Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
૨. ચોરિવુટ્ઠાપિકાસિક્ખાપદવણ્ણના
2. Corivuṭṭhāpikāsikkhāpadavaṇṇanā
મલ્લગણભટિપુત્તગણાદિકન્તિઆદીસુ (સારત્થ॰ ટી॰ પાચિત્તિય ૩.૬૮૩) મલ્લગણો નામ નારાયનભત્તિકો તત્થ તત્થ પાનીયટ્ઠપનપોક્ખરણિખણનાદિપુઞ્ઞકમ્મકારકો ગણો. ભટિપુત્તગણો નામ કુમારભત્તિકગણો. ધમ્મગણોતિ સાસનભત્તિકો અનેકપ્પકારપુઞ્ઞકમ્મકારકો ગણો. ગન્ધિકસેણીતિ અનેકપ્પકારસુગન્ધિવિકતિકારકો ગણો. દુસ્સિકસેણીતિ દુસ્સવાણિજસમૂહો, પેસકારગણોતિ અત્થો.
Mallagaṇabhaṭiputtagaṇādikantiādīsu (sārattha. ṭī. pācittiya 3.683) mallagaṇo nāma nārāyanabhattiko tattha tattha pānīyaṭṭhapanapokkharaṇikhaṇanādipuññakammakārako gaṇo. Bhaṭiputtagaṇo nāma kumārabhattikagaṇo. Dhammagaṇoti sāsanabhattiko anekappakārapuññakammakārako gaṇo. Gandhikaseṇīti anekappakārasugandhivikatikārako gaṇo. Dussikaseṇīti dussavāṇijasamūho, pesakāragaṇoti attho.
વુટ્ઠાપેન્તિયાતિ ઉપસમ્પાદેન્તિયા. કેનચિ કરણીયેન પક્કન્તાસુ ભિક્ખુનીસુ અગન્ત્વા ખણ્ડસીમં યથાનિસિન્નટ્ઠાનેયેવ અત્તનો નિસ્સિતકપરિસાય સદ્ધિં વુટ્ઠાપેન્તિયા વાચાચિત્તતો સમુટ્ઠાતિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૬૮૩), અઞ્ઞં સીમં વા નદિં વા ગન્ત્વા વુટ્ઠાપેન્તિયા કાયવાચાચિત્તતો સમુટ્ઠાતીતિ આહ ‘‘ચોરિવુટ્ઠાપનસમુટ્ઠાન’’ન્તિ. અનાપુચ્છા વુટ્ઠાપનવસેન કિરિયાકિરિયં. પઞ્ઞત્તિં અજાનન્તા અરિયાપિ વુટ્ઠાપેન્તીતિ વા કમ્મવાચાપરિયોસાને આપત્તિક્ખણે વિપાકાબ્યાકતસમઙ્ગિતાવસેન વા તિચિત્તં.
Vuṭṭhāpentiyāti upasampādentiyā. Kenaci karaṇīyena pakkantāsu bhikkhunīsu agantvā khaṇḍasīmaṃ yathānisinnaṭṭhāneyeva attano nissitakaparisāya saddhiṃ vuṭṭhāpentiyā vācācittato samuṭṭhāti (pāci. aṭṭha. 683), aññaṃ sīmaṃ vā nadiṃ vā gantvā vuṭṭhāpentiyā kāyavācācittato samuṭṭhātīti āha ‘‘corivuṭṭhāpanasamuṭṭhāna’’nti. Anāpucchā vuṭṭhāpanavasena kiriyākiriyaṃ. Paññattiṃ ajānantā ariyāpi vuṭṭhāpentīti vā kammavācāpariyosāne āpattikkhaṇe vipākābyākatasamaṅgitāvasena vā ticittaṃ.
ચોરિવુટ્ઠાપિકાસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Corivuṭṭhāpikāsikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.