Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૯. દીપવિમાનવત્થુ

    9. Dīpavimānavatthu

    ૭૫.

    75.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન, યા ત્વં તિટ્ઠસિ દેવતે;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ઓભાસેન્તી દિસા સબ્બા, ઓસધી વિય તારકા.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો, કેન તે ઇધ મિજ્ઝતિ;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    ઉપ્પજ્જન્તિ ચ તે ભોગા, યે કેચિ મનસો પિયા.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘કેન ત્વં વિમલોભાસા, અતિરોચસિ દેવતા 1;

    ‘‘Kena tvaṃ vimalobhāsā, atirocasi devatā 2;

    કેન તે સબ્બગત્તેહિ, સબ્બા ઓભાસતે દિસા.

    Kena te sabbagattehi, sabbā obhāsate disā.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘પુચ્છામિ તં દેવિ મહાનુભાવે, મનુસ્સભૂતા કિમકાસિ પુઞ્ઞં;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    કેનાસિ એવં જલિતાનુભાવા, વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૭૯.

    79.

    સા દેવતા અત્તમના, મોગ્ગલ્લાનેન પુચ્છિતા;

    Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    પઞ્હં પુટ્ઠા વિયાકાસિ, યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતા, પુરિમાય જાતિયા મનુસ્સલોકે;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, purimāya jātiyā manussaloke;

    તમન્ધકારમ્હિ તિમીસિકાયં, પદીપકાલમ્હિ અદાસિ દીપં 3.

    Tamandhakāramhi timīsikāyaṃ, padīpakālamhi adāsi dīpaṃ 4.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘યો અન્ધકારમ્હિ તિમીસિકાયં, પદીપકાલમ્હિ દદાતિ દીપં;

    ‘‘Yo andhakāramhi timīsikāyaṃ, padīpakālamhi dadāti dīpaṃ;

    ઉપ્પજ્જતિ જોતિરસં વિમાનં, પહૂતમલ્યં બહુપુણ્ડરીકં.

    Uppajjati jotirasaṃ vimānaṃ, pahūtamalyaṃ bahupuṇḍarīkaṃ.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો, તેન મે ઇધ મિજ્ઝતિ;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    ઉપ્પજ્જન્તિ ચ મે ભોગા, યે કેચિ મનસો પિયા.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘તેનાહં વિમલોભાસા, અતિરોચામિ દેવતા;

    ‘‘Tenāhaṃ vimalobhāsā, atirocāmi devatā;

    તેન મે સબ્બગત્તેહિ, સબ્બા ઓભાસતે દિસા.

    Tena me sabbagattehi, sabbā obhāsate disā.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘અક્ખામિ તે ભિક્ખુ મહાનુભાવ, મનુસ્સભૂતા યમકાસિ પુઞ્ઞં;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;

    તેનમ્હિ એવં જલિતાનુભાવા, વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    દીપવિમાનં નવમં.

    Dīpavimānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. દેવતે (બહૂસુ) ૮૩ વિસ્સજ્જનગાથાય સંસન્દેતબ્બં
    2. devate (bahūsu) 83 vissajjanagāthāya saṃsandetabbaṃ
    3. અદં પદીપં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. adaṃ padīpaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૯. દીપવિમાનવણ્ણના • 9. Dīpavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact