Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
(૧૫) ૫. તિકણ્ડકીવગ્ગો
(15) 5. Tikaṇḍakīvaggo
૧. અવજાનાતિસુત્તવણ્ણના
1. Avajānātisuttavaṇṇanā
૧૪૧. પઞ્ચમસ્સ પઠમે સંવાસેનાતિ એકતોવાસેન. આદેય્યમુખોતિ આદિયનમુખો, ગહણમુખોતિ અત્થો. તમેનં દત્વા અવજાનાતીતિ ‘‘અયં દિન્નં પટિગ્ગહેતુમેવ જાનાતી’’તિ એવં અવમઞ્ઞતિ. તમેનં સંવાસેન અવજાનાતીતિ અપ્પમત્તકે કિસ્મિઞ્ચિદેવ કુજ્ઝિત્વા ‘‘જાનામહં તયા કતકમ્મં, એત્તકં અદ્ધાનં અહં કિં કરોન્તો વસિં, નનુ તુય્હમેવ કતાકતં વીમંસન્તો’’તિઆદીનિ વત્તા હોતિ. અથ ઇતરો ‘‘અદ્ધા કોચિ મય્હં દોસો ભવિસ્સતી’’તિ કિઞ્ચિ પટિપ્ફરિતું ન સક્કોતિ. તં ખિપ્પઞ્ઞેવ અધિમુચ્ચિતા હોતીતિ તં વણ્ણં વા અવણ્ણં વા સીઘમેવ સદ્દહતિ. સદ્દહનટ્ઠેન હિ આદાનેન એસ આદિયનમુખોતિ વુત્તો. આધેય્યમુખોતિ પાળિયા પન ઠપિતમુખોતિ અત્થો. મગ્ગે ખટઆવાટો વિય આગતાગતં ઉદકં વણ્ણં વા અવણ્ણં વા સદ્દહનવસેન સમ્પટિચ્છિતું ઠપિતમુખોતિ વુત્તં હોતિ.
141. Pañcamassa paṭhame saṃvāsenāti ekatovāsena. Ādeyyamukhoti ādiyanamukho, gahaṇamukhoti attho. Tamenaṃ datvā avajānātīti ‘‘ayaṃ dinnaṃ paṭiggahetumeva jānātī’’ti evaṃ avamaññati. Tamenaṃ saṃvāsena avajānātīti appamattake kismiñcideva kujjhitvā ‘‘jānāmahaṃ tayā katakammaṃ, ettakaṃ addhānaṃ ahaṃ kiṃ karonto vasiṃ, nanu tuyhameva katākataṃ vīmaṃsanto’’tiādīni vattā hoti. Atha itaro ‘‘addhā koci mayhaṃ doso bhavissatī’’ti kiñci paṭippharituṃ na sakkoti. Taṃ khippaññeva adhimuccitā hotīti taṃ vaṇṇaṃ vā avaṇṇaṃ vā sīghameva saddahati. Saddahanaṭṭhena hi ādānena esa ādiyanamukhoti vutto. Ādheyyamukhoti pāḷiyā pana ṭhapitamukhoti attho. Magge khaṭaāvāṭo viya āgatāgataṃ udakaṃ vaṇṇaṃ vā avaṇṇaṃ vā saddahanavasena sampaṭicchituṃ ṭhapitamukhoti vuttaṃ hoti.
ઇત્તરસદ્ધોતિ પરિત્તકસદ્ધો. કુસલાકુસલે ધમ્મે ન જાનાતીતિઆદીસુ કુસલે ધમ્મે ‘‘ઇમે કુસલા’’તિ ન જાનાતિ, અકુસલે ધમ્મે ‘‘ઇમે અકુસલા’’તિ ન જાનાતિ. તથા સાવજ્જે સદોસધમ્મે ‘‘ઇમે સાવજ્જા’’તિ, અનવજ્જે ચ નિદ્દોસધમ્મે ‘‘ઇમે અનવજ્જા’’તિ, હીને હીનાતિ, પણીતે પણીતાતિ. કણ્હસુક્કસપ્પટિભાગેતિ ‘‘ઇમે કણ્હા સુક્કે પટિબાહેત્વા ઠિતત્તા સપ્પટિભાગા નામ, ઇમે ચ સુક્કા કણ્હે પટિબાહિત્વા ઠિતત્તા સપ્પટિભાગા’’તિ ન જાનાતિ.
Ittarasaddhoti parittakasaddho. Kusalākusale dhamme na jānātītiādīsu kusale dhamme ‘‘ime kusalā’’ti na jānāti, akusale dhamme ‘‘ime akusalā’’ti na jānāti. Tathā sāvajje sadosadhamme ‘‘ime sāvajjā’’ti, anavajje ca niddosadhamme ‘‘ime anavajjā’’ti, hīne hīnāti, paṇīte paṇītāti. Kaṇhasukkasappaṭibhāgeti ‘‘ime kaṇhā sukke paṭibāhetvā ṭhitattā sappaṭibhāgā nāma, ime ca sukkā kaṇhe paṭibāhitvā ṭhitattā sappaṭibhāgā’’ti na jānāti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. અવજાનાતિસુત્તં • 1. Avajānātisuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. અવજાનાતિસુત્તવણ્ણના • 1. Avajānātisuttavaṇṇanā