Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi |
૧૦. દોસપરિઞ્ઞાસુત્તં
10. Dosapariññāsuttaṃ
૧૦. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –
10. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘દોસં, ભિક્ખવે, અનભિજાનં અપરિજાનં તત્થ ચિત્તં અવિરાજયં અપ્પજહં અભબ્બો દુક્ખક્ખયાય. દોસઞ્ચ ખો, ભિક્ખવે, અભિજાનં પરિજાનં તત્થ ચિત્તં વિરાજયં પજહં ભબ્બો દુક્ખક્ખયાયા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –
‘‘Dosaṃ, bhikkhave, anabhijānaṃ aparijānaṃ tattha cittaṃ avirājayaṃ appajahaṃ abhabbo dukkhakkhayāya. Dosañca kho, bhikkhave, abhijānaṃ parijānaṃ tattha cittaṃ virājayaṃ pajahaṃ bhabbo dukkhakkhayāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘યેન દોસેન દુટ્ઠાસે, સત્તા ગચ્છન્તિ દુગ્ગતિં;
‘‘Yena dosena duṭṭhāse, sattā gacchanti duggatiṃ;
તં દોસં સમ્મદઞ્ઞાય, પજહન્તિ વિપસ્સિનો;
Taṃ dosaṃ sammadaññāya, pajahanti vipassino;
પહાય ન પુનાયન્તિ, ઇમં લોકં કુદાચન’’ન્તિ.
Pahāya na punāyanti, imaṃ lokaṃ kudācana’’nti.
અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. દસમં.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Dasamaṃ.
પઠમો વગ્ગો નિટ્ઠિતો.
Paṭhamo vaggo niṭṭhito.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
રાગદોસા અથ મોહો, કોધમક્ખા માનં સબ્બં;
Rāgadosā atha moho, kodhamakkhā mānaṃ sabbaṃ;
માનતો રાગદોસા પુન દ્વે, પકાસિતા વગ્ગમાહુ પઠમન્તિ.
Mānato rāgadosā puna dve, pakāsitā vaggamāhu paṭhamanti.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૯-૧૦. લોભદોસપરિઞ્ઞાસુત્તદ્વયવણ્ણના • 9-10. Lobhadosapariññāsuttadvayavaṇṇanā