Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૬. ચીવરસિબ્બનસિક્ખાપદં

    6. Cīvarasibbanasikkhāpadaṃ

    ૧૭૫. છટ્ઠે ઉદાયીતિ એત્થ મહાઉદાયી, કાળુદાયી, લાળુદાયીતિ તયો ઉદાયી હોન્તિ. તેસુ તતિયોવાધિપ્પેતોતિ આહ ‘‘લાળુદાયી’’તિ. પભાવેન ઠાતિ પવત્તતીતિ પટ્ઠોતિ કતે પટિબલોવ લબ્ભતિ. તેનાહ ‘‘પટિબલો’’તિ. નિપુણોતિ કુસલો. ‘‘પટિભાનેન કતચિત્ત’’ન્તિઇમિના ‘‘પટિભાનચિત્ત’’ન્તિ પદસ્સ મજ્ઝે પદલોપં દસ્સેતિ. સોતિ લાળુદાયી અકાસીતિ સમ્બન્ધો. તસ્સાતિ ચીવરસ્સ. ‘‘યથાસંહટ’’ન્તિ એત્થ એવસદ્દો અજ્ઝાહરિતબ્બોતિ આહ ‘‘યથાસંહટમેવા’’તિ.

    175. Chaṭṭhe udāyīti ettha mahāudāyī, kāḷudāyī, lāḷudāyīti tayo udāyī honti. Tesu tatiyovādhippetoti āha ‘‘lāḷudāyī’’ti. Pabhāvena ṭhāti pavattatīti paṭṭhoti kate paṭibalova labbhati. Tenāha ‘‘paṭibalo’’ti. Nipuṇoti kusalo. ‘‘Paṭibhānena katacitta’’ntiiminā ‘‘paṭibhānacitta’’nti padassa majjhe padalopaṃ dasseti. Soti lāḷudāyī akāsīti sambandho. Tassāti cīvarassa. ‘‘Yathāsaṃhaṭa’’nti ettha evasaddo ajjhāharitabboti āha ‘‘yathāsaṃhaṭamevā’’ti.

    ૧૭૬. યં ચીવરં નિવાસિતું વા પારુપિતું વા સક્કા હોતિ, તં ચીવરં નામાતિ યોજના. એવં હીતિ એવમેવ. ‘‘દુક્કટ’’ન્તિઇમિના ‘‘સયં સિબ્બતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સા’’તિ એત્થ અન્તરાપત્તિં દસ્સેતિ. આરાતિ સૂચિ. સા હિ અરતિ નિસ્સઙ્ગવસેન ગચ્છતિ પવિસતીતિ ‘‘આરા’’તિ વુચ્ચતિ, તસ્સા પથો ગમનં આરાપથો, તસ્મિં, આરાપથસ્સ નીહરણાવસાનત્તા ‘‘નીહરણે’’તિ વુત્તં. સતક્ખત્તુમ્પીતિ અનેકક્ખત્તુમ્પિ. આણત્તોતિ આણાપીયતીતિ આણત્તો. ‘‘આણાપિતો’’તિ વત્તબ્બે ણાપેસદ્દસ્સ લોપં, ઇકારસ્સ ચ અકારં કત્વા, ‘‘આદત્તે’’તિ આખ્યાતપદે તેવિભત્તિયા વિય તપચ્ચયસ્સ ચ દ્વિભાવં કત્વા એવં વુત્તં. તેનાહ ‘‘સકિં ચીવરં સિબ્બાતિ વુત્તો’’તિ. અથ પનાતિ તતો અઞ્ઞથા પન. આણત્તસ્સાતિ આણાપિતસ્સ. સમ્બહુલાનિપિ પાચિત્તિયાનિ હોન્તીતિ સમ્બન્ધો.

    176. Yaṃ cīvaraṃ nivāsituṃ vā pārupituṃ vā sakkā hoti, taṃ cīvaraṃ nāmāti yojanā. Evaṃ hīti evameva. ‘‘Dukkaṭa’’ntiiminā ‘‘sayaṃ sibbati, āpatti pācittiyassā’’ti ettha antarāpattiṃ dasseti. Ārāti sūci. Sā hi arati nissaṅgavasena gacchati pavisatīti ‘‘ārā’’ti vuccati, tassā patho gamanaṃ ārāpatho, tasmiṃ, ārāpathassa nīharaṇāvasānattā ‘‘nīharaṇe’’ti vuttaṃ. Satakkhattumpīti anekakkhattumpi. Āṇattoti āṇāpīyatīti āṇatto. ‘‘Āṇāpito’’ti vattabbe ṇāpesaddassa lopaṃ, ikārassa ca akāraṃ katvā, ‘‘ādatte’’ti ākhyātapade tevibhattiyā viya tapaccayassa ca dvibhāvaṃ katvā evaṃ vuttaṃ. Tenāha ‘‘sakiṃ cīvaraṃ sibbāti vutto’’ti. Atha panāti tato aññathā pana. Āṇattassāti āṇāpitassa. Sambahulānipi pācittiyāni hontīti sambandho.

    યેપિ નિસ્સિતકા સિબ્બન્તીતિ યોજના, આચરિયુપજ્ઝાયેસુ સિબ્બન્તેસૂતિ સમ્બન્ધો. તેસન્તિ આચરિયુપજ્ઝાયાનં. તેસમ્પીતિ નિસ્સિતકાનમ્પિ. ઞાતિકાનં ભિક્ખુનીનં ચીવરન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘અન્તેવાસિકેહી’’તિપદં ‘‘સિબ્બાપેન્તી’’તિપદે કારિતકમ્મં. તત્રાપીતિ આચરિયુપજ્ઝાયેહિ સિબ્બાપનેપિ. ‘‘અન્તેવાસિકે’’તિપદં ‘‘વઞ્ચેત્વા’’તિપદે સુદ્ધકમ્મં, ‘‘સિબ્બાપેન્તી’’તિપદે કારિતકમ્મં. ઇતરેસન્તિ આચરિયુપજ્ઝાયાનન્તિ. છટ્ઠં.

    Yepi nissitakā sibbantīti yojanā, ācariyupajjhāyesu sibbantesūti sambandho. Tesanti ācariyupajjhāyānaṃ. Tesampīti nissitakānampi. Ñātikānaṃ bhikkhunīnaṃ cīvaranti sambandho. ‘‘Antevāsikehī’’tipadaṃ ‘‘sibbāpentī’’tipade kāritakammaṃ. Tatrāpīti ācariyupajjhāyehi sibbāpanepi. ‘‘Antevāsike’’tipadaṃ ‘‘vañcetvā’’tipade suddhakammaṃ, ‘‘sibbāpentī’’tipade kāritakammaṃ. Itaresanti ācariyupajjhāyānanti. Chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૩. ઓવાદવગ્ગો • 3. Ovādavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૬. ચીવરસિબ્બનસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Cīvarasibbanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૬. ચીવરસિબ્બાપનસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Cīvarasibbāpanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૬. ચીવરસિબ્બનસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Cīvarasibbanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૬. ચીવરસિબ્બનસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Cīvarasibbanasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact