Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૯. દાનસુત્તં

    9. Dānasuttaṃ

    ૯૮. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    98. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘દ્વેમાનિ , ભિક્ખવે, દાનાનિ – આમિસદાનઞ્ચ ધમ્મદાનઞ્ચ. એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, ઇમેસં દ્વિન્નં દાનાનં યદિદં – ધમ્મદાનં.

    ‘‘Dvemāni , bhikkhave, dānāni – āmisadānañca dhammadānañca. Etadaggaṃ, bhikkhave, imesaṃ dvinnaṃ dānānaṃ yadidaṃ – dhammadānaṃ.

    ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, સંવિભાગા – આમિસસંવિભાગો ચ ધમ્મસંવિભાગો ચ. એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, ઇમેસં દ્વિન્નં સંવિભાગાનં યદિદં – ધમ્મસંવિભાગો.

    ‘‘Dveme, bhikkhave, saṃvibhāgā – āmisasaṃvibhāgo ca dhammasaṃvibhāgo ca. Etadaggaṃ, bhikkhave, imesaṃ dvinnaṃ saṃvibhāgānaṃ yadidaṃ – dhammasaṃvibhāgo.

    ‘‘દ્વેમે , ભિક્ખવે, અનુગ્ગહા – આમિસાનુગ્ગહો ચ ધમ્માનુગ્ગહો ચ. એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, ઇમેસં દ્વિન્નં અનુગ્ગહાનં યદિદં – ધમ્માનુગ્ગહો’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Dveme , bhikkhave, anuggahā – āmisānuggaho ca dhammānuggaho ca. Etadaggaṃ, bhikkhave, imesaṃ dvinnaṃ anuggahānaṃ yadidaṃ – dhammānuggaho’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘યમાહુ દાનં પરમં અનુત્તરં, યં સંવિભાગં ભગવા અવણ્ણયિ 1;

    ‘‘Yamāhu dānaṃ paramaṃ anuttaraṃ, yaṃ saṃvibhāgaṃ bhagavā avaṇṇayi 2;

    અગ્ગમ્હિ ખેત્તમ્હિ પસન્નચિત્તો, વિઞ્ઞૂ પજાનં કો ન યજેથ કાલે.

    Aggamhi khettamhi pasannacitto, viññū pajānaṃ ko na yajetha kāle.

    ‘‘યે ચેવ ભાસન્તિ સુણન્તિ ચૂભયં, પસન્નચિત્તા સુગતસ્સ સાસને;

    ‘‘Ye ceva bhāsanti suṇanti cūbhayaṃ, pasannacittā sugatassa sāsane;

    તેસં સો અત્થો પરમો વિસુજ્ઝતિ, યે અપ્પમત્તા સુગતસ્સ સાસને’’તિ.

    Tesaṃ so attho paramo visujjhati, ye appamattā sugatassa sāsane’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. નવમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Navamaṃ.







    Footnotes:
    1. અવણ્ણયી (સી॰)
    2. avaṇṇayī (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૯. દાનસુત્તવણ્ણના • 9. Dānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact