Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૪૧. ચતુપોસથિયજાતકં (૩)

    441. Catuposathiyajātakaṃ (3)

    ૨૪.

    24.

    યો કોપનેય્યે ન કરોતિ કોપં, ન કુજ્ઝતિ સપ્પુરિસો કદાચિ;

    Yo kopaneyye na karoti kopaṃ, na kujjhati sappuriso kadāci;

    કુદ્ધોપિ સો નાવિકરોતિ કોપં, તં વે નરં સમણમાહુ 1 લોકે.

    Kuddhopi so nāvikaroti kopaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu 2 loke.

    ૨૫.

    25.

    ઊનૂદરો યો સહતે જિઘચ્છં, દન્તો તપસ્સી મિતપાનભોજનો;

    Ūnūdaro yo sahate jighacchaṃ, danto tapassī mitapānabhojano;

    આહારહેતુ ન કરોતિ પાપં, તં વે નરં સમણમાહુ લોકે.

    Āhārahetu na karoti pāpaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke.

    ૨૬.

    26.

    ખિડ્ડં રતિં વિપ્પજહિત્વાન સબ્બં, ન ચાલિકં ભાસસિ કિઞ્ચિ લોકે;

    Khiḍḍaṃ ratiṃ vippajahitvāna sabbaṃ, na cālikaṃ bhāsasi kiñci loke;

    વિભૂસટ્ઠાના વિરતો મેથુનસ્મા, તં વે નરં સમણમાહુ લોકે.

    Vibhūsaṭṭhānā virato methunasmā, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke.

    ૨૭.

    27.

    પરિગ્ગહં લોભધમ્મઞ્ચ સબ્બં, યો વે પરિઞ્ઞાય પરિચ્ચજેતિ;

    Pariggahaṃ lobhadhammañca sabbaṃ, yo ve pariññāya pariccajeti;

    દન્તં ઠિતત્તં અમમં નિરાસં, તં વે નરં સમણમાહુ લોકે.

    Dantaṃ ṭhitattaṃ amamaṃ nirāsaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke.

    ૨૮.

    28.

    પુચ્છામ કત્તારમનોમપઞ્ઞં 3, કથાસુ નો વિગ્ગહો અત્થિ જાતો;

    Pucchāma kattāramanomapaññaṃ 4, kathāsu no viggaho atthi jāto;

    છિન્દજ્જ કઙ્ખં વિચિકિચ્છિતાનિ, તદજ્જ 5 કઙ્ખં વિતરેમુ સબ્બે.

    Chindajja kaṅkhaṃ vicikicchitāni, tadajja 6 kaṅkhaṃ vitaremu sabbe.

    ૨૯.

    29.

    યે પણ્ડિતા અત્થદસા ભવન્તિ, ભાસન્તિ તે યોનિસો તત્થ કાલે;

    Ye paṇḍitā atthadasā bhavanti, bhāsanti te yoniso tattha kāle;

    કથં નુ કથાનં અભાસિતાનં, અત્થં નયેય્યું કુસલા જનિન્દા.

    Kathaṃ nu kathānaṃ abhāsitānaṃ, atthaṃ nayeyyuṃ kusalā janindā.

    ૩૦.

    30.

    કથં હવે ભાસતિ નાગરાજા, ગરુળો પન વેનતેય્યો કિમાહ;

    Kathaṃ have bhāsati nāgarājā, garuḷo pana venateyyo kimāha;

    ગન્ધબ્બરાજા પન કિં વદેસિ, કથં પન કુરૂનં રાજસેટ્ઠો.

    Gandhabbarājā pana kiṃ vadesi, kathaṃ pana kurūnaṃ rājaseṭṭho.

    ૩૧.

    31.

    ખન્તિં હવે ભાસતિ નાગરાજા, અપ્પાહારં ગરુળો વેનતેય્યો;

    Khantiṃ have bhāsati nāgarājā, appāhāraṃ garuḷo venateyyo;

    ગન્ધબ્બરાજા રતિવિપ્પહાનં, અકિઞ્ચનં કુરૂનં રાજસેટ્ઠો.

    Gandhabbarājā rativippahānaṃ, akiñcanaṃ kurūnaṃ rājaseṭṭho.

    ૩૨.

    32.

    સબ્બાનિ એતાનિ સુભાસિતાનિ, ન હેત્થ દુબ્ભાસિતમત્થિ કિઞ્ચિ;

    Sabbāni etāni subhāsitāni, na hettha dubbhāsitamatthi kiñci;

    યસ્મિઞ્ચ એતાનિ પતિટ્ઠિતાનિ, અરાવ નાભ્યા સુસમોહિતાનિ;

    Yasmiñca etāni patiṭṭhitāni, arāva nābhyā susamohitāni;

    ચતુબ્ભિ ધમ્મેહિ સમઙ્ગિભૂતં, તં વે નરં સમણમાહુ લોકે.

    Catubbhi dhammehi samaṅgibhūtaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke.

    ૩૩.

    33.

    તુવઞ્હિ 7 સેટ્ઠો ત્વમનુત્તરોસિ, ત્વં ધમ્મગૂ ધમ્મવિદૂ સુમેધો;

    Tuvañhi 8 seṭṭho tvamanuttarosi, tvaṃ dhammagū dhammavidū sumedho;

    પઞ્ઞાય પઞ્હં સમધિગ્ગહેત્વા, અચ્છેચ્છિ ધીરો વિચિકિચ્છિતાનિ;

    Paññāya pañhaṃ samadhiggahetvā, acchecchi dhīro vicikicchitāni;

    અચ્છેચ્છિ કઙ્ખં વિચિકિચ્છિતાનિ, ચુન્દો યથા નાગદન્તં ખરેન.

    Acchecchi kaṅkhaṃ vicikicchitāni, cundo yathā nāgadantaṃ kharena.

    ૩૪.

    34.

    નીલુપ્પલાભં વિમલં અનગ્ઘં, વત્થં ઇદં ધૂમસમાનવણ્ણં;

    Nīluppalābhaṃ vimalaṃ anagghaṃ, vatthaṃ idaṃ dhūmasamānavaṇṇaṃ;

    પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણેન તુટ્ઠો, દદામિ તે ધમ્મપૂજાય ધીર.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te dhammapūjāya dhīra.

    ૩૫.

    35.

    સુવણ્ણમાલં સતપત્તફુલ્લિતં, સકેસરં રત્નસહસ્સમણ્ડિતં;

    Suvaṇṇamālaṃ satapattaphullitaṃ, sakesaraṃ ratnasahassamaṇḍitaṃ;

    પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણેન તુટ્ઠો, દદામિ તે ધમ્મપૂજાય ધીર.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te dhammapūjāya dhīra.

    ૩૬.

    36.

    મણિં અનગ્ઘં રુચિરં પભસ્સરં, કણ્ઠાવસત્તં 9 મણિભૂસિતં મે;

    Maṇiṃ anagghaṃ ruciraṃ pabhassaraṃ, kaṇṭhāvasattaṃ 10 maṇibhūsitaṃ me;

    પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણેન તુટ્ઠો, દદામિ તે ધમ્મપૂજાય ધીર.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te dhammapūjāya dhīra.

    ૩૭.

    37.

    ગવં સહસ્સં ઉસભઞ્ચ નાગં, આજઞ્ઞયુત્તે ચ રથે દસ ઇમે;

    Gavaṃ sahassaṃ usabhañca nāgaṃ, ājaññayutte ca rathe dasa ime;

    પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણેન તુટ્ઠો, દદામિ તે ગામવરાનિ સોળસ.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te gāmavarāni soḷasa.

    ૩૮.

    38.

    સારિપુત્તો તદા નાગો, સુપણ્ણો પન કોલિતો;

    Sāriputto tadā nāgo, supaṇṇo pana kolito;

    ગન્ધબ્બરાજા અનુરુદ્ધો, રાજા આનન્દ પણ્ડિતો;

    Gandhabbarājā anuruddho, rājā ānanda paṇḍito;

    વિધુરો બોધિસત્તો ચ, એવં ધારેથ જાતકન્તિ.

    Vidhuro bodhisatto ca, evaṃ dhāretha jātakanti.

    ચતુપોસથિયજાતકં તતિયં.

    Catuposathiyajātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. સમણં આહુ (સી॰)
    2. samaṇaṃ āhu (sī.)
    3. મનોમપઞ્ઞ (સ્યા॰ ક॰)
    4. manomapañña (syā. ka.)
    5. તયાજ્જ (સી॰)
    6. tayājja (sī.)
    7. તુવં નુ (સી॰ પી॰)
    8. tuvaṃ nu (sī. pī.)
    9. વસિતં (ક॰)
    10. vasitaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૪૧] ૩. ચતુપોસથિકજાતકવણ્ણના • [441] 3. Catuposathikajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact