Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    અટ્ઠારસવત્થુકથાવણ્ણના

    Aṭṭhārasavatthukathāvaṇṇanā

    ૪૭૩. યો પટિબાહેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ એત્થ યો સેનાસનારહસ્સ સેનાસનં પટિબાહતિ, તસ્સેવ આપત્તિ. કલહકારકાદીનં પનેત્થ ‘‘ઓકાસો નત્થી’’તિઆદિકં સઙ્ઘસ્સ કતિકં આરોચેત્વા ન પઞ્ઞપેન્તસ્સ ‘‘અહં વુડ્ઢો’’તિ પસય્હ અત્તનાવ અત્તનો પઞ્ઞપેત્વા ગણ્હન્તં ‘‘યુત્તિયા ગણ્હથા’’તિ વત્વા વારેન્તસ્સ ચ નત્થિ આપત્તિ. ‘‘ભણ્ડનકારકં નિક્કડ્ઢતીતિ વચનતો કુલદૂસકસ્સ પબ્બાજનીયકમ્માનુઞ્ઞાય ચ ઇધ કલહવૂપસમનત્થં આગતાનં કોસમ્બકાનમ્પિ ‘યથાવુડ્ઢ’ન્તિ અવત્વા ‘વિવિત્તે અસતિ વિવિત્તં કત્વાપિ દાતબ્બ’ન્તિ વુત્તત્તા વિવિત્તં કત્વા દેન્તં પટિબાહન્તસ્સેવ આપત્તી’’તિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તં.

    473.Yo paṭibāheyya, āpatti dukkaṭassāti ettha yo senāsanārahassa senāsanaṃ paṭibāhati, tasseva āpatti. Kalahakārakādīnaṃ panettha ‘‘okāso natthī’’tiādikaṃ saṅghassa katikaṃ ārocetvā na paññapentassa ‘‘ahaṃ vuḍḍho’’ti pasayha attanāva attano paññapetvā gaṇhantaṃ ‘‘yuttiyā gaṇhathā’’ti vatvā vārentassa ca natthi āpatti. ‘‘Bhaṇḍanakārakaṃ nikkaḍḍhatīti vacanato kuladūsakassa pabbājanīyakammānuññāya ca idha kalahavūpasamanatthaṃ āgatānaṃ kosambakānampi ‘yathāvuḍḍha’nti avatvā ‘vivitte asati vivittaṃ katvāpi dātabba’nti vuttattā vivittaṃ katvā dentaṃ paṭibāhantasseva āpattī’’ti gaṇṭhipadesu vuttaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૭૬. અટ્ઠારસવત્થુકથા • 276. Aṭṭhārasavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અટ્ઠારસવત્થુકથાવણ્ણના • Aṭṭhārasavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અટ્ઠારસવત્થુકથાવણ્ણના • Aṭṭhārasavatthukathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact