Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩. અડ્ઢવગ્ગો

    3. Aḍḍhavaggo

    ૩૭૧. દીઘીતિકોસલજાતકં (૫-૩-૧)

    371. Dīghītikosalajātakaṃ (5-3-1)

    ૧૧૦.

    110.

    એવંભૂતસ્સ તે રાજ, આગતસ્સ વસે 1 મમ;

    Evaṃbhūtassa te rāja, āgatassa vase 2 mama;

    અત્થિ નુ કોચિ પરિયાયો, યો તં દુક્ખા પમોચયે.

    Atthi nu koci pariyāyo, yo taṃ dukkhā pamocaye.

    ૧૧૧.

    111.

    એવંભૂતસ્સ મે તાત, આગતસ્સ વસે તવ;

    Evaṃbhūtassa me tāta, āgatassa vase tava;

    નત્થિ નો કોચિ પરિયાયો, યો મં દુક્ખા પમોચયે.

    Natthi no koci pariyāyo, yo maṃ dukkhā pamocaye.

    ૧૧૨.

    112.

    નાઞ્ઞં સુચરિતં રાજ, નાઞ્ઞં રાજ સુભાસિતં;

    Nāññaṃ sucaritaṃ rāja, nāññaṃ rāja subhāsitaṃ;

    તાયતે મરણકાલે, એવમેવિતરં ધનં.

    Tāyate maraṇakāle, evamevitaraṃ dhanaṃ.

    ૧૧૩.

    113.

    અક્કોચ્છિ મં અવધિ મં, અજિનિ મં અહાસિ મે;

    Akkocchi maṃ avadhi maṃ, ajini maṃ ahāsi me;

    યે ચ તં ઉપનય્હન્તિ, વેરં તેસં ન સમ્મતિ.

    Ye ca taṃ upanayhanti, veraṃ tesaṃ na sammati.

    ૧૧૪.

    114.

    અક્કોચ્છિ મં અવધિ મં, અજિનિ મં અહાસિ મે;

    Akkocchi maṃ avadhi maṃ, ajini maṃ ahāsi me;

    યે ચ તં નુપનય્હન્તિ, વેરં તેસૂપસમ્મતિ.

    Ye ca taṃ nupanayhanti, veraṃ tesūpasammati.

    ૧૧૫.

    115.

    ન હિ વેરેન વેરાનિ, સમ્મન્તીધ કુદાચનં;

    Na hi verena verāni, sammantīdha kudācanaṃ;

    અવેરેન ચ સમ્મન્તિ, એસ ધમ્મો સનન્તનોતિ.

    Averena ca sammanti, esa dhammo sanantanoti.

    દીઘીતિકોસલજાતકં પઠમં.

    Dīghītikosalajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. વસો (પી॰ ક॰)
    2. vaso (pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૭૧] ૧. દીઘીતિકોસલજાતકવણ્ણના • [371] 1. Dīghītikosalajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact