Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૬. ભયસુત્તવણ્ણના
6. Bhayasuttavaṇṇanā
૫૬. છટ્ઠે ગબ્ભોતિ ગબ્ભવાસો. દિટ્ઠધમ્મિકાપીતિ સન્દિટ્ઠિકા ગબ્ભવાસસદિસા પુનપિ મનુસ્સગબ્ભા. સમ્પરાયિકાપીતિ ઠપેત્વા મનુસ્સગબ્ભે સેસગબ્ભા. ઉભયં એતે કામા પવુચ્ચન્તીતિ ભયઞ્ચ દુક્ખઞ્ચ, ભયઞ્ચ રોગો ચ, ભયઞ્ચ ગણ્ડો ચ, ભયઞ્ચ સલ્લઞ્ચ, ભયઞ્ચ સઙ્ગો ચ, ભયઞ્ચ પઙ્કો ચ, ભયઞ્ચ ગબ્ભો ચાતિ એવં ઉભયં એતે કામા પવુચ્ચન્તિ. સાતરૂપેનાતિ કામસુખેન. પલિપથન્તિ વટ્ટપલિપથં. અતિક્કમ્માતિ ઇમસ્મિં ઠાને વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અસ્સ ભિક્ખુનો અરહત્તપ્પત્તભાવો ગહિતો. એવરૂપં પજં જાતિજરૂપેતં તીસુ ભવેસુ ફન્દમાનં અવેક્ખતીતિ સુત્તે વટ્ટં કથેત્વા ગાથાસુ વિવટ્ટં કથિતન્તિ. સત્તમટ્ઠમાનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
56. Chaṭṭhe gabbhoti gabbhavāso. Diṭṭhadhammikāpīti sandiṭṭhikā gabbhavāsasadisā punapi manussagabbhā. Samparāyikāpīti ṭhapetvā manussagabbhe sesagabbhā. Ubhayaṃ ete kāmā pavuccantīti bhayañca dukkhañca, bhayañca rogo ca, bhayañca gaṇḍo ca, bhayañca sallañca, bhayañca saṅgo ca, bhayañca paṅko ca, bhayañca gabbho cāti evaṃ ubhayaṃ ete kāmā pavuccanti. Sātarūpenāti kāmasukhena. Palipathanti vaṭṭapalipathaṃ. Atikkammāti imasmiṃ ṭhāne vipassanaṃ vaḍḍhetvā assa bhikkhuno arahattappattabhāvo gahito. Evarūpaṃ pajaṃ jātijarūpetaṃ tīsu bhavesu phandamānaṃ avekkhatīti sutte vaṭṭaṃ kathetvā gāthāsu vivaṭṭaṃ kathitanti. Sattamaṭṭhamāni uttānatthāneva.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. ભયસુત્તં • 6. Bhayasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬-૮. ભયસુત્તાદિવણ્ણના • 6-8. Bhayasuttādivaṇṇanā