Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૪. ચતુક્કનિપાતો

    4. Catukkanipāto

    ૧. બ્રાહ્મણધમ્મયાગસુત્તં

    1. Brāhmaṇadhammayāgasuttaṃ

    ૧૦૦. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    100. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘અહમસ્મિ, ભિક્ખવે, બ્રાહ્મણો યાચયોગો સદા પયતપાણિ 1 અન્તિમદેહધરો અનુત્તરો ભિસક્કો સલ્લકત્તો. તસ્સ મે તુમ્હે પુત્તા ઓરસા મુખતો જાતા ધમ્મજા ધમ્મનિમ્મિતા ધમ્મદાયાદા, નો આમિસદાયાદા.

    ‘‘Ahamasmi, bhikkhave, brāhmaṇo yācayogo sadā payatapāṇi 2 antimadehadharo anuttaro bhisakko sallakatto. Tassa me tumhe puttā orasā mukhato jātā dhammajā dhammanimmitā dhammadāyādā, no āmisadāyādā.

    ‘‘દ્વેમાનિ, ભિક્ખવે, દાનાનિ – આમિસદાનઞ્ચ ધમ્મદાનઞ્ચ. એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, ઇમેસં દ્વિન્નં દાનાનં યદિદં – ધમ્મદાનં.

    ‘‘Dvemāni, bhikkhave, dānāni – āmisadānañca dhammadānañca. Etadaggaṃ, bhikkhave, imesaṃ dvinnaṃ dānānaṃ yadidaṃ – dhammadānaṃ.

    ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, સંવિભાગા – આમિસસંવિભાગો ચ ધમ્મસંવિભાગો ચ. એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, ઇમેસં દ્વિન્નં સંવિભાગાનં યદિદં – ધમ્મસંવિભાગો.

    ‘‘Dveme, bhikkhave, saṃvibhāgā – āmisasaṃvibhāgo ca dhammasaṃvibhāgo ca. Etadaggaṃ, bhikkhave, imesaṃ dvinnaṃ saṃvibhāgānaṃ yadidaṃ – dhammasaṃvibhāgo.

    ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, અનુગ્ગહા – આમિસાનુગ્ગહો ચ ધમ્માનુગ્ગહો ચ. એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, ઇમેસં દ્વિન્નં અનુગ્ગહાનં યદિદં – ધમ્માનુગ્ગહો.

    ‘‘Dveme, bhikkhave, anuggahā – āmisānuggaho ca dhammānuggaho ca. Etadaggaṃ, bhikkhave, imesaṃ dvinnaṃ anuggahānaṃ yadidaṃ – dhammānuggaho.

    ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, યાગા – આમિસયાગો ચ ધમ્મયાગો ચ. એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, ઇમેસં દ્વિન્નં યાગાનં યદિદં – ધમ્મયાગો’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Dveme, bhikkhave, yāgā – āmisayāgo ca dhammayāgo ca. Etadaggaṃ, bhikkhave, imesaṃ dvinnaṃ yāgānaṃ yadidaṃ – dhammayāgo’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘યો ધમ્મયાગં અયજી અમચ્છરી, તથાગતો સબ્બભૂતાનુકમ્પી 3;

    ‘‘Yo dhammayāgaṃ ayajī amaccharī, tathāgato sabbabhūtānukampī 4;

    તં તાદિસં દેવમનુસ્સસેટ્ઠં, સત્તા નમસ્સન્તિ ભવસ્સ પારગુ’’ન્તિ.

    Taṃ tādisaṃ devamanussaseṭṭhaṃ, sattā namassanti bhavassa pāragu’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. પઠમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. પયતપાણી (સી॰ સ્યા॰)
    2. payatapāṇī (sī. syā.)
    3. સબ્બસત્તાનુકમ્પી (સ્યા॰) અટ્ઠકથાયમ્પિ
    4. sabbasattānukampī (syā.) aṭṭhakathāyampi



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૧. બ્રાહ્મણધમ્મયાગસુત્તવણ્ણના • 1. Brāhmaṇadhammayāgasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact