Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૧૮. અટ્ઠસદ્દજાતકં (૨)

    418. Aṭṭhasaddajātakaṃ (2)

    ૧૦.

    10.

    ઇદં પુરે નિન્નમાહુ, બહુમચ્છં મહોદકં;

    Idaṃ pure ninnamāhu, bahumacchaṃ mahodakaṃ;

    આવાસો બકરાજસ્સ, પેત્તિકં ભવનં મમ;

    Āvāso bakarājassa, pettikaṃ bhavanaṃ mama;

    ત્યજ્જ ભેકેન 1 યાપેમ, ઓકં ન વજહામસે 2.

    Tyajja bhekena 3 yāpema, okaṃ na vajahāmase 4.

    ૧૧.

    11.

    કો દુતિયં અસીલિસ્સ, બન્ધરસ્સક્ખિ ભેચ્છતિ 5;

    Ko dutiyaṃ asīlissa, bandharassakkhi bhecchati 6;

    કો મે પુત્તે કુલાવકં, મઞ્ચ સોત્થિં કરિસ્સતિ.

    Ko me putte kulāvakaṃ, mañca sotthiṃ karissati.

    ૧૨.

    12.

    સબ્બા પરિક્ખયા ફેગ્ગુ, યાવ તસ્સા ગતી અહુ;

    Sabbā parikkhayā pheggu, yāva tassā gatī ahu;

    ખીણભક્ખો મહારાજ, સારે ન રમતી ઘુણો.

    Khīṇabhakkho mahārāja, sāre na ramatī ghuṇo.

    ૧૩.

    13.

    સા નૂનાહં ઇતો ગન્ત્વા, રઞ્ઞો મુત્તા નિવેસના;

    Sā nūnāhaṃ ito gantvā, rañño muttā nivesanā;

    અત્તાનં રમયિસ્સામિ, દુમસાખનિકેતિની.

    Attānaṃ ramayissāmi, dumasākhaniketinī.

    ૧૪.

    14.

    સો નૂનાહં ઇતો ગન્ત્વા, રઞ્ઞો મુત્તો નિવેસના;

    So nūnāhaṃ ito gantvā, rañño mutto nivesanā;

    અગ્ગોદકાનિ પિસ્સામિ, યૂથસ્સ પુરતો વજં.

    Aggodakāni pissāmi, yūthassa purato vajaṃ.

    ૧૫.

    15.

    તં મં કામેહિ સમ્મત્તં, રત્તં કામેસુ મુચ્છિતં;

    Taṃ maṃ kāmehi sammattaṃ, rattaṃ kāmesu mucchitaṃ;

    આનયી ભરતો 7 લુદ્દો, બાહિકો ભદ્દમત્થુ તે.

    Ānayī bharato 8 luddo, bāhiko bhaddamatthu te.

    ૧૬.

    16.

    અન્ધકારતિમિસાયં, તુઙ્ગે ઉપરિપબ્બતે;

    Andhakāratimisāyaṃ, tuṅge uparipabbate;

    સા મં સણ્હેન મુદુના, મા પાદં ખલિ 9 યસ્મનિ.

    Sā maṃ saṇhena mudunā, mā pādaṃ khali 10 yasmani.

    ૧૭.

    17.

    અસંસયં જાતિખયન્તદસ્સી, ન ગબ્ભસેય્યં પુનરાવજિસ્સં;

    Asaṃsayaṃ jātikhayantadassī, na gabbhaseyyaṃ punarāvajissaṃ;

    અયમન્તિમા પચ્છિમા ગબ્ભસેય્યા 11, ખીણો મે સંસારો પુનબ્ભવાયાતિ.

    Ayamantimā pacchimā gabbhaseyyā 12, khīṇo me saṃsāro punabbhavāyāti.

    અટ્ઠસદ્દજાતકં દુતિયં.

    Aṭṭhasaddajātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ભિઙ્ગેન (ક॰)
    2. ઓકન્તં ન જહામસે (ક॰)
    3. bhiṅgena (ka.)
    4. okantaṃ na jahāmase (ka.)
    5. ભેજ્જતિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰), ભિન્દતિ (ક॰)
    6. bhejjati (sī. syā. pī.), bhindati (ka.)
    7. વનતો (ક॰)
    8. vanato (ka.)
    9. ખણિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. khaṇi (sī. syā. pī.)
    11. અયં હિ મે અન્તિમા ગબ્ભસેય્યા (સી॰ પી॰)
    12. ayaṃ hi me antimā gabbhaseyyā (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૧૮] ૨. અટ્ઠસદ્દજાતકવણ્ણના • [418] 2. Aṭṭhasaddajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact