Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
છેદનકાદિવણ્ણના
Chedanakādivaṇṇanā
૩૩૭. કતિ છેદનકાનીતિઆદિપુચ્છાનં અનુસન્ધિપુચ્છાભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યસ્મા પના’’તિઆદિ. પુચ્છા હિ અનુસન્ધિઅનનુસન્ધિવસેન દુવિધા. તત્થ વિસ્સજ્જનેન અનુસન્ધિવસેન પુચ્છા અનુસન્ધિપુચ્છા નામ, વિસ્સજ્જનમનપેક્ખિત્વા યથાકામપુચ્છા અનનુસન્ધિપુચ્છા નામ. તાસં વિત્થારો નેત્તિઅટ્ઠકથાદીસુ ગહેતબ્બો. ઇધાપિ ‘‘એકાદસ યાવતતિયકા’’તિ વિસ્સજ્જનેન અનુસન્ધાનત્તા અનુસન્ધિપુચ્છા નામ. યસ્મા પન વિસ્સજ્જિતોતિ સમ્બન્ધો. સઙ્ખાવસેનાતિ એકાદસા’’તિ સઙ્ખાય સત્તિયા, આયત્તેન વા. સઙ્ખાનુસન્ધિવસેનેવાતિ ‘‘કતી’’તિ સઙ્ખાય અનુસન્ધિવસેન એવ. તેસન્તિ પઞ્હાનં. તત્થાતિ ‘‘છ છેદનકાની’’તિઆદિપાઠે. ઇદમેવાતિ ઇદં એવ વચનં. અપુબ્બન્તિ પુબ્બે ન વુત્તં, અપોરાણં નવન્તિ અત્થો. યં પનેતન્તિ યં પન એતં વચનં. ‘‘સોળસા’’તિ ઇમિના સોદસાતિ એત્થ દકારસ્સ ળકારં કત્વા ‘‘સોળસા’’તિ પાઠોપિ યુજ્જતીતિ દસ્સેતિ. જાનન્તિ પઞ્ઞત્તાતિ એત્થ ‘‘એવં વત્વા’’તિ પાઠસેસં અજ્ઝાહરિત્વા યોજેતબ્બભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘જાન’’ન્તિ એવં વત્વા પઞ્ઞત્તા’’તિ. તેતિ ‘‘જાન’’ન્તિ પઞ્ઞત્તા સિક્ખાપદાતિ અત્થો. એવન્તિ વક્ખમાનનયેન. પવિસેય્યાતીતિ એત્થ ઇતિસદ્દો પરિસમાનત્થો. ઇતિ વેદિતબ્બોતિ યોજના.
337.Katichedanakānītiādipucchānaṃ anusandhipucchābhāvaṃ dassento āha ‘‘yasmā panā’’tiādi. Pucchā hi anusandhiananusandhivasena duvidhā. Tattha vissajjanena anusandhivasena pucchā anusandhipucchā nāma, vissajjanamanapekkhitvā yathākāmapucchā ananusandhipucchā nāma. Tāsaṃ vitthāro nettiaṭṭhakathādīsu gahetabbo. Idhāpi ‘‘ekādasa yāvatatiyakā’’ti vissajjanena anusandhānattā anusandhipucchā nāma. Yasmā pana vissajjitoti sambandho. Saṅkhāvasenāti ekādasā’’ti saṅkhāya sattiyā, āyattena vā. Saṅkhānusandhivasenevāti ‘‘katī’’ti saṅkhāya anusandhivasena eva. Tesanti pañhānaṃ. Tatthāti ‘‘cha chedanakānī’’tiādipāṭhe. Idamevāti idaṃ eva vacanaṃ. Apubbanti pubbe na vuttaṃ, aporāṇaṃ navanti attho. Yaṃ panetanti yaṃ pana etaṃ vacanaṃ. ‘‘Soḷasā’’ti iminā sodasāti ettha dakārassa ḷakāraṃ katvā ‘‘soḷasā’’ti pāṭhopi yujjatīti dasseti. Jānanti paññattāti ettha ‘‘evaṃ vatvā’’ti pāṭhasesaṃ ajjhāharitvā yojetabbabhāvaṃ dassento āha ‘‘jāna’’nti evaṃ vatvā paññattā’’ti. Teti ‘‘jāna’’nti paññattā sikkhāpadāti attho. Evanti vakkhamānanayena. Paviseyyātīti ettha itisaddo parisamānattho. Iti veditabboti yojanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૩. છેદનકાદિ • 3. Chedanakādi
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / છેદનકાદિવણ્ણના • Chedanakādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / છેદનકાદિવણ્ણના • Chedanakādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā