Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૦૫. બકજાતકં (૭-૧-૧૦)

    405. Bakajātakaṃ (7-1-10)

    ૬૮.

    68.

    દ્વાસત્તતિ ગોતમ 1 પુઞ્ઞકમ્મા, વસવત્તિનો જાતિજરં અતીતા;

    Dvāsattati gotama 2 puññakammā, vasavattino jātijaraṃ atītā;

    અયમન્તિમા વેદગૂ બ્રહ્મપત્તિ 3, અસ્માભિજપ્પન્તિ જના 4 અનેકા.

    Ayamantimā vedagū brahmapatti 5, asmābhijappanti janā 6 anekā.

    ૬૯.

    69.

    અપ્પઞ્હિ એતં 7 ન હિ દીઘમાયુ, યં ત્વં બક મઞ્ઞસિ દીઘમાયું;

    Appañhi etaṃ 8 na hi dīghamāyu, yaṃ tvaṃ baka maññasi dīghamāyuṃ;

    સતં સહસ્સાનિ 9 નિરબ્બુદાનં, આયું પજાનામિ તવાહ બ્રહ્મે.

    Sataṃ sahassāni 10 nirabbudānaṃ, āyuṃ pajānāmi tavāha brahme.

    ૭૦.

    70.

    અનન્તદસ્સી ભગવાહમસ્મિ, જાતિજ્જરં સોકમુપાતિવત્તો;

    Anantadassī bhagavāhamasmi, jātijjaraṃ sokamupātivatto;

    કિં મે પુરાણં વતસીલવત્તં 11, આચિક્ખ મે તં યમહં વિજઞ્ઞં.

    Kiṃ me purāṇaṃ vatasīlavattaṃ 12, ācikkha me taṃ yamahaṃ vijaññaṃ.

    ૭૧.

    71.

    યં ત્વં અપાયેસિ બહૂ મનુસ્સે, પિપાસિતે ઘમ્મનિ સમ્પરેતે;

    Yaṃ tvaṃ apāyesi bahū manusse, pipāsite ghammani samparete;

    તં તે પુરાણં વતસીલવત્તં, સુત્તપ્પબુદ્ધોવ અનુસ્સરામિ.

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ, suttappabuddhova anussarāmi.

    ૭૨.

    72.

    યં એણિકૂલસ્મિ જનં ગહીતં, અમોચયી ગય્હક નિય્યમાનં;

    Yaṃ eṇikūlasmi janaṃ gahītaṃ, amocayī gayhaka niyyamānaṃ;

    તં તે પુરાણં વતસીલવત્તં, સુત્તપ્પબુદ્ધોવ અનુસ્સરામિ.

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ, suttappabuddhova anussarāmi.

    ૭૩.

    73.

    ગઙ્ગાય સોતસ્મિં ગહીતનાવં, લુદ્દેન નાગેન મનુસ્સકપ્પા;

    Gaṅgāya sotasmiṃ gahītanāvaṃ, luddena nāgena manussakappā;

    અમોચયિ ત્વં બલસા પસય્હ, તં તે પુરાણં વતસીલવત્તં;

    Amocayi tvaṃ balasā pasayha, taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ;

    સુત્તપ્પબુદ્ધોવ અનુસ્સરામિ.

    Suttappabuddhova anussarāmi.

    ૭૪.

    74.

    કપ્પો ચ તે બદ્ધચરો 13 અહોસિ, સમ્બુદ્ધિમન્તં 14 વતિનં 15 અમઞ્ઞં;

    Kappo ca te baddhacaro 16 ahosi, sambuddhimantaṃ 17 vatinaṃ 18 amaññaṃ;

    તં તે પુરાણં વતસીલવત્તં, સુત્તપ્પબુદ્ધોવ અનુસ્સરામિ.

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ, suttappabuddhova anussarāmi.

    ૭૫.

    75.

    અદ્ધા પજાનાસિ મમેતમાયું, અઞ્ઞમ્પિ જાનાસિ તથા હિ બુદ્ધો;

    Addhā pajānāsi mametamāyuṃ, aññampi jānāsi tathā hi buddho;

    તથા હિ તાયં 19 જલિતાનુભાવો, ઓભાસયં તિટ્ઠતિ બ્રહ્મલોકન્તિ.

    Tathā hi tāyaṃ 20 jalitānubhāvo, obhāsayaṃ tiṭṭhati brahmalokanti.

    બકજાતકં દસમં.

    Bakajātakaṃ dasamaṃ.

    કુક્કુવગ્ગો પઠમો.

    Kukkuvaggo paṭhamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    વરકણ્ણિક ચાપવરો સુતનો, અથ ગિજ્ઝ સરોહિતમચ્છવરો;

    Varakaṇṇika cāpavaro sutano, atha gijjha sarohitamacchavaro;

    પુન પણ્ણક 21 સેનક યાચનકો, અથ વેરિ સબ્રહ્મબકેન દસાતિ.

    Puna paṇṇaka 22 senaka yācanako, atha veri sabrahmabakena dasāti.







    Footnotes:
    1. ભો ગોતમ (ક॰)
    2. bho gotama (ka.)
    3. બ્રહ્મુપપત્તિ (સ્યા॰ ક॰)
    4. પજા (ક॰)
    5. brahmupapatti (syā. ka.)
    6. pajā (ka.)
    7. અપ્પઞ્ચ હેતં (સ્યા॰), અપ્પંસિ એતં (ક॰)
    8. appañca hetaṃ (syā.), appaṃsi etaṃ (ka.)
    9. સહસ્સાનં (સી॰ પી॰ સં॰ નિ॰ ૧.૧૭૫), સહસ્સાન (સ્યા॰ કં॰)
    10. sahassānaṃ (sī. pī. saṃ. ni. 1.175), sahassāna (syā. kaṃ.)
    11. સીલવન્તં (પી॰ ક॰)
    12. sīlavantaṃ (pī. ka.)
    13. પત્થચરો (સ્યા॰), પટ્ઠચરો (ક॰)
    14. સમ્બુદ્ધિવન્તં (સ્યા॰ પી॰), સમ્બુદ્ધવન્તં (ક॰)
    15. વતિતં (સ્યા॰), વતિદં (ક॰)
    16. patthacaro (syā.), paṭṭhacaro (ka.)
    17. sambuddhivantaṃ (syā. pī.), sambuddhavantaṃ (ka.)
    18. vatitaṃ (syā.), vatidaṃ (ka.)
    19. ત્યાયં (સં॰ નિ॰ ૧.૧૭૫)
    20. tyāyaṃ (saṃ. ni. 1.175)
    21. દસણ્ણક (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    22. dasaṇṇaka (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૦૫] ૧૦. બકજાતકવણ્ણના • [405] 10. Bakajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact