Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    દિગુણાદિઉપાહનપટિક્ખેપકથા

    Diguṇādiupāhanapaṭikkhepakathā

    ૨૪૫. અઞ્ઞં બ્યાકરોન્તીતિ અરહત્તં બ્યાકરોન્તિ. અત્થો ચ વુત્તોતિ યેન અરહાતિ ઞાયતિ, સો અત્થો વુત્તો. સુત્તત્થો પન સુત્તવણ્ણનતોયેવ ગહેતબ્બો. અત્તા ચ અનુપનીતોતિ અહં અરહાતિ એવં બ્યઞ્જનવસેન અત્તા ન ઉપનીતો. અથ ચ પનિધેકચ્ચે મોઘપુરિસાતિ અઞ્ઞે પન તુચ્છપુરિસા હસમાના વિય અસન્તમેવ અઞ્ઞં વચનમત્તેન સન્તં કત્વા બ્યાકરોન્તિ. એકપલાસિકન્તિ એકપટલં . અસીતિસકટવાહેતિ એત્થ દ્વે સકટભારા એકો વાહોતિ વેદિતબ્બો. સત્તહત્થિકઞ્ચ અનીકન્તિ એત્થ છ હત્થિનિયો એકો ચ હત્થીતિ ઇદમેકં અનીકં. ઈદિસાનિ સત્ત અનીકાનિ સત્તહત્થિકં અનીકં નામ. દિગુણાતિ દ્વિપટલા. તિગુણાતિ તિપટલા. ગણઙ્ગુણૂપાહનાતિ ચતુપટલતો પટ્ઠાય વુચ્ચતિ.

    245.Aññaṃ byākarontīti arahattaṃ byākaronti. Attho ca vuttoti yena arahāti ñāyati, so attho vutto. Suttattho pana suttavaṇṇanatoyeva gahetabbo. Attā ca anupanītoti ahaṃ arahāti evaṃ byañjanavasena attā na upanīto. Atha ca panidhekacce moghapurisāti aññe pana tucchapurisā hasamānā viya asantameva aññaṃ vacanamattena santaṃ katvā byākaronti. Ekapalāsikanti ekapaṭalaṃ . Asītisakaṭavāheti ettha dve sakaṭabhārā eko vāhoti veditabbo. Sattahatthikañca anīkanti ettha cha hatthiniyo eko ca hatthīti idamekaṃ anīkaṃ. Īdisāni satta anīkāni sattahatthikaṃ anīkaṃ nāma. Diguṇāti dvipaṭalā. Tiguṇāti tipaṭalā. Gaṇaṅguṇūpāhanāti catupaṭalato paṭṭhāya vuccati.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૪૮. દિગુણાદિઉપાહનપટિક્ખેપો • 148. Diguṇādiupāhanapaṭikkhepo

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / દિગુણાદિઉપાહનપટિક્ખેપકથાવણ્ણના • Diguṇādiupāhanapaṭikkhepakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૪૮. દિગુણાદિઉપાહનપટિક્ખેપકથા • 148. Diguṇādiupāhanapaṭikkhepakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact