Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૨. ચક્ખુસુત્તં

    2. Cakkhusuttaṃ

    ૬૧. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    61. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘તીણિમાનિ, ભિક્ખવે, ચક્ખૂનિ. કતમાનિ તીણિ? મંસચક્ખુ, દિબ્બચક્ખુ, પઞ્ઞાચક્ખુ – ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, તીણિ ચક્ખૂની’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, cakkhūni. Katamāni tīṇi? Maṃsacakkhu, dibbacakkhu, paññācakkhu – imāni kho, bhikkhave, tīṇi cakkhūnī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘મંસચક્ખુ દિબ્બચક્ખુ, પઞ્ઞાચક્ખુ અનુત્તરં;

    ‘‘Maṃsacakkhu dibbacakkhu, paññācakkhu anuttaraṃ;

    એતાનિ તીણિ ચક્ખૂનિ, અક્ખાસિ પુરિસુત્તમો.

    Etāni tīṇi cakkhūni, akkhāsi purisuttamo.

    ‘‘મંસચક્ખુસ્સ ઉપ્પાદો, મગ્ગો દિબ્બસ્સ ચક્ખુનો;

    ‘‘Maṃsacakkhussa uppādo, maggo dibbassa cakkhuno;

    યતો ઞાણં ઉદપાદિ, પઞ્ઞાચક્ખુ અનુત્તરં;

    Yato ñāṇaṃ udapādi, paññācakkhu anuttaraṃ;

    યસ્સ ચક્ખુસ્સ પટિલાભા, સબ્બદુક્ખા પમુચ્ચતી’’તિ.

    Yassa cakkhussa paṭilābhā, sabbadukkhā pamuccatī’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. દુતિયં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Dutiyaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૨. ચક્ખુસુત્તવણ્ણના • 2. Cakkhusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact