Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૫. ભદ્દિત્થિવિમાનવત્થુ

    5. Bhadditthivimānavatthu

    ૨૦૬.

    206.

    ‘‘નીલા પીતા ચ કાળા ચ, મઞ્જિટ્ઠા 1 અથ લોહિતા;

    ‘‘Nīlā pītā ca kāḷā ca, mañjiṭṭhā 2 atha lohitā;

    ઉચ્ચાવચાનં વણ્ણાનં, કિઞ્જક્ખપરિવારિતા.

    Uccāvacānaṃ vaṇṇānaṃ, kiñjakkhaparivāritā.

    ૨૦૭.

    207.

    ‘‘મન્દારવાનં પુપ્ફાનં, માલં ધારેસિ મુદ્ધનિ;

    ‘‘Mandāravānaṃ pupphānaṃ, mālaṃ dhāresi muddhani;

    નયિમે અઞ્ઞેસુ કાયેસુ, રુક્ખા સન્તિ સુમેધસે.

    Nayime aññesu kāyesu, rukkhā santi sumedhase.

    ૨૦૮.

    208.

    ‘‘કેન કાયં ઉપપન્ના, તાવતિંસં યસસ્સિની;

    ‘‘Kena kāyaṃ upapannā, tāvatiṃsaṃ yasassinī;

    દેવતે પુચ્છિતાચિક્ખ, કિસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલ’’ન્તિ.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    ૨૦૯.

    209.

    ‘‘ભદ્દિત્થિકાતિ 3 મં અઞ્ઞંસુ, કિમિલાયં ઉપાસિકા;

    ‘‘Bhadditthikāti 4 maṃ aññaṃsu, kimilāyaṃ upāsikā;

    સદ્ધા સીલેન સમ્પન્ના, સંવિભાગરતા સદા.

    Saddhā sīlena sampannā, saṃvibhāgaratā sadā.

    ૨૧૦.

    210.

    ‘‘અચ્છાદનઞ્ચ ભત્તઞ્ચ, સેનાસનં પદીપિયં;

    ‘‘Acchādanañca bhattañca, senāsanaṃ padīpiyaṃ;

    અદાસિં ઉજુભૂતેસુ, વિપ્પસન્નેન ચેતસા.

    Adāsiṃ ujubhūtesu, vippasannena cetasā.

    ૨૧૧.

    211.

    ‘‘ચાતુદ્દસિં પઞ્ચદસિં, યા ચ પક્ખસ્સ અટ્ઠમી;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;

    પાટિહારિયપક્ખઞ્ચ, અટ્ઠઙ્ગસુસમાગતં.

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.

    ૨૧૨.

    212.

    ‘‘ઉપોસથં ઉપવસિસ્સં, સદા સીલેસુ સંવુતા;

    ‘‘Uposathaṃ upavasissaṃ, sadā sīlesu saṃvutā;

    સઞ્ઞમા સંવિભાગા ચ, વિમાનં આવસામહં.

    Saññamā saṃvibhāgā ca, vimānaṃ āvasāmahaṃ.

    ૨૧૩.

    213.

    ‘‘પાણાતિપાતા વિરતા, મુસાવાદા ચ સઞ્ઞતા;

    ‘‘Pāṇātipātā viratā, musāvādā ca saññatā;

    થેય્યા ચ અતિચારા ચ, મજ્જપાના ચ આરકા.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārakā.

    ૨૧૪.

    214.

    ‘‘પઞ્ચસિક્ખાપદે રતા, અરિયસચ્ચાન કોવિદા;

    ‘‘Pañcasikkhāpade ratā, ariyasaccāna kovidā;

    ઉપાસિકા ચક્ખુમતો, અપ્પમાદવિહારિની.

    Upāsikā cakkhumato, appamādavihārinī.

    કતાવાસા કતકુસલા તતો ચુતા 5,

    Katāvāsā katakusalā tato cutā 6,

    સયં પભા અનુવિચરામિ નન્દનં.

    Sayaṃ pabhā anuvicarāmi nandanaṃ.

    ૨૧૫.

    215.

    ‘‘ભિક્ખૂ ચાહં પરમહિતાનુકમ્પકે, અભોજયિં તપસ્સિયુગં મહામુનિં;

    ‘‘Bhikkhū cāhaṃ paramahitānukampake, abhojayiṃ tapassiyugaṃ mahāmuniṃ;

    કતાવાસા કતકુસલા તતો ચુતા 7, સયં પભા અનુવિચરામિ નન્દનં.

    Katāvāsā katakusalā tato cutā 8, sayaṃ pabhā anuvicarāmi nandanaṃ.

    ૨૧૬.

    216.

    ‘‘અટ્ઠઙ્ગિકં અપરિમિતં સુખાવહં, ઉપોસથં સતતમુપાવસિં અહં;

    ‘‘Aṭṭhaṅgikaṃ aparimitaṃ sukhāvahaṃ, uposathaṃ satatamupāvasiṃ ahaṃ;

    કતાવાસા કતકુસલા તતો ચુતા 9, સયં પભા અનુવિચરામિ નન્દન’’ન્તિ.

    Katāvāsā katakusalā tato cutā 10, sayaṃ pabhā anuvicarāmi nandana’’nti.

    ભદ્દિત્થિવિમાનં 11 પઞ્ચમં.

    Bhadditthivimānaṃ 12 pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. મઞ્જેટ્ઠા (સી॰), મઞ્જટ્ઠા (પી॰)
    2. mañjeṭṭhā (sī.), mañjaṭṭhā (pī.)
    3. ભદ્દિત્થીતિ (સી॰)
    4. bhadditthīti (sī.)
    5. કતાવકાસા કતકુસલા (ક॰)
    6. katāvakāsā katakusalā (ka.)
    7. કતાવકાસા કતકુસલા (ક॰)
    8. katāvakāsā katakusalā (ka.)
    9. કતાવકાસા કતકુસલા (ક॰)
    10. katāvakāsā katakusalā (ka.)
    11. ભદ્દિત્થિકાવિમાનં (સ્યા॰)
    12. bhadditthikāvimānaṃ (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૫. ભદ્દિત્થિવિમાનવણ્ણના • 5. Bhadditthivimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact