Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૬૫. ભદ્દસાલજાતકં (૨)

    465. Bhaddasālajātakaṃ (2)

    ૧૩.

    13.

    કા ત્વં સુદ્ધેહિ વત્થેહિ, અઘે વેહાયસં 1 ઠિતા;

    Kā tvaṃ suddhehi vatthehi, aghe vehāyasaṃ 2 ṭhitā;

    કેન ત્યાસ્સૂનિ વત્તન્તિ, કુતો તં ભયમાગતં.

    Kena tyāssūni vattanti, kuto taṃ bhayamāgataṃ.

    ૧૪.

    14.

    તવેવ દેવ વિજિતે, ભદ્દસાલોતિ મં વિદૂ;

    Taveva deva vijite, bhaddasāloti maṃ vidū;

    સટ્ઠિ 3 વસ્સસહસ્સાનિ, તિટ્ઠતો પૂજિતસ્સ મે.

    Saṭṭhi 4 vassasahassāni, tiṭṭhato pūjitassa me.

    ૧૫.

    15.

    કારયન્તા નગરાનિ, અગારે ચ દિસમ્પતિ;

    Kārayantā nagarāni, agāre ca disampati;

    વિવિધે ચાપિ પાસાદે, ન મં તે અચ્ચમઞ્ઞિસું;

    Vividhe cāpi pāsāde, na maṃ te accamaññisuṃ;

    યથેવ મં તે પૂજેસું, તથેવ ત્વમ્પિ પૂજય.

    Yatheva maṃ te pūjesuṃ, tatheva tvampi pūjaya.

    ૧૬.

    16.

    તં ઇવાહં 5 ન પસ્સામિ, થૂલં કાયેન તે દુમં;

    Taṃ ivāhaṃ 6 na passāmi, thūlaṃ kāyena te dumaṃ;

    આરોહપરિણાહેન, અભિરૂપોસિ જાતિયા.

    Ārohapariṇāhena, abhirūposi jātiyā.

    ૧૭.

    17.

    પાસાદં કારયિસ્સામિ, એકત્થમ્ભં મનોરમં;

    Pāsādaṃ kārayissāmi, ekatthambhaṃ manoramaṃ;

    તત્થ તં ઉપનેસ્સામિ, ચિરં તે યક્ખ જીવિતં.

    Tattha taṃ upanessāmi, ciraṃ te yakkha jīvitaṃ.

    ૧૮.

    18.

    એવં ચિત્તં ઉદપાદિ, સરીરેન વિનાભાવો;

    Evaṃ cittaṃ udapādi, sarīrena vinābhāvo;

    પુથુસો મં વિકન્તિત્વા, ખણ્ડસો અવકન્તથ.

    Puthuso maṃ vikantitvā, khaṇḍaso avakantatha.

    ૧૯.

    19.

    અગ્ગે ચ છેત્વા મજ્ઝે ચ, પચ્છા મૂલમ્હિ છિન્દથ 7;

    Agge ca chetvā majjhe ca, pacchā mūlamhi chindatha 8;

    એવં મે છિજ્જમાનસ્સ, ન દુક્ખં મરણં સિયા.

    Evaṃ me chijjamānassa, na dukkhaṃ maraṇaṃ siyā.

    ૨૦.

    20.

    હત્થપાદં 9 યથા છિન્દે 10, કણ્ણનાસઞ્ચ જીવતો;

    Hatthapādaṃ 11 yathā chinde 12, kaṇṇanāsañca jīvato;

    તતો પચ્છા સિરો છિન્દે, તં દુક્ખં મરણં સિયા.

    Tato pacchā siro chinde, taṃ dukkhaṃ maraṇaṃ siyā.

    ૨૧.

    21.

    સુખં નુ ખણ્ડસો છિન્નં, ભદ્દસાલવનપ્પતિ;

    Sukhaṃ nu khaṇḍaso chinnaṃ, bhaddasālavanappati;

    કિં હેતુ કિં ઉપાદાય, ખણ્ડસો છિન્નમિચ્છસિ.

    Kiṃ hetu kiṃ upādāya, khaṇḍaso chinnamicchasi.

    ૨૨.

    22.

    યઞ્ચ હેતુમુપાદાય, હેતું ધમ્મૂપસંહિતં;

    Yañca hetumupādāya, hetuṃ dhammūpasaṃhitaṃ;

    ખણ્ડસો છિન્નમિચ્છામિ, મહારાજ સુણોહિ મે.

    Khaṇḍaso chinnamicchāmi, mahārāja suṇohi me.

    ૨૩.

    23.

    ઞાતી મે સુખસંવદ્ધા, મમ પસ્સે નિવાતજા;

    Ñātī me sukhasaṃvaddhā, mama passe nivātajā;

    તેપિહં ઉપહિંસેય્યં, પરેસં અસુખોચિતં.

    Tepihaṃ upahiṃseyyaṃ, paresaṃ asukhocitaṃ.

    ૨૪.

    24.

    ચેતેય્યરૂપં 13 ચેતેસિ, ભદ્દસાલવનપ્પતિ;

    Ceteyyarūpaṃ 14 cetesi, bhaddasālavanappati;

    હિતકામોસિ ઞાતીનં, અભયં સમ્મ દમ્મિ તેતિ.

    Hitakāmosi ñātīnaṃ, abhayaṃ samma dammi teti.

    ભદ્દસાલજાતકં દુતિયં.

    Bhaddasālajātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. વેહાસયં (સી॰ પી॰)
    2. vehāsayaṃ (sī. pī.)
    3. સટ્ઠિં (સી॰ પી॰)
    4. saṭṭhiṃ (sī. pī.)
    5. તઞ્ચ અહં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. tañca ahaṃ (sī. syā. pī.)
    7. મૂલઞ્ચ છિન્દથ (સી॰), મૂલં વિછિન્દથ (પી॰)
    8. mūlañca chindatha (sī.), mūlaṃ vichindatha (pī.)
    9. હત્થપાદે (ક॰)
    10. છિન્ને (ક॰)
    11. hatthapāde (ka.)
    12. chinne (ka.)
    13. ચેતબ્બરૂપં (સી॰ પી॰)
    14. cetabbarūpaṃ (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૬૫] ૨. ભદ્દસાલજાતકવણ્ણના • [465] 2. Bhaddasālajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact