Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૨. ધાતુસુત્તં

    2. Dhātusuttaṃ

    ૫૧. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    51. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘તિસ્સો ઇમા, ભિક્ખવે, ધાતુયો. કતમા તિસ્સો? રૂપધાતુ, અરૂપધાતુ, નિરોધધાતુ – ઇમા ખો, ભિક્ખવે, તિસ્સો ધાતુયો’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Tisso imā, bhikkhave, dhātuyo. Katamā tisso? Rūpadhātu, arūpadhātu, nirodhadhātu – imā kho, bhikkhave, tisso dhātuyo’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘રૂપધાતું 1 પરિઞ્ઞાય, અરૂપેસુ અસણ્ઠિતા;

    ‘‘Rūpadhātuṃ 2 pariññāya, arūpesu asaṇṭhitā;

    નિરોધે યે વિમુચ્ચન્તિ, તે જના મચ્ચુહાયિનો.

    Nirodhe ye vimuccanti, te janā maccuhāyino.

    ‘‘કાયેન અમતં ધાતું, ફુસયિત્વા 3 નિરૂપધિં;

    ‘‘Kāyena amataṃ dhātuṃ, phusayitvā 4 nirūpadhiṃ;

    ઉપધિપ્પટિનિસ્સગ્ગં, સચ્છિકત્વા અનાસવો;

    Upadhippaṭinissaggaṃ, sacchikatvā anāsavo;

    દેસેતિ સમ્માસમ્બુદ્ધો, અસોકં વિરજં પદ’’ન્તિ.

    Deseti sammāsambuddho, asokaṃ virajaṃ pada’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. દુતિયં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. રૂપધાતુ (સબ્બત્થ)
    2. rūpadhātu (sabbattha)
    3. ફુસ્સયિત્વા (સ્યા॰), ફસ્સયિત્વા (પી॰)
    4. phussayitvā (syā.), phassayitvā (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૨. ધાતુસુત્તવણ્ણના • 2. Dhātusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact