Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ૧૨. સત્તસતિકક્ખન્ધકં

    12. Sattasatikakkhandhakaṃ

    દસવત્થુકથાવણ્ણના

    Dasavatthukathāvaṇṇanā

    ૪૪૬. સત્તસતિકક્ખન્ધકે નિક્ખિત્તમણિસુવણ્ણાતિ રૂપિયસિક્ખાપદેનેવ પટિક્ખિત્તમણિસુવણ્ણા. તત્થ મણિગ્ગહણેન સબ્બં દુક્કટવત્થુ, સુવણ્ણગ્ગહણેન સબ્બં પાચિત્તિયવત્થુ ગહિતં હોતિ. ભિક્ખગ્ગેનાતિ ભિક્ખુગણનાય.

    446. Sattasatikakkhandhake nikkhittamaṇisuvaṇṇāti rūpiyasikkhāpadeneva paṭikkhittamaṇisuvaṇṇā. Tattha maṇiggahaṇena sabbaṃ dukkaṭavatthu, suvaṇṇaggahaṇena sabbaṃ pācittiyavatthu gahitaṃ hoti. Bhikkhaggenāti bhikkhugaṇanāya.

    ૪૪૭. ઉપક્કિલેસાતિ વિરોચિતું અદત્વા ઉપક્કિલિટ્ઠભાવકરણેન ઉપક્કિલેસા. મહિકાતિ હિમં. ધૂમો ચ રજો ચ ધૂમરજો. એત્થ પુરિમા તયો અસમ્પત્તઉપક્કિલેસા, રાહુ પન સમ્પત્તઉપક્કિલેસવસેન કથિતોતિ વેદિતબ્બો. સમણબ્રાહ્મણા ન તપન્તિ ન ભાસન્તિ ન વિરોચન્તીતિ ગુણપતાપેન ન તપન્તિ ગુણોભાસેન ન ભાસન્તિ ગુણવિરોચનેન ન વિરોચન્તિ. સુરામેરયપાના અપ્પટિવિરતાતિ પઞ્ચવિધાય સુરાય ચતુબ્બિધસ્સ ચ મેરયસ્સ પાનતો અવિરતા.

    447.Upakkilesāti virocituṃ adatvā upakkiliṭṭhabhāvakaraṇena upakkilesā. Mahikāti himaṃ. Dhūmo ca rajo ca dhūmarajo. Ettha purimā tayo asampattaupakkilesā, rāhu pana sampattaupakkilesavasena kathitoti veditabbo. Samaṇabrāhmaṇā na tapanti na bhāsanti na virocantīti guṇapatāpena na tapanti guṇobhāsena na bhāsanti guṇavirocanena na virocanti. Surāmerayapānā appaṭiviratāti pañcavidhāya surāya catubbidhassa ca merayassa pānato aviratā.

    અવિજ્જાનિવુટાતિ અવિજ્જાય નિવારિતા પિહિતા. પિયરૂપાભિનન્દિનોતિ પિયરૂપં સાતરૂપં અભિનન્દમાના તુસ્સમાના. સાદિયન્તીતિ ગણ્હન્તિ. અવિદ્દસૂતિ અન્ધબાલા. સરજાતિ સકિલેસરજા. મગાતિ મિગસદિસા. તસ્મિં તસ્મિં વિસયે ભવે વા નેતીતિ નેત્તિ, તણ્હાયેતં અધિવચનં. તાય સહ વત્તન્તીતિ સનેત્તિકા.

    Avijjānivuṭāti avijjāya nivāritā pihitā. Piyarūpābhinandinoti piyarūpaṃ sātarūpaṃ abhinandamānā tussamānā. Sādiyantīti gaṇhanti. Aviddasūti andhabālā. Sarajāti sakilesarajā. Magāti migasadisā. Tasmiṃ tasmiṃ visaye bhave vā netīti netti, taṇhāyetaṃ adhivacanaṃ. Tāya saha vattantīti sanettikā.

    ૪૪૮. તં પરિસં એતદવોચાતિ (સં॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૩.૪.૩૬૨) તસ્સ કિર એવં અહોસિ ‘‘કુલપુત્તા પબ્બજન્તા પુત્તદારઞ્ચેવ જાતરૂપરજતઞ્ચ પહાયેવ પબ્બજન્તિ, ન ચ સક્કા યં પહાય પબ્બજિતા તં એતેહિ ગાહેતુ’’ન્તિ નયગ્ગાહે ઠત્વા એતં ‘‘મા અય્યા’’તિઆદિવચનં અવોચ. એકંસેનેતન્તિ એતં પઞ્ચકામગુણકપ્પનં ‘‘અસ્સમણધમ્મો અસક્યપુત્તિયધમ્મો’’તિ એકંસેન ધારેય્યાસિ.

    448.Taṃ parisaṃ etadavocāti (saṃ. ni. aṭṭha. 3.4.362) tassa kira evaṃ ahosi ‘‘kulaputtā pabbajantā puttadārañceva jātarūparajatañca pahāyeva pabbajanti, na ca sakkā yaṃ pahāya pabbajitā taṃ etehi gāhetu’’nti nayaggāhe ṭhatvā etaṃ ‘‘mā ayyā’’tiādivacanaṃ avoca. Ekaṃsenetanti etaṃ pañcakāmaguṇakappanaṃ ‘‘assamaṇadhammo asakyaputtiyadhammo’’ti ekaṃsena dhāreyyāsi.

    તિણન્તિ સેનાસનચ્છદનતિણં. પરિયેસિતબ્બન્તિ તિણચ્છદને વા ઇટ્ઠકચ્છદને વા ગેહે પલુજ્જન્તે યેહિ તં કારિતં, તેસં સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘તુમ્હેહિ કારિતં સેનાસનં ઓવસ્સતિ, ન સક્કા તત્થ વસિતુ’’ન્તિ આચિક્ખિતબ્બં. મનુસ્સા સક્કોન્તા કરિસ્સન્તિ, અસક્કોન્તા ‘‘તુમ્હે વડ્ઢકી ગહેત્વા કારાપેથ, મયં તે સઞ્ઞાપેસ્સામા’’તિ વક્ખન્તિ. એવં વુત્તે કારેત્વા તેસં આચિક્ખિતબ્બં, મનુસ્સા વડ્ઢકીનં દાતબ્બં દસ્સન્તિ. સચે આવાસસામિકા નત્થિ, અઞ્ઞેસમ્પિ ભિક્ખાચારવત્તેન આરોચેત્વા કારેતું વટ્ટતિ. ઇમં સન્ધાય ‘‘પરિયેસિતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં.

    Tiṇanti senāsanacchadanatiṇaṃ. Pariyesitabbanti tiṇacchadane vā iṭṭhakacchadane vā gehe palujjante yehi taṃ kāritaṃ, tesaṃ santikaṃ gantvā ‘‘tumhehi kāritaṃ senāsanaṃ ovassati, na sakkā tattha vasitu’’nti ācikkhitabbaṃ. Manussā sakkontā karissanti, asakkontā ‘‘tumhe vaḍḍhakī gahetvā kārāpetha, mayaṃ te saññāpessāmā’’ti vakkhanti. Evaṃ vutte kāretvā tesaṃ ācikkhitabbaṃ, manussā vaḍḍhakīnaṃ dātabbaṃ dassanti. Sace āvāsasāmikā natthi, aññesampi bhikkhācāravattena ārocetvā kāretuṃ vaṭṭati. Imaṃ sandhāya ‘‘pariyesitabba’’nti vuttaṃ.

    દારૂતિ સેનાસને ગોપાનસિઆદીસુ પલુજ્જમાનેસુ તદત્થાય દારુ પરિયેસિતબ્બં. સકટન્તિ ગિહિવિકટં વા તાવકાલિકં વા કત્વા સકટં પરિયેસિતબ્બં. ન કેવલઞ્ચ સકટમેવ, અઞ્ઞમ્પિ વાસિફરસુકુદાલાદિઉપકરણં એવં પરિયેસિતું વટ્ટતિ. પુરિસોતિ હત્થકમ્મવસેન પુરિસો પરિયેસિતબ્બો. યં કઞ્ચિ હિ પુરિસં ‘‘હત્થકમ્મં આવુસો દસ્સસી’’તિ વત્વા ‘‘દસ્સામિ ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘ઇમસ્મિં ઇદઞ્ચિદઞ્ચ કરોહી’’તિ યં ઇચ્છતિ, તં કારેતું વટ્ટતિ. ન ત્વેવાહં ગામણિ કેનચિ પરિયાયેનાતિ જાતરૂપરજતં પનાહં કેનચિપિ કારણેન પરિયેસિતબ્બન્તિ ન વદામિ.

    Dārūti senāsane gopānasiādīsu palujjamānesu tadatthāya dāru pariyesitabbaṃ. Sakaṭanti gihivikaṭaṃ vā tāvakālikaṃ vā katvā sakaṭaṃ pariyesitabbaṃ. Na kevalañca sakaṭameva, aññampi vāsipharasukudālādiupakaraṇaṃ evaṃ pariyesituṃ vaṭṭati. Purisoti hatthakammavasena puriso pariyesitabbo. Yaṃ kañci hi purisaṃ ‘‘hatthakammaṃ āvuso dassasī’’ti vatvā ‘‘dassāmi bhante’’ti vutte ‘‘imasmiṃ idañcidañca karohī’’ti yaṃ icchati, taṃ kāretuṃ vaṭṭati. Na tvevāhaṃ gāmaṇi kenaci pariyāyenāti jātarūparajataṃ panāhaṃ kenacipi kāraṇena pariyesitabbanti na vadāmi.

    ૪૪૯. પાપકં કતન્તિ અસુન્દરં કતં.

    449.Pāpakaṃ katanti asundaraṃ kataṃ.

    ૪૫૦. અહોગઙ્ગોતિ તસ્સ પબ્બતસ્સ નામં.

    450.Ahogaṅgoti tassa pabbatassa nāmaṃ.

    ૪૫૧. પટિકચ્ચેવ ગચ્છેય્યન્તિ યત્થ તં અધિકરણં વૂપસમેતું ભિક્ખૂ સન્નિપતન્તિ, તત્થ પઠમમેવ ગચ્છેય્યં. સમ્ભાવેસુન્તિ પાપુણિંસુ.

    451.Paṭikacceva gaccheyyanti yattha taṃ adhikaraṇaṃ vūpasametuṃ bhikkhū sannipatanti, tattha paṭhamameva gaccheyyaṃ. Sambhāvesunti pāpuṇiṃsu.

    ૪૫૨. અલોણકં ભવિસ્સતીતિ અલોણકં ભત્તં વા બ્યઞ્જનં વા ભવિસ્સતિ. આસુતાતિ સબ્બસમ્ભારસજ્જિતા. ‘‘અસુત્તા’’તિ વા પાઠો.

    452.Aloṇakaṃ bhavissatīti aloṇakaṃ bhattaṃ vā byañjanaṃ vā bhavissati. Āsutāti sabbasambhārasajjitā. ‘‘Asuttā’’ti vā pāṭho.

    ૪૫૩. ઉજ્જવિંસૂતિ નાવં આરુય્હ પટિસોતેન ગચ્છિંસુ. પાચીનકાતિ પાચીનદેસવાસિનો.

    453.Ujjaviṃsūti nāvaṃ āruyha paṭisotena gacchiṃsu. Pācīnakāti pācīnadesavāsino.

    ૪૫૪. નનુ ત્વં આવુસો વુડ્ઢો વીસતિવસ્સોસીતિ નનુ ત્વં આવુસો વીસતિવસ્સો, ન નિસ્સયપટિબદ્ધો , કસ્મા તં થેરો પણામેતીતિ દીપેન્તિ. ગરુનિસ્સયં ગણ્હામાતિ કિઞ્ચાપિ મયં મહલ્લકા, એતં પન થેરં ગરું કત્વા વસિસ્સામાતિ અધિપ્પાયો.

    454.Nanu tvaṃ āvuso vuḍḍho vīsativassosīti nanu tvaṃ āvuso vīsativasso, na nissayapaṭibaddho , kasmā taṃ thero paṇāmetīti dīpenti. Garunissayaṃ gaṇhāmāti kiñcāpi mayaṃ mahallakā, etaṃ pana theraṃ garuṃ katvā vasissāmāti adhippāyo.

    ૪૫૫. મેત્તાય રૂપાવચરસમાધિમત્તભાવતો ‘‘કુલ્લકવિહારેના’’તિ વુત્તં, ખુદ્દકેન વિહારેનાતિ અત્થો, ખુદ્દકતા ચસ્સ અગમ્ભીરભાવતોતિ આહ ‘‘ઉત્તાનવિહારેના’’તિ. સુઞ્ઞતાવિહારેનાતિ સુઞ્ઞતામુખેન અધિગતફલસમાપત્તિં સન્ધાય વુત્તં.

    455. Mettāya rūpāvacarasamādhimattabhāvato ‘‘kullakavihārenā’’ti vuttaṃ, khuddakena vihārenāti attho, khuddakatā cassa agambhīrabhāvatoti āha ‘‘uttānavihārenā’’ti. Suññatāvihārenāti suññatāmukhena adhigataphalasamāpattiṃ sandhāya vuttaṃ.

    ૪૫૭. સુત્તવિભઙ્ગેતિ પદભાજનીયે. તેન સદ્ધિન્તિ પુરેપટિગ્ગહિતલોણેન સદ્ધિં. ન હિ એત્થ યાવજીવિકં તદહુપટિગ્ગહિતન્તિ ‘‘કપ્પતિ સિઙ્ગિલોણકપ્પો’’તિ એત્થ વુત્તસિઙ્ગિલોણં સન્ધાય વુત્તં. તઞ્હિ પુરે પટિગ્ગહેત્વા સિઙ્ગેન પરિહટં ન તદહુપટિગ્ગહિતં. યાવકાલિકમેવ તદહુપટિગ્ગહિતન્તિ સિઙ્ગિલોણેન મિસ્સેત્વા ભુઞ્જિતબ્બં અલોણામિસં સન્ધાય વુત્તં. ઉપોસથસંયુત્તેતિ ઉપોસથપટિસંયુત્તે, ઉપોસથક્ખન્ધકેતિ વુત્તં હોતિ. અતિસરણં અતિસારો, અતિક્કમો. વિનયસ્સ અતિસારો વિનયાતિસારો. તં પમાણં કરોન્તસ્સાતિ દસાય સદ્ધિં નિસીદને યં પમાણં વુત્તં, દસાય વિના તં પમાણં કરોન્તસ્સ. સેસમેત્થ સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    457.Suttavibhaṅgeti padabhājanīye. Tena saddhinti purepaṭiggahitaloṇena saddhiṃ. Na hi ettha yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahitanti ‘‘kappati siṅgiloṇakappo’’ti ettha vuttasiṅgiloṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Tañhi pure paṭiggahetvā siṅgena parihaṭaṃ na tadahupaṭiggahitaṃ. Yāvakālikameva tadahupaṭiggahitanti siṅgiloṇena missetvā bhuñjitabbaṃ aloṇāmisaṃ sandhāya vuttaṃ. Uposathasaṃyutteti uposathapaṭisaṃyutte, uposathakkhandhaketi vuttaṃ hoti. Atisaraṇaṃ atisāro, atikkamo. Vinayassa atisāro vinayātisāro. Taṃ pamāṇaṃ karontassāti dasāya saddhiṃ nisīdane yaṃ pamāṇaṃ vuttaṃ, dasāya vinā taṃ pamāṇaṃ karontassa. Sesamettha suviññeyyameva.

    સત્તસતિકક્ખન્ધકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sattasatikakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.

    દ્વિવગ્ગસઙ્ગહાતિ ચૂળવગ્ગમહાવગ્ગસઙ્ખાતેહિ દ્વીહિ વગ્ગેહિ સઙ્ગહિતા. દ્વાવીસતિપભેદનાતિ મહાવગ્ગે દસ, ચૂળવગ્ગે દ્વાદસાતિ એવં દ્વાવીસતિપ્પભેદા. સાસનેતિ સત્થુસાસને. યે ખન્ધકા વુત્તાતિ યોજેતબ્બં.

    Dvivaggasaṅgahāti cūḷavaggamahāvaggasaṅkhātehi dvīhi vaggehi saṅgahitā. Dvāvīsatipabhedanāti mahāvagge dasa, cūḷavagge dvādasāti evaṃ dvāvīsatippabhedā. Sāsaneti satthusāsane. Ye khandhakā vuttāti yojetabbaṃ.

    ઇતિ સમન્તપાસાદિકાય વિનયટ્ઠકથાય સારત્થદીપનિયં

    Iti samantapāsādikāya vinayaṭṭhakathāya sāratthadīpaniyaṃ

    ચૂળવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Cūḷavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi
    ૧. પઠમભાણવારો • 1. Paṭhamabhāṇavāro
    ૨. દુતિયભાણવારો • 2. Dutiyabhāṇavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / દસવત્થુકથા • Dasavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દસવત્થુકથાવણ્ણના • Dasavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / દસવત્થુકથાવણ્ણના • Dasavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / દસવત્થુકથા • Dasavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact