakā. Jaṭilakāti tāpasā. Ete bhikkhave kiriyavādinoti ete kiriyaṃ na paṭibāhanti, ‘‘atthi kammaṃ, atthi kammavipāko’’ti evaṃdiṭṭhikā. Sabbabuddhā hi nekkhammapāramiṃ pūrayamānā etadeva pabbajjaṃ pabbajitvā pūresuṃ, mayāpi tatheva pūritā, na etesaṃ sāsane pabbajjā vilomā, tasmā upasampādetabbā, na tesaṃ parivāso dātabboti. Imāhaṃ bhikkhave ñātīnaṃ āveṇikaṃ parihāraṃ dammīti imaṃ ahaṃ tesaṃ pāṭekkaṃ odissakaṃ parihāraṃ dadāmi. Kasmā evamāha? Te hi titthāyatane pabbajitāpi sāsanassa avaṇṇakāmā na honti, amhākaṃ ñātiseṭṭhassa sāsananti vaṇṇavādinova honti, tasmā evamāhāti.
અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બવત્થુકથા નિટ્ઠિતા.
Aññatitthiyapubbavatthukathā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૫. અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બકથા • 25. Aññatitthiyapubbakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બવત્થુકથાવણ્ણના • Aññatitthiyapubbavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બવત્થુકથાવણ્ણના • Aññatitthiyapubbavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બવત્થુકથાવણ્ણના • Aññatitthiyapubbavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૫. અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બવત્થુકથા • 25. Aññatitthiyapubbavatthukathā