Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૩૪. ચક્કવાકજાતકં (૮)

    434. Cakkavākajātakaṃ (8)

    ૬૯.

    69.

    કાસાયવત્થે સકુણે વદામિ, દુવે દુવે નન્દમને 1 ચરન્તે;

    Kāsāyavatthe sakuṇe vadāmi, duve duve nandamane 2 carante;

    કં અણ્ડજં અણ્ડજા માનુસેસુ, જાતિં પસંસન્તિ તદિઙ્ઘ બ્રૂથ.

    Kaṃ aṇḍajaṃ aṇḍajā mānusesu, jātiṃ pasaṃsanti tadiṅgha brūtha.

    ૭૦.

    70.

    અમ્હે મનુસ્સેસુ મનુસ્સહિંસ, અનુબ્બતે 3 ચક્કવાકે વદન્તિ;

    Amhe manussesu manussahiṃsa, anubbate 4 cakkavāke vadanti;

    કલ્યાણભાવમ્હે 5 દિજેસુ સમ્મતા, અભિરૂપા 6 વિચરામ અણ્ણવે. ( ) 7

    Kalyāṇabhāvamhe 8 dijesu sammatā, abhirūpā 9 vicarāma aṇṇave. ( ) 10

    ૭૧.

    71.

    કિં અણ્ણવે કાનિ ફલાનિ ભુઞ્જે, મંસં કુતો ખાદથ ચક્કવાકા;

    Kiṃ aṇṇave kāni phalāni bhuñje, maṃsaṃ kuto khādatha cakkavākā;

    કિં ભોજનં ભુઞ્જથ વો અનોમા 11, બલઞ્ચ વણ્ણો ચ અનપ્પરૂપા 12.

    Kiṃ bhojanaṃ bhuñjatha vo anomā 13, balañca vaṇṇo ca anapparūpā 14.

    ૭૨.

    72.

    ન અણ્ણવે સન્તિ ફલાનિ ધઙ્ક, મંસં કુતો ખાદિતું ચક્કવાકે;

    Na aṇṇave santi phalāni dhaṅka, maṃsaṃ kuto khādituṃ cakkavāke;

    સેવાલભક્ખમ્હ 15 અપાણભોજના 16, ન ઘાસહેતૂપિ કરોમ પાપં.

    Sevālabhakkhamha 17 apāṇabhojanā 18, na ghāsahetūpi karoma pāpaṃ.

    ૭૩.

    73.

    ન મે ઇદં રુચ્ચતિ ચક્કવાક, અસ્મિં ભવે ભોજનસન્નિકાસો;

    Na me idaṃ ruccati cakkavāka, asmiṃ bhave bhojanasannikāso;

    અહોસિ પુબ્બે તતો મે અઞ્ઞથા, ઇચ્ચેવ મે વિમતિ એત્થ જાતા.

    Ahosi pubbe tato me aññathā, icceva me vimati ettha jātā.

    ૭૪.

    74.

    અહમ્પિ મંસાનિ ફલાનિ ભુઞ્જે, અન્નાનિ ચ લોણિયતેલિયાનિ;

    Ahampi maṃsāni phalāni bhuñje, annāni ca loṇiyateliyāni;

    રસં મનુસ્સેસુ લભામિ ભોત્તું, સૂરોવ સઙ્ગામમુખં વિજેત્વા;

    Rasaṃ manussesu labhāmi bhottuṃ, sūrova saṅgāmamukhaṃ vijetvā;

    ન ચ મે તાદિસો વણ્ણો, ચક્કવાક યથા તવ.

    Na ca me tādiso vaṇṇo, cakkavāka yathā tava.

    ૭૫.

    75.

    અસુદ્ધભક્ખોસિ ખણાનુપાતી, કિચ્છેન તે લબ્ભતિ અન્નપાનં;

    Asuddhabhakkhosi khaṇānupātī, kicchena te labbhati annapānaṃ;

    ન તુસ્સસી રુક્ખફલેહિ ધઙ્ક, મંસાનિ વા યાનિ સુસાનમજ્ઝે.

    Na tussasī rukkhaphalehi dhaṅka, maṃsāni vā yāni susānamajjhe.

    ૭૬.

    76.

    યો સાહસેન અધિગમ્મ ભોગે, પરિભુઞ્જતિ ધઙ્ક ખણાનુપાતી;

    Yo sāhasena adhigamma bhoge, paribhuñjati dhaṅka khaṇānupātī;

    તતો ઉપક્કોસતિ નં સભાવો, ઉપક્કુટ્ઠો વણ્ણબલં જહાતિ.

    Tato upakkosati naṃ sabhāvo, upakkuṭṭho vaṇṇabalaṃ jahāti.

    ૭૭.

    77.

    અપ્પમ્પિ ચે નિબ્બુતિં ભુઞ્જતી યદિ, અસાહસેન અપરૂપઘાતી 19;

    Appampi ce nibbutiṃ bhuñjatī yadi, asāhasena aparūpaghātī 20;

    બલઞ્ચ વણ્ણો ચ તદસ્સ હોતિ, ન હિ સબ્બો આહારમયેન વણ્ણોતિ.

    Balañca vaṇṇo ca tadassa hoti, na hi sabbo āhāramayena vaṇṇoti.

    ચક્કવાકજાતકં અટ્ઠમં.

    Cakkavākajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. નન્દિમને (સી॰ પી॰)
    2. nandimane (sī. pī.)
    3. અનુપુબ્બકે (ક॰)
    4. anupubbake (ka.)
    5. ભાવ’મ્હ (સી॰ પી॰)
    6. અભીતરૂપા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    7. (ન ઘાસહેતૂપિ કરોમ પાપં) (ક॰)
    8. bhāva’mha (sī. pī.)
    9. abhītarūpā (sī. syā. pī.)
    10. (na ghāsahetūpi karoma pāpaṃ) (ka.)
    11. અભિણ્હં (ક॰)
    12. અનપ્પરૂપો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    13. abhiṇhaṃ (ka.)
    14. anapparūpo (sī. syā. pī.)
    15. ભક્ખિમ્હ (ક॰)
    16. અવાકભોજના (સી॰ પી॰)
    17. bhakkhimha (ka.)
    18. avākabhojanā (sī. pī.)
    19. અસાહસેનાનુપઘાતિનો (ક॰)
    20. asāhasenānupaghātino (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૩૪] ૮. ચક્કવાકજાતકવણ્ણના • [434] 8. Cakkavākajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact