Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૭૮. દૂતજાતકં (૫)

    478. Dūtajātakaṃ (5)

    ૫૪.

    54.

    દૂતે તે બ્રહ્મે 1 પાહેસિં, ગઙ્ગાતીરસ્મિ ઝાયતો;

    Dūte te brahme 2 pāhesiṃ, gaṅgātīrasmi jhāyato;

    તેસં પુટ્ઠો ન બ્યાકાસિ, દુક્ખં ગુય્હમતં 3 નુ તે.

    Tesaṃ puṭṭho na byākāsi, dukkhaṃ guyhamataṃ 4 nu te.

    ૫૫.

    55.

    સચે તે દુક્ખમુપ્પજ્જે, કાસીનં રટ્ઠવડ્ઢન;

    Sace te dukkhamuppajje, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhana;

    મા ખો નં તસ્સ અક્ખાહિ, યો તં દુક્ખા ન મોચયે.

    Mā kho naṃ tassa akkhāhi, yo taṃ dukkhā na mocaye.

    ૫૬.

    56.

    યો તસ્સ 5 દુક્ખજાતસ્સ, એકઙ્ગમપિ ભાગસો 6;

    Yo tassa 7 dukkhajātassa, ekaṅgamapi bhāgaso 8;

    વિપ્પમોચેય્ય ધમ્મેન, કામં તસ્સ પવેદય 9.

    Vippamoceyya dhammena, kāmaṃ tassa pavedaya 10.

    ૫૭.

    57.

    સુવિજાનં સિઙ્ગાલાનં, સકુણાનઞ્ચ વસ્સિતં;

    Suvijānaṃ siṅgālānaṃ, sakuṇānañca vassitaṃ;

    મનુસ્સવસ્સિતં રાજ, દુબ્બિજાનતરં તતો.

    Manussavassitaṃ rāja, dubbijānataraṃ tato.

    ૫૮.

    58.

    અપિ ચે મઞ્ઞતી પોસો, ઞાતિ મિત્તો સખાતિ વા;

    Api ce maññatī poso, ñāti mitto sakhāti vā;

    યો પુબ્બે સુમનો હુત્વા, પચ્છા સમ્પજ્જતે દિસો.

    Yo pubbe sumano hutvā, pacchā sampajjate diso.

    ૫૯.

    59.

    યો અત્તનો દુક્ખમનાનુપુટ્ઠો, પવેદયે જન્તુ અકાલરૂપે;

    Yo attano dukkhamanānupuṭṭho, pavedaye jantu akālarūpe;

    આનન્દિનો તસ્સ ભવન્તિમિત્તા 11, હિતેસિનો તસ્સ દુખી ભવન્તિ.

    Ānandino tassa bhavantimittā 12, hitesino tassa dukhī bhavanti.

    ૬૦.

    60.

    કાલઞ્ચ ઞત્વાન તથાવિધસ્સ, મેધાવીનં એકમનં વિદિત્વા;

    Kālañca ñatvāna tathāvidhassa, medhāvīnaṃ ekamanaṃ viditvā;

    અક્ખેય્ય તિબ્બાનિ 13 પરસ્સ ધીરો, સણ્હં ગિરં અત્થવતિં પમુઞ્ચે.

    Akkheyya tibbāni 14 parassa dhīro, saṇhaṃ giraṃ atthavatiṃ pamuñce.

    ૬૧.

    61.

    સચે ચ જઞ્ઞા અવિસય્હમત્તનો, ન તે હિ મય્હં 15 સુખાગમાય;

    Sace ca jaññā avisayhamattano, na te hi mayhaṃ 16 sukhāgamāya;

    એકોવ તિબ્બાનિ સહેય્ય ધીરો, સચ્ચં હિરોત્તપ્પમપેક્ખમાનો.

    Ekova tibbāni saheyya dhīro, saccaṃ hirottappamapekkhamāno.

    ૬૨.

    62.

    અહં રટ્ઠાનિ વિચરન્તો, નિગમે રાજધાનિયો;

    Ahaṃ raṭṭhāni vicaranto, nigame rājadhāniyo;

    ભિક્ખમાનો મહારાજ, આચરિયસ્સ ધનત્થિકો.

    Bhikkhamāno mahārāja, ācariyassa dhanatthiko.

    ૬૩.

    63.

    ગહપતી રાજપુરિસે, મહાસાલે ચ બ્રાહ્મણે;

    Gahapatī rājapurise, mahāsāle ca brāhmaṇe;

    અલત્થં સત્ત નિક્ખાનિ, સુવણ્ણસ્સ જનાધિપ;

    Alatthaṃ satta nikkhāni, suvaṇṇassa janādhipa;

    તે મે નટ્ઠા મહારાજ, તસ્મા સોચામહં ભુસં.

    Te me naṭṭhā mahārāja, tasmā socāmahaṃ bhusaṃ.

    ૬૪.

    64.

    પુરિસા તે મહારાજ, મનસાનુવિચિન્તિતા;

    Purisā te mahārāja, manasānuvicintitā;

    નાલં દુક્ખા પમોચેતું, તસ્મા તેસં ન બ્યાહરિં.

    Nālaṃ dukkhā pamocetuṃ, tasmā tesaṃ na byāhariṃ.

    ૬૫.

    65.

    ત્વઞ્ચ ખો મે મહારાજ, મનસાનુવિચિન્તિતો;

    Tvañca kho me mahārāja, manasānuvicintito;

    અલં દુક્ખા પમોચેતું, તસ્મા તુય્હં પવેદયિં.

    Alaṃ dukkhā pamocetuṃ, tasmā tuyhaṃ pavedayiṃ.

    ૬૬.

    66.

    તસ્સાદાસિ પસન્નત્તો, કાસીનં રટ્ઠવડ્ઢનો;

    Tassādāsi pasannatto, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhano;

    જાતરૂપમયે નિક્ખે, સુવણ્ણસ્સ ચતુદ્દસાતિ.

    Jātarūpamaye nikkhe, suvaṇṇassa catuddasāti.

    દૂતજાતકં પઞ્ચમં.

    Dūtajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. દૂતે બ્રાહ્મણ (ક॰)
    2. dūte brāhmaṇa (ka.)
    3. ગુય્હં મતં (સી॰), તુય્હં મતં (સ્યા॰ ક॰)
    4. guyhaṃ mataṃ (sī.), tuyhaṃ mataṃ (syā. ka.)
    5. યો ચ તથા (પી॰)
    6. એકન્તમપિ ભાસતો (સી॰ પી॰)
    7. yo ca tathā (pī.)
    8. ekantamapi bhāsato (sī. pī.)
    9. પવેદયે (સી॰)
    10. pavedaye (sī.)
    11. ભવન્ત’મિત્તા (સી॰ પી॰)
    12. bhavanta’mittā (sī. pī.)
    13. તિપ્પાનિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    14. tippāni (sī. syā. pī.)
    15. નાયં નીતિ મય્હ (સી॰ પી॰)
    16. nāyaṃ nīti mayha (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૭૮] ૫. દૂતજાતકવણ્ણના • [478] 5. Dūtajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact