Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi

    ૩. આસવગોચ્છકં

    3. Āsavagocchakaṃ

    ૧૪. આસવદુકં

    14. Āsavadukaṃ

    ૧. પટિચ્ચવારો

    1. Paṭiccavāro

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    . આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – કામાસવં પટિચ્ચ દિટ્ઠાસવો અવિજ્જાસવો, દિટ્ઠાસવં પટિચ્ચ કામાસવો અવિજ્જાસવો, અવિજ્જાસવં પટિચ્ચ કામાસવો દિટ્ઠાસવો, ભવાસવં પટિચ્ચ અવિજ્જાસવો, દિટ્ઠાસવં પટિચ્ચ અવિજ્જાસવો (એકેકમ્પિ ચક્કં કાતબ્બં). (૧)

    1. Āsavaṃ dhammaṃ paṭicca āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā – kāmāsavaṃ paṭicca diṭṭhāsavo avijjāsavo, diṭṭhāsavaṃ paṭicca kāmāsavo avijjāsavo, avijjāsavaṃ paṭicca kāmāsavo diṭṭhāsavo, bhavāsavaṃ paṭicca avijjāsavo, diṭṭhāsavaṃ paṭicca avijjāsavo (ekekampi cakkaṃ kātabbaṃ). (1)

    આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – આસવં પટિચ્ચ આસવસમ્પયુત્તકા ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. (૨)

    Āsavaṃ dhammaṃ paṭicca noāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā – āsavaṃ paṭicca āsavasampayuttakā khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. (2)

    આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – કામાસવં પટિચ્ચ દિટ્ઠાસવો અવિજ્જાસવો સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં (ચક્કં). (૩)

    Āsavaṃ dhammaṃ paṭicca āsavo ca noāsavo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – kāmāsavaṃ paṭicca diṭṭhāsavo avijjāsavo sampayuttakā ca khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ (cakkaṃ). (3)

    . નોઆસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોઆસવં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ, વત્થું પટિચ્ચ ખન્ધા, એકં મહાભૂતં…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં. (૧)

    2. Noāsavaṃ dhammaṃ paṭicca noāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā – noāsavaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… paṭisandhikkhaṇe…pe… khandhe paṭicca vatthu, vatthuṃ paṭicca khandhā, ekaṃ mahābhūtaṃ…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ. (1)

    નોઆસવં ધમ્મં પટિચ્ચ આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોઆસવે ખન્ધે પટિચ્ચ આસવા. (૨)

    Noāsavaṃ dhammaṃ paṭicca āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā – noāsave khandhe paṭicca āsavā. (2)

    નોઆસવં ધમ્મં પટિચ્ચ આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોઆસવં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા આસવા ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰…. (૩)

    Noāsavaṃ dhammaṃ paṭicca āsavo ca noāsavo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – noāsavaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā āsavā ca cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe…. (3)

    . આસવઞ્ચ નોઆસવઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – કામાસવઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પટિચ્ચ દિટ્ઠાસવો અવિજ્જાસવો (ચક્કં બન્ધિતબ્બં). (૧)

    3. Āsavañca noāsavañca dhammaṃ paṭicca āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā – kāmāsavañca sampayuttake ca khandhe paṭicca diṭṭhāsavo avijjāsavo (cakkaṃ bandhitabbaṃ). (1)

    આસવઞ્ચ નોઆસવઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોઆસવં એકં ખન્ધઞ્ચ આસવે ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰…. (૨)

    Āsavañca noāsavañca dhammaṃ paṭicca noāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā – noāsavaṃ ekaṃ khandhañca āsave ca paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe…. (2)

    આસવઞ્ચ નોઆસવઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોઆસવં એકં ખન્ધઞ્ચ કામાસવઞ્ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા દિટ્ઠાસવો અવિજ્જાસવો ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ…પે॰… (ચક્કં. સંખિત્તં). (૩)

    Āsavañca noāsavañca dhammaṃ paṭicca āsavo ca noāsavo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – noāsavaṃ ekaṃ khandhañca kāmāsavañca paṭicca tayo khandhā diṭṭhāsavo avijjāsavo cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe ca…pe… (cakkaṃ. Saṃkhittaṃ). (3)

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    . હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ (સબ્બત્થ નવ), વિપાકે એકં, આહારે નવ…પે॰… અવિગતે નવ.

    4. Hetuyā nava, ārammaṇe nava (sabbattha nava), vipāke ekaṃ, āhāre nava…pe… avigate nava.

    અનુલોમં.

    Anulomaṃ.

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    નહેતુપચ્ચયો

    Nahetupaccayo

    . નોઆસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં નોઆસવં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ, વત્થું પટિચ્ચ ખન્ધા, એકં મહાભૂતં…પે॰… (યાવ અસઞ્ઞસત્તા). (૧)

    5. Noāsavaṃ dhammaṃ paṭicca noāsavo dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ noāsavaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… ahetukapaṭisandhikkhaṇe…pe… khandhe paṭicca vatthu, vatthuṃ paṭicca khandhā, ekaṃ mahābhūtaṃ…pe… (yāva asaññasattā). (1)

    નોઆસવં ધમ્મં પટિચ્ચ આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છાસહગતે ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે પટિચ્ચ વિચિકિચ્છાસહગતો ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો. (૨)

    Noāsavaṃ dhammaṃ paṭicca āsavo dhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchāsahagate uddhaccasahagate khandhe paṭicca vicikicchāsahagato uddhaccasahagato moho. (2)

    નઆરમ્મણપચ્ચયો

    Naārammaṇapaccayo

    . આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – આસવે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)

    6. Āsavaṃ dhammaṃ paṭicca noāsavo dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – āsave paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)

    નોઆસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – નોઆસવે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં; પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ, એકં મહાભૂતં…પે॰… (યાવ અસઞ્ઞસત્તા) . (૧)

    Noāsavaṃ dhammaṃ paṭicca noāsavo dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – noāsave khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ; paṭisandhikkhaṇe…pe… khandhe paṭicca vatthu, ekaṃ mahābhūtaṃ…pe… (yāva asaññasattā) . (1)

    આસવઞ્ચ નોઆસવઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – આસવે ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં (સંખિત્તં). (૧)

    Āsavañca noāsavañca dhammaṃ paṭicca noāsavo dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – āsave ca sampayuttake ca khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ (saṃkhittaṃ). (1)

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    સુદ્ધં

    Suddhaṃ

    . નહેતુયા દ્વે, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ, નઅનન્તરે તીણિ, નસમનન્તરે તીણિ, નઅઞ્ઞમઞ્ઞે તીણિ, નઉપનિસ્સયે તીણિ, નપુરેજાતે નવ, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને એકં, નમગ્ગે એકં, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે નવ, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ.

    7. Nahetuyā dve, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava, naanantare tīṇi, nasamanantare tīṇi, naaññamaññe tīṇi, naupanissaye tīṇi, napurejāte nava, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme tīṇi, navipāke nava, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne ekaṃ, namagge ekaṃ, nasampayutte tīṇi, navippayutte nava, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi.

    પચ્ચનીયં.

    Paccanīyaṃ.

    ૩. પચ્ચયાનુલોમપચ્ચનીયં

    3. Paccayānulomapaccanīyaṃ

    હેતુદુકં

    Hetudukaṃ

    . હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ, નઅનન્તરે તીણિ, નસમનન્તરે તીણિ, નઅઞ્ઞમઞ્ઞે તીણિ, નઉપનિસ્સયે તીણિ, નપુરેજાતે નવ, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે નવ, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ.

    8. Hetupaccayā naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava, naanantare tīṇi, nasamanantare tīṇi, naaññamaññe tīṇi, naupanissaye tīṇi, napurejāte nava, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme tīṇi, navipāke nava, nasampayutte tīṇi, navippayutte nava, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi.

    અનુલોમપચ્ચનીયં.

    Anulomapaccanīyaṃ.

    ૪. પચ્ચયપચ્ચનીયાનુલોમં

    4. Paccayapaccanīyānulomaṃ

    નહેતુદુકં

    Nahetudukaṃ

    . નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે દ્વે, અનન્તરે દ્વે…પે॰… વિપાકે એકં…પે॰… મગ્ગે એકં…પે॰… અવિગતે દ્વે.

    9. Nahetupaccayā ārammaṇe dve, anantare dve…pe… vipāke ekaṃ…pe… magge ekaṃ…pe… avigate dve.

    પચ્ચનીયાનુલોમં.

    Paccanīyānulomaṃ.

    ૨. સહજાતવારો

    2. Sahajātavāro

    (સહજાતવારો પટિચ્ચવારસદિસો.)

    (Sahajātavāro paṭiccavārasadiso.)

    ૩. પચ્ચયવારો

    3. Paccayavāro

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    ૧૦. આસવં ધમ્મં પચ્ચયા આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (આસવમૂલકં તીણિ, પટિચ્ચસદિસા).

    10. Āsavaṃ dhammaṃ paccayā āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā (āsavamūlakaṃ tīṇi, paṭiccasadisā).

    નોઆસવં ધમ્મં પચ્ચયા નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોઆસવં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… ખન્ધે પચ્ચયા વત્થુ, વત્થું પચ્ચયા ખન્ધા, મહાભૂતે પચ્ચયા ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં, વત્થું પચ્ચયા નોઆસવા ખન્ધા. (૧)

    Noāsavaṃ dhammaṃ paccayā noāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā – noāsavaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… paṭisandhikkhaṇe…pe… khandhe paccayā vatthu, vatthuṃ paccayā khandhā, mahābhūte paccayā cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ, vatthuṃ paccayā noāsavā khandhā. (1)

    નોઆસવં ધમ્મં પચ્ચયા આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોઆસવે ખન્ધે પચ્ચયા આસવા, વત્થું પચ્ચયા આસવા. (૨)

    Noāsavaṃ dhammaṃ paccayā āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā – noāsave khandhe paccayā āsavā, vatthuṃ paccayā āsavā. (2)

    નોઆસવં ધમ્મં પચ્ચયા આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોઆસવં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા આસવા ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… વત્થું પચ્ચયા આસવા સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા. (૩)

    Noāsavaṃ dhammaṃ paccayā āsavo ca noāsavo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – noāsavaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā āsavā ca cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… vatthuṃ paccayā āsavā sampayuttakā ca khandhā. (3)

    ૧૧. આસવઞ્ચ નોઆસવઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – કામાસવઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પચ્ચયા દિટ્ઠાસવો અવિજ્જાસવો (ચક્કં). કામાસવઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા દિટ્ઠાસવો અવિજ્જાસવો (ચક્કં). (૧)

    11. Āsavañca noāsavañca dhammaṃ paccayā āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā – kāmāsavañca sampayuttake ca khandhe paccayā diṭṭhāsavo avijjāsavo (cakkaṃ). Kāmāsavañca vatthuñca paccayā diṭṭhāsavo avijjāsavo (cakkaṃ). (1)

    આસવઞ્ચ નોઆસવઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોઆસવં એકં ખન્ધઞ્ચ આસવે ચ પચ્ચયા તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… આસવઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા નોઆસવા ખન્ધા. (૨)

    Āsavañca noāsavañca dhammaṃ paccayā noāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā – noāsavaṃ ekaṃ khandhañca āsave ca paccayā tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… āsavañca vatthuñca paccayā noāsavā khandhā. (2)

    આસવઞ્ચ નોઆસવઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોઆસવં એકં ખન્ધઞ્ચ કામાસવઞ્ચ પચ્ચયા તયો ખન્ધા દિટ્ઠાસવો અવિજ્જાસવો ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… (ચક્કં). કામાસવઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા દિટ્ઠાસવો અવિજ્જાસવો સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા (ચક્કં. સંખિત્તં). (૩)

    Āsavañca noāsavañca dhammaṃ paccayā āsavo ca noāsavo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – noāsavaṃ ekaṃ khandhañca kāmāsavañca paccayā tayo khandhā diṭṭhāsavo avijjāsavo cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… (cakkaṃ). Kāmāsavañca vatthuñca paccayā diṭṭhāsavo avijjāsavo sampayuttakā ca khandhā (cakkaṃ. Saṃkhittaṃ). (3)

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    ૧૨. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ…પે॰… વિપાકે એકં…પે॰… અવિગતે નવ.

    12. Hetuyā nava, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava…pe… vipāke ekaṃ…pe… avigate nava.

    અનુલોમં.

    Anulomaṃ.

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    નહેતુપચ્ચયો

    Nahetupaccayo

    ૧૩. નોઆસવં ધમ્મં પચ્ચયા નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં નોઆસવં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… (યાવ અસઞ્ઞસત્તા) ચક્ખાયતનં પચ્ચયા ચક્ખુવિઞ્ઞાણં…પે॰… કાયાયતનં પચ્ચયા કાયવિઞ્ઞાણં… વત્થું પચ્ચયા અહેતુકા નોઆસવા ખન્ધા. (૧)

    13. Noāsavaṃ dhammaṃ paccayā noāsavo dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ noāsavaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… ahetukapaṭisandhikkhaṇe…pe… (yāva asaññasattā) cakkhāyatanaṃ paccayā cakkhuviññāṇaṃ…pe… kāyāyatanaṃ paccayā kāyaviññāṇaṃ… vatthuṃ paccayā ahetukā noāsavā khandhā. (1)

    નોઆસવં ધમ્મં પચ્ચયા આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છાસહગતે ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા વિચિકિચ્છાસહગતો ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો. (૨)

    Noāsavaṃ dhammaṃ paccayā āsavo dhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchāsahagate uddhaccasahagate khandhe ca vatthuñca paccayā vicikicchāsahagato uddhaccasahagato moho. (2)

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    ૧૪. નહેતુયા દ્વે, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ…પે॰… નકમ્મે તીણિ…પે॰… નવિપ્પયુત્તે નવ, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ (એવં સબ્બે ગણના ગણેતબ્બા).

    14. Nahetuyā dve, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava…pe… nakamme tīṇi…pe… navippayutte nava, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi (evaṃ sabbe gaṇanā gaṇetabbā).

    ૪. નિસ્સયવારો

    4. Nissayavāro

    (નિસ્સયવારો પચ્ચયવારસદિસો.)

    (Nissayavāro paccayavārasadiso.)

    ૫. સંસટ્ઠવારો

    5. Saṃsaṭṭhavāro

    ૧-૪. પચ્ચયાનુલોમાદિ

    1-4. Paccayānulomādi

    ૧૫. આસવં ધમ્મં સંસટ્ઠો આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – કામાસવં સંસટ્ઠો દિટ્ઠાસવો અવિજ્જાસવો (ચક્કં. સંખિત્તં).

    15. Āsavaṃ dhammaṃ saṃsaṭṭho āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā – kāmāsavaṃ saṃsaṭṭho diṭṭhāsavo avijjāsavo (cakkaṃ. Saṃkhittaṃ).

    હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ (સબ્બત્થ નવ), વિપાકે એકં…પે॰… અવિગતે નવ.

    Hetuyā nava, ārammaṇe nava (sabbattha nava), vipāke ekaṃ…pe… avigate nava.

    નહેતુયા દ્વે, નઅધિપતિયા નવ, નપુરેજાતે નવ, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ, નઝાને એકં, નમગ્ગે એકં, નવિપ્પયુત્તે નવ.

    Nahetuyā dve, naadhipatiyā nava, napurejāte nava, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme tīṇi, navipāke nava, najhāne ekaṃ, namagge ekaṃ, navippayutte nava.

    ૬. સમ્પયુત્તવારો

    6. Sampayuttavāro

    (ગણનાપિ સમ્પયુત્તવારોપિ સંસટ્ઠવારસદિસો.)

    (Gaṇanāpi sampayuttavāropi saṃsaṭṭhavārasadiso.)

    ૭. પઞ્હાવારો

    7. Pañhāvāro

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    ૧૬. આસવો ધમ્મો આસવસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – કામાસવો દિટ્ઠાસવસ્સ અવિજ્જાસવસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો; ભવાસવો અવિજ્જાસવસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો (ચક્કં). (૧)

    16. Āsavo dhammo āsavassa dhammassa hetupaccayena paccayo – kāmāsavo diṭṭhāsavassa avijjāsavassa hetupaccayena paccayo; bhavāsavo avijjāsavassa hetupaccayena paccayo (cakkaṃ). (1)

    આસવો ધમ્મો નોઆસવસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – આસવા હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Āsavo dhammo noāsavassa dhammassa hetupaccayena paccayo – āsavā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (2)

    આસવો ધમ્મો આસવસ્સ ચ નોઆસવસ્સ ચ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – કામાસવો દિટ્ઠાસવસ્સ અવિજ્જાસવસ્સ સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો . (૩)

    Āsavo dhammo āsavassa ca noāsavassa ca dhammassa hetupaccayena paccayo – kāmāsavo diṭṭhāsavassa avijjāsavassa sampayuttakānañca khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo . (3)

    ૧૭. નોઆસવો ધમ્મો નોઆસવસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – નોઆસવા હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો; પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰…. (૧)

    17. Noāsavo dhammo noāsavassa dhammassa hetupaccayena paccayo – noāsavā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo; paṭisandhikkhaṇe…pe…. (1)

    નોઆસવો ધમ્મો આસવસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – નોઆસવા હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં આસવાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Noāsavo dhammo āsavassa dhammassa hetupaccayena paccayo – noāsavā hetū sampayuttakānaṃ āsavānaṃ hetupaccayena paccayo. (2)

    નોઆસવો ધમ્મો આસવસ્સ ચ નોઆસવસ્સ ચ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – નોઆસવા હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં આસવાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Noāsavo dhammo āsavassa ca noāsavassa ca dhammassa hetupaccayena paccayo – noāsavā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ āsavānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (3)

    આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા નોઆસવસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – આસવા ચ નોઆસવા ચ હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    Āsavo ca noāsavo ca dhammā noāsavassa dhammassa hetupaccayena paccayo – āsavā ca noāsavā ca hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (1)

    આરમ્મણપચ્ચયો

    Ārammaṇapaccayo

    ૧૮. આસવો ધમ્મો આસવસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – આસવે આરબ્ભ આસવા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૧)

    18. Āsavo dhammo āsavassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – āsave ārabbha āsavā uppajjanti. (1)

    આસવો ધમ્મો નોઆસવસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – આસવે આરબ્ભ નોઆસવા ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૨)

    Āsavo dhammo noāsavassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – āsave ārabbha noāsavā khandhā uppajjanti. (2)

    આસવો ધમ્મો આસવસ્સ ચ નોઆસવસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – આસવે આરબ્ભ આસવા ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૩)

    Āsavo dhammo āsavassa ca noāsavassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – āsave ārabbha āsavā ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. (3)

    ૧૯. નોઆસવો ધમ્મો નોઆસવસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… પુબ્બે…પે॰… ઝાના…પે॰… અરિયા મગ્ગા વુટ્ઠહિત્વા મગ્ગં પચ્ચવેક્ખન્તિ, ફલં પચ્ચવેક્ખન્તિ, નિબ્બાનં પચ્ચવેક્ખન્તિ; નિબ્બાનં ગોત્રભુસ્સ, વોદાનસ્સ, મગ્ગસ્સ, ફલસ્સ, આવજ્જનાય આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો; અરિયા નોઆસવે પહીને કિલેસે…પે॰… વિક્ખમ્ભિતે કિલેસે…પે॰… પુબ્બે સમુદાચિણ્ણે કિલેસે જાનન્તિ, ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોઆસવે ખન્ધે અનિચ્ચતો…પે॰… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ; દિબ્બેન ચક્ખુના રૂપં પસ્સતિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા સદ્દં સુણાતિ, ચેતોપરિયઞાણેન નોઆસવચિત્તસમઙ્ગિસ્સ ચિત્તં જાનાતિ, આકાસાનઞ્ચાયતનં વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસ્સ…પે॰… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસ્સ…પે॰… રૂપાયતનં ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનં કાયવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… નોઆસવા ખન્ધા ઇદ્ધિવિધઞાણસ્સ, ચેતોપરિયઞાણસ્સ, પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિઞાણસ્સ, યથાકમ્મૂપગઞાણસ્સ, અનાગતંસઞાણસ્સ, આવજ્જનાય આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    19. Noāsavo dhammo noāsavassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… pubbe…pe… jhānā…pe… ariyā maggā vuṭṭhahitvā maggaṃ paccavekkhanti, phalaṃ paccavekkhanti, nibbānaṃ paccavekkhanti; nibbānaṃ gotrabhussa, vodānassa, maggassa, phalassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo; ariyā noāsave pahīne kilese…pe… vikkhambhite kilese…pe… pubbe samudāciṇṇe kilese jānanti, cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noāsave khandhe aniccato…pe… domanassaṃ uppajjati; dibbena cakkhunā rūpaṃ passati, dibbāya sotadhātuyā saddaṃ suṇāti, cetopariyañāṇena noāsavacittasamaṅgissa cittaṃ jānāti, ākāsānañcāyatanaṃ viññāṇañcāyatanassa…pe… ākiñcaññāyatanaṃ nevasaññānāsaññāyatanassa…pe… rūpāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… phoṭṭhabbāyatanaṃ kāyaviññāṇassa…pe… noāsavā khandhā iddhividhañāṇassa, cetopariyañāṇassa, pubbenivāsānussatiñāṇassa, yathākammūpagañāṇassa, anāgataṃsañāṇassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo. (1)

    નોઆસવો ધમ્મો આસવસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં દત્વા…પે॰… તં અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ આસવા ઉપ્પજ્જન્તિ, સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… પુબ્બે…પે॰… ઝાના…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોઆસવે ખન્ધે અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ આસવા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૨)

    Noāsavo dhammo āsavassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ datvā…pe… taṃ assādeti abhinandati, taṃ ārabbha āsavā uppajjanti, sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… pubbe…pe… jhānā…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noāsave khandhe assādeti abhinandati, taṃ ārabbha āsavā uppajjanti. (2)

    નોઆસવો ધમ્મો આસવસ્સ ચ નોઆસવસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં દત્વા…પે॰… (દુતિયગમનં) નોઆસવે ખન્ધે અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ આસવા ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૩)

    Noāsavo dhammo āsavassa ca noāsavassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ datvā…pe… (dutiyagamanaṃ) noāsave khandhe assādeti abhinandati, taṃ ārabbha āsavā ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. (3)

    ૨૦. આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા આસવસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – આસવે ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે આરબ્ભ આસવા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૧)

    20. Āsavo ca noāsavo ca dhammā āsavassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – āsave ca sampayuttake ca khandhe ārabbha āsavā uppajjanti. (1)

    આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા નોઆસવસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – આસવે ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે આરબ્ભ નોઆસવા ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ . (૨)

    Āsavo ca noāsavo ca dhammā noāsavassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – āsave ca sampayuttake ca khandhe ārabbha noāsavā khandhā uppajjanti . (2)

    આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા આસવસ્સ ચ નોઆસવસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – આસવે ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે આરબ્ભ આસવા ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૩)

    Āsavo ca noāsavo ca dhammā āsavassa ca noāsavassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – āsave ca sampayuttake ca khandhe ārabbha āsavā ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. (3)

    અધિપતિપચ્ચયો

    Adhipatipaccayo

    ૨૧. આસવો ધમ્મો આસવસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. આરમ્મણાધિપતિ – આસવે ગરું કત્વા આસવા ઉપ્પજ્જન્તિ (તીણિ આરમ્મણસદિસા, ગરુકારમ્મણા કાતબ્બા).

    21. Āsavo dhammo āsavassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Ārammaṇādhipati – āsave garuṃ katvā āsavā uppajjanti (tīṇi ārammaṇasadisā, garukārammaṇā kātabbā).

    નોઆસવો ધમ્મો નોઆસવસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… પુબ્બે…પે॰… ઝાના…પે॰… અરિયા મગ્ગા…પે॰… ફલં…પે॰… નિબ્બાનં ગરું…પે॰… નિબ્બાનં ગોત્રભુસ્સ, વોદાનસ્સ, મગ્ગસ્સ, ફલસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો; ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોઆસવે ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ. સહજાતાધિપતિ – નોઆસવા અધિપતિ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    Noāsavo dhammo noāsavassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… pubbe…pe… jhānā…pe… ariyā maggā…pe… phalaṃ…pe… nibbānaṃ garuṃ…pe… nibbānaṃ gotrabhussa, vodānassa, maggassa, phalassa adhipatipaccayena paccayo; cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noāsave khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati. Sahajātādhipati – noāsavā adhipati sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ adhipatipaccayena paccayo. (1)

    નોઆસવો ધમ્મો આસવસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં…પે॰… નોઆસવે ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા આસવા ઉપ્પજ્જન્તિ. સહજાતાધિપતિ – નોઆસવા અધિપતિ સમ્પયુત્તકાનં આસવાનં અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Noāsavo dhammo āsavassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ…pe… noāsave khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā āsavā uppajjanti. Sahajātādhipati – noāsavā adhipati sampayuttakānaṃ āsavānaṃ adhipatipaccayena paccayo. (2)

    નોઆસવો ધમ્મો આસવસ્સ ચ નોઆસવસ્સ ચ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં…પે॰… નોઆસવે ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ. સહજાતાધિપતિ – નોઆસવા અધિપતિ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં આસવાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Noāsavo dhammo āsavassa ca noāsavassa ca dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ…pe… noāsave khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati. Sahajātādhipati – noāsavā adhipati sampayuttakānaṃ khandhānaṃ āsavānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ adhipatipaccayena paccayo. (3)

    આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા આસવસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. આરમ્મણાધિપતિ – આસવે ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ…પે॰… આસવા ઉપ્પજ્જન્તિ (તીણિ, ગરુકારમ્મણા).

    Āsavo ca noāsavo ca dhammā āsavassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Ārammaṇādhipati – āsave ca sampayuttake ca khandhe garuṃ katvā assādeti…pe… āsavā uppajjanti (tīṇi, garukārammaṇā).

    અનન્તરપચ્ચયો

    Anantarapaccayo

    ૨૨. આસવો ધમ્મો આસવસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા આસવા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં આસવાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    22. Āsavo dhammo āsavassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā āsavā pacchimānaṃ pacchimānaṃ āsavānaṃ anantarapaccayena paccayo. (1)

    આસવો ધમ્મો નોઆસવસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા આસવા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં નોઆસવાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; આસવા વુટ્ઠાનસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Āsavo dhammo noāsavassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā āsavā pacchimānaṃ pacchimānaṃ noāsavānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; āsavā vuṭṭhānassa anantarapaccayena paccayo. (2)

    આસવો ધમ્મો આસવસ્સ ચ નોઆસવસ્સ ચ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા આસવા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં આસવાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Āsavo dhammo āsavassa ca noāsavassa ca dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā āsavā pacchimānaṃ pacchimānaṃ āsavānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo. (3)

    ૨૩. નોઆસવો ધમ્મો નોઆસવસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા નોઆસવા ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં નોઆસવાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; અનુલોમં ગોત્રભુસ્સ…પે॰… ફલસમાપત્તિયા અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    23. Noāsavo dhammo noāsavassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā noāsavā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ noāsavānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; anulomaṃ gotrabhussa…pe… phalasamāpattiyā anantarapaccayena paccayo. (1)

    નોઆસવો ધમ્મો આસવસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા નોઆસવા ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં આસવાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; આવજ્જના આસવાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Noāsavo dhammo āsavassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā noāsavā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ āsavānaṃ anantarapaccayena paccayo; āvajjanā āsavānaṃ anantarapaccayena paccayo. (2)

    નોઆસવો ધમ્મો આસવસ્સ ચ નોઆસવસ્સ ચ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા નોઆસવા ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં આસવાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Noāsavo dhammo āsavassa ca noāsavassa ca dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā noāsavā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ āsavānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo. (3)

    ૨૪. આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા આસવસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.

    24. Āsavo ca noāsavo ca dhammā āsavassa dhammassa anantarapaccayena paccayo… tīṇi.

    સમનન્તરપચ્ચયાદિ

    Samanantarapaccayādi

    ૨૫. આસવો ધમ્મો આસવસ્સ ધમ્મસ્સ સમનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો… સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો… નવ… અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયેન પચ્ચયો… નવ… નિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો… નવ (વત્થુ ચ દસ્સેતબ્બં).

    25. Āsavo dhammo āsavassa dhammassa samanantarapaccayena paccayo… sahajātapaccayena paccayo… nava… aññamaññapaccayena paccayo… nava… nissayapaccayena paccayo… nava (vatthu ca dassetabbaṃ).

    ઉપનિસ્સયપચ્ચયો

    Upanissayapaccayo

    ૨૬. આસવો ધમ્મો આસવસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – આસવા આસવાનં ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો (તીણિ).

    26. Āsavo dhammo āsavassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – āsavā āsavānaṃ upanissayapaccayena paccayo (tīṇi).

    ૨૭. નોઆસવો ધમ્મો નોઆસવસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સદ્ધં ઉપનિસ્સાય દાનં દેતિ…પે॰… સમાપત્તિં ઉપ્પાદેતિ, માનં જપ્પેતિ, દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ; સીલં…પે॰… સેનાસનં ઉપનિસ્સાય દાનં દેતિ…પે॰… સઙ્ઘં ભિન્દતિ; સદ્ધા…પે॰… સેનાસનં સદ્ધાય…પે॰… ફલસમાપત્તિયા ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    27. Noāsavo dhammo noāsavassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – saddhaṃ upanissāya dānaṃ deti…pe… samāpattiṃ uppādeti, mānaṃ jappeti, diṭṭhiṃ gaṇhāti; sīlaṃ…pe… senāsanaṃ upanissāya dānaṃ deti…pe… saṅghaṃ bhindati; saddhā…pe… senāsanaṃ saddhāya…pe… phalasamāpattiyā upanissayapaccayena paccayo. (1)

    નોઆસવો ધમ્મો આસવસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો , પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સદ્ધં ઉપનિસ્સાય માનં જપ્પેતિ, દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ; સીલં…પે॰… સઙ્ઘં ભિન્દતિ, સદ્ધા…પે॰… સેનાસનં રાગસ્સ…પે॰… પત્થનાય ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Noāsavo dhammo āsavassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo , pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – saddhaṃ upanissāya mānaṃ jappeti, diṭṭhiṃ gaṇhāti; sīlaṃ…pe… saṅghaṃ bhindati, saddhā…pe… senāsanaṃ rāgassa…pe… patthanāya upanissayapaccayena paccayo. (2)

    નોઆસવો ધમ્મો આસવસ્સ ચ નોઆસવસ્સ ચ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સદ્ધં ઉપનિસ્સાય માનં જપ્પેતિ, દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ; સીલં…પે॰… સેનાસનં ઉપનિસ્સાય…પે॰… પાણં હનતિ…પે॰… સઙ્ઘં ભિન્દતિ, સદ્ધા…પે॰… સેનાસનં રાગસ્સ…પે॰… પત્થનાય ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Noāsavo dhammo āsavassa ca noāsavassa ca dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – saddhaṃ upanissāya mānaṃ jappeti, diṭṭhiṃ gaṇhāti; sīlaṃ…pe… senāsanaṃ upanissāya…pe… pāṇaṃ hanati…pe… saṅghaṃ bhindati, saddhā…pe… senāsanaṃ rāgassa…pe… patthanāya upanissayapaccayena paccayo. (3)

    આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા આસવસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો… તીણિ.

    Āsavo ca noāsavo ca dhammā āsavassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo… tīṇi.

    પુરેજાતપચ્ચયો

    Purejātapaccayo

    ૨૮. નોઆસવો ધમ્મો નોઆસવસ્સ ધમ્મસ્સ પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણપુરેજાતં, વત્થુપુરેજાતં. આરમ્મણપુરેજાતં – ચક્ખું …પે॰… વત્થું (એવં વિત્થારેતબ્બં), ફોટ્ઠબ્બાયતનં કાયવિઞ્ઞાણસ્સ પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો. વત્થુપુરેજાતં – ચક્ખાયતનં ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… કાયાયતનં કાયવિઞ્ઞાણસ્સ, વત્થુ નોઆસવાનં ખન્ધાનં પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    28. Noāsavo dhammo noāsavassa dhammassa purejātapaccayena paccayo – ārammaṇapurejātaṃ, vatthupurejātaṃ. Ārammaṇapurejātaṃ – cakkhuṃ …pe… vatthuṃ (evaṃ vitthāretabbaṃ), phoṭṭhabbāyatanaṃ kāyaviññāṇassa purejātapaccayena paccayo. Vatthupurejātaṃ – cakkhāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… kāyāyatanaṃ kāyaviññāṇassa, vatthu noāsavānaṃ khandhānaṃ purejātapaccayena paccayo. (1)
