Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૫૧. ચક્કવાકજાતકં (૧૩)

    451. Cakkavākajātakaṃ (13)

    ૧૩૫.

    135.

    વણ્ણવા અભિરૂપોસિ, ઘનો સઞ્જાતરોહિતો;

    Vaṇṇavā abhirūposi, ghano sañjātarohito;

    ચક્કવાક સુરૂપોસિ, વિપ્પસન્નમુખિન્દ્રિયો.

    Cakkavāka surūposi, vippasannamukhindriyo.

    ૧૩૬.

    136.

    પાઠીનં પાવુસં મચ્છં, બલજં 1 મુઞ્જરોહિતં;

    Pāṭhīnaṃ pāvusaṃ macchaṃ, balajaṃ 2 muñjarohitaṃ;

    ગઙ્ગાય તીરે નિસિન્નો 3, એવં ભુઞ્જસિ ભોજનં.

    Gaṅgāya tīre nisinno 4, evaṃ bhuñjasi bhojanaṃ.

    ૧૩૭.

    137.

    ન વાહમેતં 5 ભુઞ્જામિ, જઙ્ગલાનોદકાનિ વા;

    Na vāhametaṃ 6 bhuñjāmi, jaṅgalānodakāni vā;

    અઞ્ઞત્ર સેવાલપણકા, એતં 7 મે સમ્મ ભોજનં.

    Aññatra sevālapaṇakā, etaṃ 8 me samma bhojanaṃ.

    ૧૩૮.

    138.

    ન વાહમેતં સદ્દહામિ, ચક્કવાકસ્સ ભોજનં;

    Na vāhametaṃ saddahāmi, cakkavākassa bhojanaṃ;

    અહમ્પિ સમ્મ ભુઞ્જામિ, ગામે લોણિયતેલિયં.

    Ahampi samma bhuñjāmi, gāme loṇiyateliyaṃ.

    ૧૩૯.

    139.

    મનુસ્સેસુ કતં ભત્તં, સુચિં મંસૂપસેચનં;

    Manussesu kataṃ bhattaṃ, suciṃ maṃsūpasecanaṃ;

    ન ચ મે તાદિસો વણ્ણો, ચક્કવાક યથા તુવં.

    Na ca me tādiso vaṇṇo, cakkavāka yathā tuvaṃ.

    ૧૪૦.

    140.

    સમ્પસ્સં અત્તનિ વેરં, હિંસયં 9 માનુસિં પજં;

    Sampassaṃ attani veraṃ, hiṃsayaṃ 10 mānusiṃ pajaṃ;

    ઉત્રસ્તો ઘસસી ભીતો, તેન વણ્ણો તવેદિસો.

    Utrasto ghasasī bhīto, tena vaṇṇo tavediso.

    ૧૪૧.

    141.

    સબ્બલોકવિરુદ્ધોસિ, ધઙ્ક પાપેન કમ્મુના;

    Sabbalokaviruddhosi, dhaṅka pāpena kammunā;

    લદ્ધો પિણ્ડો ન પીણેતિ, તેન વણ્ણો તવેદિસો.

    Laddho piṇḍo na pīṇeti, tena vaṇṇo tavediso.

    ૧૪૨.

    142.

    અહમ્પિ 11 સમ્મ ભુઞ્જામિ, અહિંસં સબ્બપાણિનં;

    Ahampi 12 samma bhuñjāmi, ahiṃsaṃ sabbapāṇinaṃ;

    અપ્પોસ્સુક્કો નિરાસઙ્કી, અસોકો અકુતોભયો.

    Appossukko nirāsaṅkī, asoko akutobhayo.

    ૧૪૩.

    143.

    સો કરસ્સુ આનુભાવં, વીતિવત્તસ્સુ સીલિયં;

    So karassu ānubhāvaṃ, vītivattassu sīliyaṃ;

    અહિંસાય ચર લોકે, પિયો હોહિસિ મંમિવ.

    Ahiṃsāya cara loke, piyo hohisi maṃmiva.

    ૧૪૪.

    144.

    યો ન હન્તિ ન ઘાતેતિ, ન જિનાતિ ન જાપયે;

    Yo na hanti na ghāteti, na jināti na jāpaye;

    મેત્તંસો સબ્બભૂતેસુ, વેરં તસ્સ ન કેનચીતિ.

    Mettaṃso sabbabhūtesu, veraṃ tassa na kenacīti.

    ચક્કવાકજાતકં તેરસમં.

    Cakkavākajātakaṃ terasamaṃ.







    Footnotes:
    1. વાલજં (સી॰ પી॰), બલજ્જં (સ્યા॰)
    2. vālajaṃ (sī. pī.), balajjaṃ (syā.)
    3. ગઙ્ગાતીરે નિસિન્નોસિ (સ્યા॰ ક॰)
    4. gaṅgātīre nisinnosi (syā. ka.)
    5. સબ્બત્થપિ સમાનં
    6. sabbatthapi samānaṃ
    7. અઞ્ઞં (સ્યા॰)
    8. aññaṃ (syā.)
    9. હિંસાય (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    10. hiṃsāya (syā. pī. ka.)
    11. અહઞ્ચ (?)
    12. ahañca (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૫૧] ૧૩. ચક્કવાકજાતકવણ્ણના • [451] 13. Cakkavākajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact