Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૨૮. ચોરવત્થુકથા

    28. Coravatthukathā

    ૯૧. દિટ્ઠપુબ્બોતિ અઙ્ગુલિમાલો પુબ્બે દિટ્ઠો. અયન્તિ ચોરો. સોતિ અઙ્ગુલિમાલો. અઞ્ઞેસં સન્તિકા વચનં સુણન્તીતિ યોજના. તેતિ મનુસ્સા. ઉબ્બિજ્જન્તિપીતિ કાયેન ઉબ્બિજ્જન્તિપિ. ઉત્તસન્તિપીતિ ચિત્તેન ઉત્તસન્તિપિ. અઙ્ગુલિમાલો ભિક્ખૂહિ ન પબ્બાજિતો, નનુ ભગવતા પન સયં પબ્બાજિતો, અથ કસ્મા ‘‘ન ભિક્ખવે’’તિ વુત્તન્તિ આહ ‘‘ભગવા સયં ધમ્મસ્સામી’’તિ. ધમ્મસ્સામીતિ ચ ધમ્મસ્સ ઇસ્સરો, ધમ્મેન વા દેવમનુસ્સાનં ઇસ્સરો, અધિપતીતિ અત્થો. ભિક્ખૂનં અકરણત્થાય ભિક્ખૂનં સિક્ખાપદન્તિ યોજના. તત્થાતિ ‘‘ન ભિક્ખવે’’તિઆદિવચને. ‘‘ધજં બન્ધિત્વા’’તિઆદિના ધજસ્સ બન્ધનં ધજબન્ધો, ધજબન્ધો વિયાતિ ધજબન્ધો, ધજબન્ધો હુત્વા ચરતીતિ ધજબન્ધોતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. તસ્માતિ યસ્મા ધજબન્ધો, તસ્મા. યોતિ ચોરો. પન્થદુહનં વાતિ પન્થે દુહનં વા. પઞ્ઞાયતિ ચાતિ એત્થ ચસદ્દો વાક્યસમ્પિણ્ડનત્થો. ન કેવલઞ્હિ વિચરતિયેવ, અથ ખો પઞ્ઞાયતિ ચાતિ અત્થો. ઇદન્તિ ચોરકમ્મં. રજ્જન્તિ રાજભાવં. સોતિ રાજપુત્તો. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. તસ્મિન્તિ રાજપુત્તે. પુબ્બેતિ પુબ્બકાલે. ન્તિ ચોરં. એવન્તિ ઇમિનાકારેન, જાનન્તિ ચેતિ યોજના. અદિસ્સમાનાતિ અત્તાનં અપઞ્ઞાયમાના. ઇદં સન્ધિચ્છેદાદિચોરે સન્ધાય વુત્તં, ન અમ્બલબુજાદિચોરે. પચ્છાપીતિ થેય્યકરણતો પચ્છાપિ. તેપીતિ ચોરેપિ.

    91.Diṭṭhapubboti aṅgulimālo pubbe diṭṭho. Ayanti coro. Soti aṅgulimālo. Aññesaṃ santikā vacanaṃ suṇantīti yojanā. Teti manussā. Ubbijjantipīti kāyena ubbijjantipi. Uttasantipīti cittena uttasantipi. Aṅgulimālo bhikkhūhi na pabbājito, nanu bhagavatā pana sayaṃ pabbājito, atha kasmā ‘‘na bhikkhave’’ti vuttanti āha ‘‘bhagavā sayaṃ dhammassāmī’’ti. Dhammassāmīti ca dhammassa issaro, dhammena vā devamanussānaṃ issaro, adhipatīti attho. Bhikkhūnaṃ akaraṇatthāya bhikkhūnaṃ sikkhāpadanti yojanā. Tatthāti ‘‘na bhikkhave’’tiādivacane. ‘‘Dhajaṃ bandhitvā’’tiādinā dhajassa bandhanaṃ dhajabandho, dhajabandho viyāti dhajabandho, dhajabandho hutvā caratīti dhajabandhoti vacanatthaṃ dasseti. Tasmāti yasmā dhajabandho, tasmā. Yoti coro. Panthaduhanaṃ vāti panthe duhanaṃ vā. Paññāyati cāti ettha casaddo vākyasampiṇḍanattho. Na kevalañhi vicaratiyeva, atha kho paññāyati cāti attho. Idanti corakammaṃ. Rajjanti rājabhāvaṃ. Soti rājaputto. ti saccaṃ, yasmā vā. Tasminti rājaputte. Pubbeti pubbakāle. Tanti coraṃ. Evanti iminākārena, jānanti ceti yojanā. Adissamānāti attānaṃ apaññāyamānā. Idaṃ sandhicchedādicore sandhāya vuttaṃ, na ambalabujādicore. Pacchāpīti theyyakaraṇato pacchāpi. Tepīti corepi.

    ૯૨. ભયેનાતિ ભયતો. એતે પનાતિ ભિક્ખૂ પન. લદ્ધાભયત્તાતિ રાજતો લદ્ધો અભયો ઇમેહીતિ લદ્ધાભયા, તેસં ભાવો લદ્ધાભયત્તં, તસ્મા. કારભેદકોતિ એત્થ કારસદ્દો રુક્ખવિસેસે =૦૯ ચ સક્કારે ચ બન્ધનાલયે ચ પવત્તતિ, ઇધ પન બન્ધનાલયેતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘કારં વુચ્ચતિ બન્ધનાગાર’’ન્તિ. બન્ધનાગારઞ્હિ કરોન્તિ તં પવેસિતે જને હિંસન્તિ એત્થાતિ ‘‘કારા’’તિ વુચ્ચતિ. ઇધાતિ ‘‘કારભેદકો’’તિપદે. દીપબન્ધનં વા હોતૂતિ યોજના. ઇમેહિ પદેહિ ન કેવલં બન્ધનાગારંયેવ કારા નામ હોતિ, અથ ખો અન્દુબન્ધનાદીનિપિ કારાયેવ નામાતિ દસ્સેતિ. યોતિ ચોરો. એતેસૂતિ બન્ધનેસુ. મુઞ્ચિત્વા વાતિ રજ્જુબન્ધનં નિબ્બેઠેત્વા વા. ઇમેહિ પદેહિ ન કેવલં કારાય ભિન્દનતો એવ કારભેદકો નામ હોતિ, અથ ખો છિન્દનમુઞ્ચનવિવરણેહિપિ કારભેદકોયેવ નામાતિ દસ્સેતિ. દીપન્તરન્તિ બન્ધનદીપતો અન્તરં અઞ્ઞં દીપન્તિ અત્થો. ચક્કવાળબન્ધનં ભિન્દિત્વા ચક્કવાળન્તરં ગતો અટ્ઠકથાયં ન વુત્તો. સોતિ નચોરકો. ગામનિગમપટ્ટનાદીનીતિ એત્થ પટ્ટનન્તિ નાવાપટ્ટનં, સકટપટ્ટનઞ્ચ. કેણિયાતિ રઞ્ઞો દાતબ્બઆયેન. ન્તિ કેણિં. નિધાનન્તિ નિક્ખણિત્વા ઠપિતં ધનં. ઉપસંહરિત્વાતિ રાજાદીનં સન્તિકં હરિત્વા. ન્તિ કસિકમ્માદીહિ સમ્પાદેત્વા જીવન્તં. તત્થેવાતિ બન્ધાપિતટ્ઠાનેયેવ.

    92.Bhayenāti bhayato. Ete panāti bhikkhū pana. Laddhābhayattāti rājato laddho abhayo imehīti laddhābhayā, tesaṃ bhāvo laddhābhayattaṃ, tasmā. Kārabhedakoti ettha kārasaddo rukkhavisese =09 ca sakkāre ca bandhanālaye ca pavattati, idha pana bandhanālayeti dassento āha ‘‘kāraṃ vuccati bandhanāgāra’’nti. Bandhanāgārañhi karonti taṃ pavesite jane hiṃsanti etthāti ‘‘kārā’’ti vuccati. Idhāti ‘‘kārabhedako’’tipade. Dīpabandhanaṃ vā hotūti yojanā. Imehi padehi na kevalaṃ bandhanāgāraṃyeva kārā nāma hoti, atha kho andubandhanādīnipi kārāyeva nāmāti dasseti. Yoti coro. Etesūti bandhanesu. Muñcitvā vāti rajjubandhanaṃ nibbeṭhetvā vā. Imehi padehi na kevalaṃ kārāya bhindanato eva kārabhedako nāma hoti, atha kho chindanamuñcanavivaraṇehipi kārabhedakoyeva nāmāti dasseti. Dīpantaranti bandhanadīpato antaraṃ aññaṃ dīpanti attho. Cakkavāḷabandhanaṃ bhinditvā cakkavāḷantaraṃ gato aṭṭhakathāyaṃ na vutto. Soti nacorako. Gāmanigamapaṭṭanādīnīti ettha paṭṭananti nāvāpaṭṭanaṃ, sakaṭapaṭṭanañca. Keṇiyāti rañño dātabbaāyena. Tanti keṇiṃ. Nidhānanti nikkhaṇitvā ṭhapitaṃ dhanaṃ. Upasaṃharitvāti rājādīnaṃ santikaṃ haritvā. Tanti kasikammādīhi sampādetvā jīvantaṃ. Tatthevāti bandhāpitaṭṭhāneyeva.

    ૯૩. યત્થાતિ યસ્મિં ઠાને. યો કોચિ પલાતોતિ સમ્બન્ધો. નન્તિ યં કિઞ્ચિ જનં, લિખાપેતીતિ યોજના. પણ્ણે વાતિ કુસે વા. અસ્સાતિ જનસ્સ. દણ્ડન્તિ ધનદણ્ડં. લિખિતકોતિ લિખિતબ્બોતિ લિખિતો, સોયેવ લિખિતકો.

    93.Yatthāti yasmiṃ ṭhāne. Yo koci palātoti sambandho. Nanti yaṃ kiñci janaṃ, likhāpetīti yojanā. Paṇṇe vāti kuse vā. Assāti janassa. Daṇḍanti dhanadaṇḍaṃ. Likhitakoti likhitabboti likhito, soyeva likhitako.

    ૯૪. યો પન કસાહિ હઞ્ઞતીતિ સમ્બન્ધો. ઇમિના અઞ્ઞેહિ કસાહિ હઞ્ઞતીતિ કસાહતોતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. ‘‘અયમેવ તે દણ્ડો હોતૂ’’તિ ઇમિના કતં દણ્ડકમ્મં ઇમસ્સાતિ કતદણ્ડકમ્મોતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. અલ્લવણોતિ તિન્તવણો. ઘાતેત્વાતિ હનિત્વા પહરિત્વાતિ અત્થો. ગણ્ડિગણ્ડિયોતિ ફોટફોટા. સન્નિસિન્નાસૂતિ ગણ્ડીસુ પકતિસરીરેન સમં નિસિન્નાસુ.

    94. Yo pana kasāhi haññatīti sambandho. Iminā aññehi kasāhi haññatīti kasāhatoti vacanatthaṃ dasseti. ‘‘Ayameva te daṇḍo hotū’’ti iminā kataṃ daṇḍakammaṃ imassāti katadaṇḍakammoti vacanatthaṃ dasseti. Allavaṇoti tintavaṇo. Ghātetvāti hanitvā paharitvāti attho. Gaṇḍigaṇḍiyoti phoṭaphoṭā. Sannisinnāsūti gaṇḍīsu pakatisarīrena samaṃ nisinnāsu.

    ૯૫. કતદણ્ડકમ્મભાવો તાવ પુરિમનયેનેવ વેદિતબ્બો હોતુ, કથં પન લક્ખણાહતભાવો વેદિતબ્બોતિ આહ ‘‘યસ્સ પના’’તિઆદિ. તત્થ તત્તેનાતિ તાપેન. લક્ખણન્તિ સઞ્ઞાણં. સોતિ જનો. ભુજિસ્સોતિ ભુજો એતસ્સત્થીતિ ભુજિસ્સો (મ॰ નિ॰ ટી॰ ૨.૪૨૬). પરેહિ અપાલિતો ચ અનજ્ઝોહરાપિતો ચ હુત્વા સયમેવ અત્તાનં પાલનેન ચ ભોજનં અજ્ઝોહરણેન ચ સમન્નાગતોતિ વુત્તં હોતિ. અસ્સાતિ લક્ખણાહતસ્સ. વણાતિ અરૂનિ. તાનિ હિ યસ્મા વણન્તિ ગત્તાનિ વિચુણ્ણાનિ કરોન્તિ, તસ્મા વણાતિ વુચ્ચન્તિ. રૂળ્હાતિ તરુણમંસેન રુહા. તિમણ્ડલવત્થસ્સ લક્ખણાહતસ્સ જનસ્સાતિ સમ્બન્ધો.

    95. Katadaṇḍakammabhāvo tāva purimanayeneva veditabbo hotu, kathaṃ pana lakkhaṇāhatabhāvo veditabboti āha ‘‘yassa panā’’tiādi. Tattha tattenāti tāpena. Lakkhaṇanti saññāṇaṃ. Soti jano. Bhujissoti bhujo etassatthīti bhujisso (ma. ni. ṭī. 2.426). Parehi apālito ca anajjhoharāpito ca hutvā sayameva attānaṃ pālanena ca bhojanaṃ ajjhoharaṇena ca samannāgatoti vuttaṃ hoti. Assāti lakkhaṇāhatassa. Vaṇāti arūni. Tāni hi yasmā vaṇanti gattāni vicuṇṇāni karonti, tasmā vaṇāti vuccanti. Rūḷhāti taruṇamaṃsena ruhā. Timaṇḍalavatthassa lakkhaṇāhatassa janassāti sambandho.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ચોરવત્થુકથા • Coravatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / રાજભટાદિવત્થુકથાવણ્ણના • Rājabhaṭādivatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ચોરવત્થુકથાવણ્ણના • Coravatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચોરવત્થુકથાવણ્ણના • Coravatthukathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact