Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૫. દુચ્ચરિતસુત્તં

    5. Duccaritasuttaṃ

    ૬૪. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    64. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘તીણિમાનિ, ભિક્ખવે, દુચ્ચરિતાનિ. કતમાનિ તીણિ? કાયદુચ્ચરિતં, વચીદુચ્ચરિતં, મનોદુચ્ચરિતં – ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, તીણિ દુચ્ચરિતાની’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, duccaritāni. Katamāni tīṇi? Kāyaduccaritaṃ, vacīduccaritaṃ, manoduccaritaṃ – imāni kho, bhikkhave, tīṇi duccaritānī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘કાયદુચ્ચરિતં કત્વા, વચીદુચ્ચરિતાનિ ચ;

    ‘‘Kāyaduccaritaṃ katvā, vacīduccaritāni ca;

    મનોદુચ્ચરિતં કત્વા, યઞ્ચઞ્ઞં દોસસંહિતં.

    Manoduccaritaṃ katvā, yañcaññaṃ dosasaṃhitaṃ.

    ‘‘અકત્વા કુસલં કમ્મં, કત્વાનાકુસલં બહું;

    ‘‘Akatvā kusalaṃ kammaṃ, katvānākusalaṃ bahuṃ;

    કાયસ્સ ભેદા દુપ્પઞ્ઞો, નિરયં સોપપજ્જતી’’તિ.

    Kāyassa bhedā duppañño, nirayaṃ sopapajjatī’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. પઞ્ચમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Pañcamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૫. દુચ્ચરિતસુત્તવણ્ણના • 5. Duccaritasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact