Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૬. દાનસુત્તં

    6. Dānasuttaṃ

    ૨૬. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    26. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘એવઞ્ચે, ભિક્ખવે, સત્તા જાનેય્યું દાનસંવિભાગસ્સ વિપાકં યથાહં જાનામિ, ન અદત્વા ભુઞ્જેય્યું, ન ચ નેસં મચ્છેરમલં ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠેય્ય. યોપિ નેસં અસ્સ ચરિમો આલોપો ચરિમં કબળં, તતોપિ ન અસંવિભજિત્વા ભુઞ્જેય્યું, સચે નેસં પટિગ્ગાહકા અસ્સુ. યસ્મા ચ ખો, ભિક્ખવે, સત્તા ન એવં જાનન્તિ દાનસંવિભાગસ્સ વિપાકં યથાહં જાનામિ, તસ્મા અદત્વા ભુઞ્જન્તિ, મચ્છેરમલઞ્ચ નેસં ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Evañce, bhikkhave, sattā jāneyyuṃ dānasaṃvibhāgassa vipākaṃ yathāhaṃ jānāmi, na adatvā bhuñjeyyuṃ, na ca nesaṃ maccheramalaṃ cittaṃ pariyādāya tiṭṭheyya. Yopi nesaṃ assa carimo ālopo carimaṃ kabaḷaṃ, tatopi na asaṃvibhajitvā bhuñjeyyuṃ, sace nesaṃ paṭiggāhakā assu. Yasmā ca kho, bhikkhave, sattā na evaṃ jānanti dānasaṃvibhāgassa vipākaṃ yathāhaṃ jānāmi, tasmā adatvā bhuñjanti, maccheramalañca nesaṃ cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘એવં ચે સત્તા જાનેય્યું, યથાવુત્તં મહેસિના;

    ‘‘Evaṃ ce sattā jāneyyuṃ, yathāvuttaṃ mahesinā;

    વિપાકં સંવિભાગસ્સ, યથા હોતિ મહપ્ફલં.

    Vipākaṃ saṃvibhāgassa, yathā hoti mahapphalaṃ.

    ‘‘વિનેય્ય મચ્છેરમલં, વિપ્પસન્નેન ચેતસા;

    ‘‘Vineyya maccheramalaṃ, vippasannena cetasā;

    દજ્જું કાલેન અરિયેસુ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Dajjuṃ kālena ariyesu, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ‘‘અન્નઞ્ચ દત્વા 1 બહુનો, દક્ખિણેય્યેસુ દક્ખિણં;

    ‘‘Annañca datvā 2 bahuno, dakkhiṇeyyesu dakkhiṇaṃ;

    ઇતો ચુતા મનુસ્સત્તા, સગ્ગં ગચ્છન્તિ દાયકા.

    Ito cutā manussattā, saggaṃ gacchanti dāyakā.

    ‘‘તે ચ સગ્ગગતા 3 તત્થ, મોદન્તિ કામકામિનો;

    ‘‘Te ca saggagatā 4 tattha, modanti kāmakāmino;

    વિપાકં સંવિભાગસ્સ, અનુભોન્તિ અમચ્છરા’’તિ.

    Vipākaṃ saṃvibhāgassa, anubhonti amaccharā’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. છટ્ઠં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. દત્વાન (સ્યા॰)
    2. datvāna (syā.)
    3. સગ્ગં ગતા (સી॰ પી॰ ક॰)
    4. saggaṃ gatā (sī. pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૬. દાનસુત્તવણ્ણના • 6. Dānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact