Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૯. અન્તરામલસુત્તં

    9. Antarāmalasuttaṃ

    ૮૮. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    88. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘તયોમે, ભિક્ખવે, અન્તરામલા અન્તરાઅમિત્તા અન્તરાસપત્તા અન્તરાવધકા અન્તરાપચ્ચત્થિકા. કતમે તયો? લોભો, ભિક્ખવે, અન્તરામલો અન્તરાઅમિત્તો અન્તરાસપત્તો અન્તરાવધકો અન્તરાપચ્ચત્થિકો. દોસો, ભિક્ખવે, અન્તરામલો અન્તરાઅમિત્તો અન્તરાસપત્તો અન્તરાવધકો અન્તરાપચ્ચત્થિકો. મોહો, ભિક્ખવે, અન્તરામલો અન્તરાઅમિત્તો અન્તરાસપત્તો અન્તરાવધકો અન્તરાપચ્ચત્થિકો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, તયો અન્તરામલા અન્તરાઅમિત્તા અન્તરાસપત્તા અન્તરાવધકા અન્તરાપચ્ચત્થિકા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Tayome, bhikkhave, antarāmalā antarāamittā antarāsapattā antarāvadhakā antarāpaccatthikā. Katame tayo? Lobho, bhikkhave, antarāmalo antarāamitto antarāsapatto antarāvadhako antarāpaccatthiko. Doso, bhikkhave, antarāmalo antarāamitto antarāsapatto antarāvadhako antarāpaccatthiko. Moho, bhikkhave, antarāmalo antarāamitto antarāsapatto antarāvadhako antarāpaccatthiko. Ime kho, bhikkhave, tayo antarāmalā antarāamittā antarāsapattā antarāvadhakā antarāpaccatthikā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘અનત્થજનનો લોભો, લોભો ચિત્તપ્પકોપનો;

    ‘‘Anatthajanano lobho, lobho cittappakopano;

    ભયમન્તરતો જાતં, તં જનો નાવબુજ્ઝતિ.

    Bhayamantarato jātaṃ, taṃ jano nāvabujjhati.

    ‘‘લુદ્ધો અત્થં ન જાનાતિ, લુદ્ધો ધમ્મં ન પસ્સતિ;

    ‘‘Luddho atthaṃ na jānāti, luddho dhammaṃ na passati;

    અન્ધતમં 1 તદા હોતિ, યં લોભો સહતે નરં.

    Andhatamaṃ 2 tadā hoti, yaṃ lobho sahate naraṃ.

    ‘‘યો ચ લોભં પહન્ત્વાન, લોભનેય્યે ન લુબ્ભતિ;

    ‘‘Yo ca lobhaṃ pahantvāna, lobhaneyye na lubbhati;

    લોભો પહીયતે તમ્હા, ઉદબિન્દૂવ પોક્ખરા.

    Lobho pahīyate tamhā, udabindūva pokkharā.

    ‘‘અનત્થજનનો દોસો, દોસો ચિત્તપ્પકોપનો;

    ‘‘Anatthajanano doso, doso cittappakopano;

    ભયમન્તરતો જાતં, તં જનો નાવબુજ્ઝતિ.

    Bhayamantarato jātaṃ, taṃ jano nāvabujjhati.

    ‘‘દુટ્ઠો અત્થં ન જાનાતિ, દુટ્ઠો ધમ્મં ન પસ્સતિ;

    ‘‘Duṭṭho atthaṃ na jānāti, duṭṭho dhammaṃ na passati;

    અન્ધતમં તદા હોતિ, યં દોસો સહતે નરં.

    Andhatamaṃ tadā hoti, yaṃ doso sahate naraṃ.

    ‘‘યો ચ દોસં પહન્ત્વાન, દોસનેય્યે ન દુસ્સતિ;

    ‘‘Yo ca dosaṃ pahantvāna, dosaneyye na dussati;

    દોસો પહીયતે તમ્હા, તાલપક્કંવ બન્ધના.

    Doso pahīyate tamhā, tālapakkaṃva bandhanā.

    ‘‘અનત્થજનનો મોહો, મોહો ચિત્તપ્પકોપનો;

    ‘‘Anatthajanano moho, moho cittappakopano;

    ભયમન્તરતો જાતં, તં જનો નાવબુજ્ઝતિ.

    Bhayamantarato jātaṃ, taṃ jano nāvabujjhati.

    ‘‘મૂળ્હો અત્થં ન જાનાતિ, મૂળ્હો ધમ્મં ન પસ્સતિ;

    ‘‘Mūḷho atthaṃ na jānāti, mūḷho dhammaṃ na passati;

    અન્ધતમં તદા હોતિ, યં મોહો સહતે નરં.

    Andhatamaṃ tadā hoti, yaṃ moho sahate naraṃ.

    ‘‘યો ચ મોહં પહન્ત્વાન, મોહનેય્યે ન મુય્હતિ;

    ‘‘Yo ca mohaṃ pahantvāna, mohaneyye na muyhati;

    મોહં વિહન્તિ સો સબ્બં, આદિચ્ચોવુદયં તમ’’ન્તિ.

    Mohaṃ vihanti so sabbaṃ, ādiccovudayaṃ tama’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. નવમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Navamaṃ.







    Footnotes:
    1. અન્ધં તમં (સી॰)
    2. andhaṃ tamaṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૯. અન્તરામલસુત્તવણ્ણના • 9. Antarāmalasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact