Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
દુતિયજ્ઝાનકથા
Dutiyajjhānakathā
વૂપસમાતિ વૂપસમહેતુ. વૂપસમોતિ ચેત્થ પહાનં અધિપ્પેતં, તઞ્ચ વિતક્કવિચારાનં અતિક્કમો અત્થતો દુતિયજ્ઝાનક્ખણે અનુપ્પાદોતિ આહ ‘‘સમતિક્કમા’’તિઆદિ. કતમેસં પનેત્થ વિતક્કવિચારાનં વૂપસમો અધિપ્પેતો, કિં પઠમજ્ઝાનિકાનં, ઉદાહુ દુતિયજ્ઝાનિકાનન્તિ, કિઞ્ચેત્થ – યદિ પઠમજ્ઝાનિકાનં, નત્થિ તેસં વૂપસમો. ન હિ કદાચિ પઠમજ્ઝાનં વિતક્કવિચારરહિતં અત્થિ. અથ દુતિયજ્ઝાનિકાનં, એવમ્પિ નત્થેવ વૂપસમો સબ્બેન સબ્બં તેસં તત્થ અભાવતોતિ ઇમં અનુયોગં સન્ધાયાહ ‘‘તત્થ કિઞ્ચાપી’’તિઆદિ. યસ્મા દિટ્ઠાદીનવસ્સ તંતંઝાનક્ખણે અનુપ્પત્તિધમ્મતાપાદનં વૂપસમનં અધિપ્પેતં, વિતક્કાદયો એવ ચ ઝાનઙ્ગભૂતા તથા કરીયન્તિ, ન તંસમ્પયુત્તા ફસ્સાદયો, તસ્મા વિતક્કાદીનંયેવ વૂપસમાધિવચનં ઝાને આગતં. યસ્મા પન વિતક્કાદીનં વિય તંસમ્પયુત્તધમ્માનમ્પિ ‘‘એતેન એતં ઓળારિક’’ન્તિ આદીનવદસ્સનં સુત્તે આગતં, તસ્મા અવિસેસેન વિતક્કાદીનં તંસહગતાનઞ્ચ વૂપસમાદિકે વત્તબ્બે વિતક્કાદીનંયેવ વૂપસમો વુચ્ચમાનો અધિકવચનં અઞ્ઞમત્થં બોધેતીતિ કત્વા કઞ્ચિ વિસેસં દીપેતીતિ દસ્સેન્તો ‘‘ઓળારિકસ્સ પના’’તિઆદિમાહ. અયઞ્હેત્થ અધિપ્પાયો – યેહિ વિતક્કવિચારેહિ પઠમજ્ઝાનસ્સ ઓળારિકતા, તેસં સમતિક્કમા દુતિયજ્ઝાનસ્સ સમધિગમો, ન સભાવતો અનોળારિકાનં ફસ્સાદીનં સમતિક્કમાતિ અયમત્થો ‘‘વિતક્કવિચારાનં વૂપસમા’’તિ એતેન દીપિતો , તસ્મા ‘‘કિં પઠમજ્ઝાનિકાનં વિતક્કવિચારાનં વૂપસમો ઇધાધિપ્પેતો, ઉદાહુ દુતિયજ્ઝાનિકાન’’ન્તિ એદિસી ચોદના અનોકાસાવ. ‘‘પીતિયા ચ વિરાગા’’તિઆદીસુપિ એસેવ નયો. તસ્મા વિતક્કવિચારપીતિસુખસમતિક્કમવચનાનિ ઓળારિકોળારિકઙ્ગસમતિક્કમા દુતિયાદિઅધિગમદીપકાનીતિ તેસં એકદેસભૂતં વિતક્કવિચારસમતિક્કમવચનં અવયવેન સમુદાયોપલક્ખણનયેન તં દીપકં વુત્તં. વિસું વિસું ઠિતેપિ હિ વિતક્કવિચારસમતિક્કમવચનાદિકે પહેય્યઙ્ગનિદ્દેસતાસામઞ્ઞેન ચિત્તેન સમૂહતો ગહિતે વિતક્કવિચારવૂપસમવચનસ્સ તદેકદેસતા હોતીતિ. અથ વા વિતક્કવિચારવૂપસમવચનેનેવ તંસમતિક્કમા દુતિયાદિઅધિગમદીપકેન પીતિવિરાગાદિવચનાનં પીતિઆદિસમતિક્કમા તતિયાદિઅધિગમદીપકતા દીપિતા હોતીતિ તસ્સ તંદીપકતા વુત્તા. એવઞ્હિ અવયવેન સમુદાયોપલક્ખણં વિના વિતક્કવિચારવૂપસમવચનેન પીતિવિરાગાદિવચનાનં સવિસયે સમાનબ્યાપારતા દસ્સિતા હોતિ.
Vūpasamāti vūpasamahetu. Vūpasamoti cettha pahānaṃ adhippetaṃ, tañca vitakkavicārānaṃ atikkamo atthato dutiyajjhānakkhaṇe anuppādoti āha ‘‘samatikkamā’’tiādi. Katamesaṃ panettha vitakkavicārānaṃ vūpasamo adhippeto, kiṃ paṭhamajjhānikānaṃ, udāhu dutiyajjhānikānanti, kiñcettha – yadi paṭhamajjhānikānaṃ, natthi tesaṃ vūpasamo. Na hi kadāci paṭhamajjhānaṃ vitakkavicārarahitaṃ atthi. Atha dutiyajjhānikānaṃ, evampi nattheva vūpasamo sabbena sabbaṃ tesaṃ tattha abhāvatoti imaṃ anuyogaṃ sandhāyāha ‘‘tattha kiñcāpī’’tiādi. Yasmā diṭṭhādīnavassa taṃtaṃjhānakkhaṇe anuppattidhammatāpādanaṃ vūpasamanaṃ adhippetaṃ, vitakkādayo eva ca jhānaṅgabhūtā tathā karīyanti, na taṃsampayuttā phassādayo, tasmā vitakkādīnaṃyeva vūpasamādhivacanaṃ jhāne āgataṃ. Yasmā pana vitakkādīnaṃ viya taṃsampayuttadhammānampi ‘‘etena etaṃ oḷārika’’nti ādīnavadassanaṃ sutte āgataṃ, tasmā avisesena vitakkādīnaṃ taṃsahagatānañca vūpasamādike vattabbe vitakkādīnaṃyeva vūpasamo vuccamāno adhikavacanaṃ aññamatthaṃ bodhetīti katvā kañci visesaṃ dīpetīti dassento ‘‘oḷārikassa panā’’tiādimāha. Ayañhettha adhippāyo – yehi vitakkavicārehi paṭhamajjhānassa oḷārikatā, tesaṃ samatikkamā dutiyajjhānassa samadhigamo, na sabhāvato anoḷārikānaṃ phassādīnaṃ samatikkamāti ayamattho ‘‘vitakkavicārānaṃ vūpasamā’’ti etena dīpito , tasmā ‘‘kiṃ paṭhamajjhānikānaṃ vitakkavicārānaṃ vūpasamo idhādhippeto, udāhu dutiyajjhānikāna’’nti edisī codanā anokāsāva. ‘‘Pītiyā ca virāgā’’tiādīsupi eseva nayo. Tasmā vitakkavicārapītisukhasamatikkamavacanāni oḷārikoḷārikaṅgasamatikkamā dutiyādiadhigamadīpakānīti tesaṃ ekadesabhūtaṃ vitakkavicārasamatikkamavacanaṃ avayavena samudāyopalakkhaṇanayena taṃ dīpakaṃ vuttaṃ. Visuṃ visuṃ ṭhitepi hi vitakkavicārasamatikkamavacanādike paheyyaṅganiddesatāsāmaññena cittena samūhato gahite vitakkavicāravūpasamavacanassa tadekadesatā hotīti. Atha vā vitakkavicāravūpasamavacaneneva taṃsamatikkamā dutiyādiadhigamadīpakena pītivirāgādivacanānaṃ pītiādisamatikkamā tatiyādiadhigamadīpakatā dīpitā hotīti tassa taṃdīpakatā vuttā. Evañhi avayavena samudāyopalakkhaṇaṃ vinā vitakkavicāravūpasamavacanena pītivirāgādivacanānaṃ savisaye samānabyāpāratā dassitā hoti.
અજ્ઝત્તન્તિ નિયકજ્ઝત્તં અધિપ્પેતં, ન અજ્ઝત્તજ્ઝત્તાદીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અજ્ઝત્તન્તિ નિયકજ્ઝત્તં અધિપ્પેત’’ન્તિ. તત્થ કારણમાહ ‘‘વિભઙ્ગે પના’’તિઆદિ. પન-સદ્દોપિ અપિસદ્દત્થો, વિભઙ્ગેપીતિ અત્થો. અયમેવ વા પાઠો.
Ajjhattanti niyakajjhattaṃ adhippetaṃ, na ajjhattajjhattādīti dassento āha ‘‘ajjhattanti niyakajjhattaṃ adhippeta’’nti. Tattha kāraṇamāha ‘‘vibhaṅgepanā’’tiādi. Pana-saddopi apisaddattho, vibhaṅgepīti attho. Ayameva vā pāṭho.
નીલવણ્ણયોગતો નીલવત્થં વિયાતિ નીલયોગતો વત્થં નીલં વિયાતિ અધિપ્પાયો. ઇમસ્મિઞ્ચ અત્થવિકપ્પેતિ ‘‘ચેતો સમ્પસાદયતી’’તિ એતસ્મિં પક્ખે. ચેતસોતિ ચ ઉપયોગત્થે સામિવચનં. પુરિમસ્મિન્તિ ‘‘સમ્પસાદનયોગતો ઝાનમ્પિ સમ્પસાદન’’ન્તિ વુત્તપક્ખે. ચેતસોતિ સમ્બન્ધે સામિવચનં. ‘‘યાવ ન પરે એકગતે કરોમી’’તિઆદીસુ સેટ્ઠવચનોપિ એકસદ્દો લોકે દિસ્સતીતિ આહ ‘‘સેટ્ઠોપિ હિ લોકે એકોતિ વુચ્ચતી’’તિ. ‘‘એકાકીહિ ખુદ્દકેહિ જિત’’ન્તિઆદીસુ અસહાયત્થોપિ એકસદ્દો દિટ્ઠોતિ આહ ‘‘એકો અસહાયો હુત્વા’’તિ. સદ્ધાદયોપિ કામં સમ્પયુત્તધમ્માનં સાધારણતો ચ અસાધારણતો ચ પચ્ચયા હોન્તિયેવ, સમાધિ પન ઝાનક્ખણે સમ્પયુત્તધમ્માનં અવિક્ખેપલક્ખણે ઇન્દટ્ઠકરણેન સાતિસયં પચ્ચયો હોતીતિ દસ્સેન્તો ‘‘સમ્પયુત્તધમ્મે…પે॰… અધિવચન’’ન્તિ આહ.
Nīlavaṇṇayogato nīlavatthaṃ viyāti nīlayogato vatthaṃ nīlaṃ viyāti adhippāyo. Imasmiñca atthavikappeti ‘‘ceto sampasādayatī’’ti etasmiṃ pakkhe. Cetasoti ca upayogatthe sāmivacanaṃ. Purimasminti ‘‘sampasādanayogato jhānampi sampasādana’’nti vuttapakkhe. Cetasoti sambandhe sāmivacanaṃ. ‘‘Yāva na pare ekagate karomī’’tiādīsu seṭṭhavacanopi ekasaddo loke dissatīti āha ‘‘seṭṭhopi hi loke ekoti vuccatī’’ti. ‘‘Ekākīhi khuddakehi jita’’ntiādīsu asahāyatthopi ekasaddo diṭṭhoti āha ‘‘eko asahāyo hutvā’’ti. Saddhādayopi kāmaṃ sampayuttadhammānaṃ sādhāraṇato ca asādhāraṇato ca paccayā hontiyeva, samādhi pana jhānakkhaṇe sampayuttadhammānaṃ avikkhepalakkhaṇe indaṭṭhakaraṇena sātisayaṃ paccayo hotīti dassento ‘‘sampayuttadhamme…pe… adhivacana’’nti āha.
‘‘સમ્પસાદનં ચેતસો એકોદિભાવ’’ન્તિ વિસેસનદ્વયં ઝાનસ્સ અતિસયવચનિચ્છાવસેન ગહિતં. સ્વાયમતિસયો યથા ઇમસ્મિં ઝાને લબ્ભતિ, ન તથા પઠમજ્ઝાનેતિ ઇમં વિસેસં દસ્સેતું ‘‘નનુ ચા’’તિઆદિ વુત્તં. આરમ્મણે આહનનપરિયાહનનવસેન અનુમજ્જનઅનુયુજ્જનવસેન ચ પવત્તમાના ધમ્મા સતિપિ નીવરણપ્પહાનેન કિલેસકાલુસ્સિયાપગમે સમ્પયુત્તાનં કિઞ્ચિ ખોભં કરોન્તા વિય તેહિ ચ તે ન સન્નિસિન્ના હોન્તીતિ વુત્તં ‘‘વિતક્કવિચારક્ખોભેન…પે॰… ન સુપ્પસન્ન’’ન્તિ. તત્થ ખુદ્દિકા ઊમિયો વીચિયો, મહતિયો તરઙ્ગા. સમાધિપિ ન સુટ્ઠુ પાકટોતિ સતિપિ ઇન્દ્રિયસમત્તે વીરિયસમતાય ચ તેનેવ ખોતેન સમ્પસાદાભાવેન ચ બહલે વિય જલે મચ્છો સમાધિપિ ન સુટ્ઠુ પાકટો. વિતક્કવિચારપલિબોધાભાવેનાતિ એત્થ યથાવુત્તખોભો એવ પલિબોધો. એવં વુત્તેનાતિ યસ્સા સદ્ધાય વસેન સમ્પસાદનં, યસ્સા ચ ચિત્તેકગ્ગતાય વસેન એકોદિભાવન્તિ ચ ઝાનં વુત્તં, તાસં એવ ‘‘સદ્દહના’’તિઆદિના (વિભ॰ ૫૭૪) પવત્તિઆકારવિસેસવિભાવનવસેન વુત્તેન તેન વિભઙ્ગપાઠેન. અયં અત્થવણ્ણનાતિ ‘‘સમ્પસાદનયોગતો, સમ્પસાદનતો વા સમ્પસાદનં. એકોદિં ભાવેતીતિ એકોદિભાવન્તિ ઝાનં વુત્ત’’ન્તિ એવં પવત્તા અયં અત્થવણ્ણના. અઞ્ઞદત્થુ સંસન્દતિ ચેવ સમેતિ ચ, એવં વેદિતબ્બાતિ કથં પનાયં અત્થવણ્ણના તેન વિભઙ્ગપાઠેન સદ્ધિં સંસન્દતિ સમેતિ, નનુ ઝાનવિભઙ્ગે ‘‘સમ્પસાદન’’ન્તિ પદં ઉદ્ધરિત્વા ‘‘યા સદ્ધા સદ્દહના’’તિઆદિના (વિભ॰ ૫૭૪) સદ્ધાયેવ વુત્તા, ‘‘ચેતસો એકોદિભાવ’’ન્તિ ચ પદં ઉદ્ધરિત્વા ‘‘યા ચિત્તસ્સ ઠિતિ સણ્ઠિતિ અવટ્ઠિતી’’તિઆદિના સમાધિસ્સેવ નિદ્દેસો કતો, અટ્ઠકથાયં પન ‘‘સમ્પસાદનં એકોદિભાવ’’ન્તિ ઝાનમેવ વુત્તન્તિ અટ્ઠકથાય વિભઙ્ગપાઠેન સદ્ધિં વિરોધો આપજ્જતીતિ? નાપજ્જતિ વિભઙ્ગેપિ ઇમિનાવ અધિપ્પાયેન નિદ્દેસસ્સ કતત્તા. તથા હિ યેન સમ્પસાદનેન યોગા ઝાનં ‘‘સમ્પસાદન’’ન્તિ વુચ્ચતિ, તસ્મિં ‘‘યા સદ્ધા સદ્દહના’’તિઆદિના દસ્સિતે સમ્પસાદનં ઝાનન્તિ સમાનાધિકરણનિદ્દેસેનેવ તંયોગા ઝાને તંસદ્દપ્પવત્તિ દસ્સિતા હોતિ. ‘‘એકોદિભાવ’’ન્તિ ચ પદં ઉદ્ધરિત્વા એકોદિમ્હિ દસ્સિતે એકોદિભાવં ઝાનન્તિ સમાનાધિકરણનિદ્દેસેનેવ ઝાનસ્સ એકોદિવડ્ઢનતા વુત્તાવ હોતીતિ ઇમિના અધિપ્પાયેન બ્યઞ્જનવિચારં અકત્વા ધમ્મમત્તમેવ નિદ્દિટ્ઠન્તિ અવિરોધો યુત્તો.
‘‘Sampasādanaṃ cetaso ekodibhāva’’nti visesanadvayaṃ jhānassa atisayavacanicchāvasena gahitaṃ. Svāyamatisayo yathā imasmiṃ jhāne labbhati, na tathā paṭhamajjhāneti imaṃ visesaṃ dassetuṃ ‘‘nanu cā’’tiādi vuttaṃ. Ārammaṇe āhananapariyāhananavasena anumajjanaanuyujjanavasena ca pavattamānā dhammā satipi nīvaraṇappahānena kilesakālussiyāpagame sampayuttānaṃ kiñci khobhaṃ karontā viya tehi ca te na sannisinnā hontīti vuttaṃ ‘‘vitakkavicārakkhobhena…pe… na suppasanna’’nti. Tattha khuddikā ūmiyo vīciyo, mahatiyo taraṅgā. Samādhipi na suṭṭhu pākaṭoti satipi indriyasamatte vīriyasamatāya ca teneva khotena sampasādābhāvena ca bahale viya jale maccho samādhipi na suṭṭhu pākaṭo. Vitakkavicārapalibodhābhāvenāti ettha yathāvuttakhobho eva palibodho. Evaṃ vuttenāti yassā saddhāya vasena sampasādanaṃ, yassā ca cittekaggatāya vasena ekodibhāvanti ca jhānaṃ vuttaṃ, tāsaṃ eva ‘‘saddahanā’’tiādinā (vibha. 574) pavattiākāravisesavibhāvanavasena vuttena tena vibhaṅgapāṭhena. Ayaṃ atthavaṇṇanāti ‘‘sampasādanayogato, sampasādanato vā sampasādanaṃ. Ekodiṃ bhāvetīti ekodibhāvanti jhānaṃ vutta’’nti evaṃ pavattā ayaṃ atthavaṇṇanā. Aññadatthu saṃsandati ceva sameti ca, evaṃ veditabbāti kathaṃ panāyaṃ atthavaṇṇanā tena vibhaṅgapāṭhena saddhiṃ saṃsandati sameti, nanu jhānavibhaṅge ‘‘sampasādana’’nti padaṃ uddharitvā ‘‘yā saddhā saddahanā’’tiādinā (vibha. 574) saddhāyeva vuttā, ‘‘cetaso ekodibhāva’’nti ca padaṃ uddharitvā ‘‘yā cittassa ṭhiti saṇṭhiti avaṭṭhitī’’tiādinā samādhisseva niddeso kato, aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘sampasādanaṃ ekodibhāva’’nti jhānameva vuttanti aṭṭhakathāya vibhaṅgapāṭhena saddhiṃ virodho āpajjatīti? Nāpajjati vibhaṅgepi imināva adhippāyena niddesassa katattā. Tathā hi yena sampasādanena yogā jhānaṃ ‘‘sampasādana’’nti vuccati, tasmiṃ ‘‘yā saddhā saddahanā’’tiādinā dassite sampasādanaṃ jhānanti samānādhikaraṇaniddeseneva taṃyogā jhāne taṃsaddappavatti dassitā hoti. ‘‘Ekodibhāva’’nti ca padaṃ uddharitvā ekodimhi dassite ekodibhāvaṃ jhānanti samānādhikaraṇaniddeseneva jhānassa ekodivaḍḍhanatā vuttāva hotīti iminā adhippāyena byañjanavicāraṃ akatvā dhammamattameva niddiṭṭhanti avirodho yutto.
યં પન વુત્તં ટીકાકારેહિ આચરિયધમ્મપાલત્થેરાદીહિ ‘‘યદિ એકોદીતિ સમાધિસ્સ ગહણં અધિપ્પેતં, તદા ‘એકોદિભાવ’ન્તિ પદં ઉદ્ધરિત્વા સમાધિસ્સ નિદ્દેસો ન કત્તબ્બો સિયા. તસ્મા એકોદિભાવસદ્દો એવ સમાધિમ્હિ પવત્તો સમ્પસાદનસદ્દો વિય ઝાને પવત્તતીતિ યુત્ત’’ન્તિ, તં અટ્ઠકથાય વિરુજ્ઝતિ. તસ્મા સો અટ્ઠકથાનિરપેક્ખો વિસુંયેવેકો અત્થવિકપ્પોતિ ગહેતબ્બં. અયઞ્હિ નેસં અધિપ્પાયો – વિતક્કવિચારેહિ અનજ્ઝારુળ્હત્તા એકં ઉદેતીતિ એકોદીતિ તથાવિધસમાધિયુત્તં ઝાનચિત્તમેવ ગહેત્વા એકોદિસ્સ ભાવો એકોદિભાવોતિ સમાધિસ્સ ગહણં સક્કા વત્તુન્તિ. યો પનાયં તેસમભિનિવેસો ‘‘એકોદીતિ સમાધિસ્સ ગહણે સતિ ‘એકોદિભાવ’ન્તિ પદં ઉદ્ધરિત્વા સમાધિસ્સ નિદ્દેસો ન કત્તબ્બો સિયા’’તિ , સો અનેકન્તિકત્તા અયુત્તો. અઞ્ઞત્થપિ હિ બ્યઞ્જનવિચારં અકત્વા અત્થમત્તસ્સેવ બાહુલ્લેન વિભઙ્ગે નિદ્દેસો દિસ્સતિ.
Yaṃ pana vuttaṃ ṭīkākārehi ācariyadhammapālattherādīhi ‘‘yadi ekodīti samādhissa gahaṇaṃ adhippetaṃ, tadā ‘ekodibhāva’nti padaṃ uddharitvā samādhissa niddeso na kattabbo siyā. Tasmā ekodibhāvasaddo eva samādhimhi pavatto sampasādanasaddo viya jhāne pavattatīti yutta’’nti, taṃ aṭṭhakathāya virujjhati. Tasmā so aṭṭhakathānirapekkho visuṃyeveko atthavikappoti gahetabbaṃ. Ayañhi nesaṃ adhippāyo – vitakkavicārehi anajjhāruḷhattā ekaṃ udetīti ekodīti tathāvidhasamādhiyuttaṃ jhānacittameva gahetvā ekodissa bhāvo ekodibhāvoti samādhissa gahaṇaṃ sakkā vattunti. Yo panāyaṃ tesamabhiniveso ‘‘ekodīti samādhissa gahaṇe sati ‘ekodibhāva’nti padaṃ uddharitvā samādhissa niddeso na kattabbo siyā’’ti , so anekantikattā ayutto. Aññatthapi hi byañjanavicāraṃ akatvā atthamattasseva bāhullena vibhaṅge niddeso dissati.
સન્તાતિ સમં નિરોધં ગતા. સમિતાતિ ભાવનાય સમં ગમિતા નિરોધિતા. વૂપસન્તાતિ તતો એવ સુટ્ઠુ ઉપસન્તા. અત્થઙ્ગતાતિ અત્થં વિનાસં ગતા. અબ્ભત્થઙ્ગતાતિ ઉપસગ્ગેન પદં વડ્ઢેત્વા વુત્તં. અપ્પિતાતિ ગમિતા વિનાસં ગતા. સોસિતાતિ પવત્તિસઙ્ખાતસ્સ સન્તાનસ્સ અભાવેન સોસં સુક્ખભાવં ગતા. બ્યન્તીકતાતિ વિગતન્તા કતા.
Santāti samaṃ nirodhaṃ gatā. Samitāti bhāvanāya samaṃ gamitā nirodhitā. Vūpasantāti tato eva suṭṭhu upasantā. Atthaṅgatāti atthaṃ vināsaṃ gatā. Abbhatthaṅgatāti upasaggena padaṃ vaḍḍhetvā vuttaṃ. Appitāti gamitā vināsaṃ gatā. Sositāti pavattisaṅkhātassa santānassa abhāvena sosaṃ sukkhabhāvaṃ gatā. Byantīkatāti vigatantā katā.
અયમત્થોતિ ભાવનાય પહીનત્તા વિતક્કવિચારાનં અભાવસઙ્ખાતો અત્થો. ચોદકેન વુત્તમત્થં સમ્પટિચ્છિત્વા પરિહરિતું ‘‘એવમેતં સિદ્ધોવાયમત્થો’’તિ વત્વા ‘‘ન પનેત’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થ એતન્તિ ‘‘વિતક્કવિચારાનં વૂપસમા’’તિ એતં વચનં. તદત્થદીપકન્તિ તસ્સ વિતક્કવિચારાભાવમત્તસઙ્ખાતસ્સ અત્થસ્સ દીપકં. ન કિલેસકાલુસ્સિયસ્સાતિ ઉપચારક્ખણે વિય નીવરણસઙ્ખાતસ્સ કિલેસસઙ્ખોભસ્સ વૂપસમા ન સમ્પસાદનન્તિ અત્થો. નનુ ચ ‘‘પુરિમં વત્વાપિ વત્તબ્બમેવા’’તિ ઇદં કસ્મા વુત્તં. તથા હિ દુતિયજ્ઝાનાદિઅધિગમૂપાયદીપકેન અજ્ઝત્તં સમ્પસાદનતાય ચેતસો એકોદિભાવતાય ચ હેતુદીપકેન અવિતક્કઅવિચારભાવહેતુદીપકેન ચ વિતક્કવિચારવૂપસમવચનેનેવ વિતક્કવિચારાભાવો દીપિતોતિ, કિં પુન અવિતક્કઅવિચારવચનેન કતેનાતિ? ન, અદીપિતત્તા. ન હિ વિતક્કવિચારવૂપસમવચનેન વિતક્કવિચારાનં અપ્પવત્તિ વુત્તા હોતિ. વિતક્કવિચારેસુ હિ તણ્હાપ્પહાનં એતેસં વૂપસમનં. ઓળારિકઙ્ગમુખેન હિ તંતંઝાનનિકન્તિયા વિક્ખમ્ભનં વિતક્કવિચારવૂપસમવચનાદીહિ પકાસિતં. યતો વિતક્કવિચારેસુ વિરત્તભાવદીપકં વિતક્કવિચારવૂપસમવચનં, યે ચ સઙ્ખારેસુ તણ્હાપ્પહાનં કરોન્તિ, તેસુ મગ્ગેસુ પહીનતણ્હેસુ ચ ફલેસુ સઙ્ખારપ્પવત્તિ હોતિ, એવમિધાપિ વિક્ખમ્ભિતવિતક્કવિચારતણ્હસ્સ દુતિયજ્ઝાનસ્સ વિતક્કવિચારસમ્પયોગો પુરિમેન ન નિવારિતો સિયાતિ તન્નિવારણત્થં આવજ્જિતુકામતાદિઅતિક્કમો ચ તેસં વૂપસમોતિ દસ્સનત્થઞ્ચ ‘‘અવિતક્કં અવિચાર’’ન્તિ વુત્તં. પઠમજ્ઝાનં દુતિયજ્ઝાનસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો હોતીતિ આહ ‘‘પઠમજ્ઝાનસમાધિતો’’તિ. પઠમમ્પીતિ પઠમજ્ઝાનમ્પિ.
Ayamatthoti bhāvanāya pahīnattā vitakkavicārānaṃ abhāvasaṅkhāto attho. Codakena vuttamatthaṃ sampaṭicchitvā pariharituṃ ‘‘evametaṃ siddhovāyamattho’’ti vatvā ‘‘na paneta’’ntiādi vuttaṃ. Tattha etanti ‘‘vitakkavicārānaṃ vūpasamā’’ti etaṃ vacanaṃ. Tadatthadīpakanti tassa vitakkavicārābhāvamattasaṅkhātassa atthassa dīpakaṃ. Na kilesakālussiyassāti upacārakkhaṇe viya nīvaraṇasaṅkhātassa kilesasaṅkhobhassa vūpasamā na sampasādananti attho. Nanu ca ‘‘purimaṃ vatvāpi vattabbamevā’’ti idaṃ kasmā vuttaṃ. Tathā hi dutiyajjhānādiadhigamūpāyadīpakena ajjhattaṃ sampasādanatāya cetaso ekodibhāvatāya ca hetudīpakena avitakkaavicārabhāvahetudīpakena ca vitakkavicāravūpasamavacaneneva vitakkavicārābhāvo dīpitoti, kiṃ puna avitakkaavicāravacanena katenāti? Na, adīpitattā. Na hi vitakkavicāravūpasamavacanena vitakkavicārānaṃ appavatti vuttā hoti. Vitakkavicāresu hi taṇhāppahānaṃ etesaṃ vūpasamanaṃ. Oḷārikaṅgamukhena hi taṃtaṃjhānanikantiyā vikkhambhanaṃ vitakkavicāravūpasamavacanādīhi pakāsitaṃ. Yato vitakkavicāresu virattabhāvadīpakaṃ vitakkavicāravūpasamavacanaṃ, ye ca saṅkhāresu taṇhāppahānaṃ karonti, tesu maggesu pahīnataṇhesu ca phalesu saṅkhārappavatti hoti, evamidhāpi vikkhambhitavitakkavicārataṇhassa dutiyajjhānassa vitakkavicārasampayogo purimena na nivārito siyāti tannivāraṇatthaṃ āvajjitukāmatādiatikkamo ca tesaṃ vūpasamoti dassanatthañca ‘‘avitakkaṃ avicāra’’nti vuttaṃ. Paṭhamajjhānaṃ dutiyajjhānassa upanissayapaccayena paccayo hotīti āha ‘‘paṭhamajjhānasamādhito’’ti. Paṭhamampīti paṭhamajjhānampi.
ગણનાનુપુબ્બતોતિઆદિ હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં. એત્થાપિ ‘‘દુતિયં ઉપ્પન્નન્તિપિ દુતિય’’ન્તિ વત્તું વટ્ટતિયેવ. વુત્તમેવત્થં વિભઙ્ગપાઠેન સાધેન્તો આહ ‘‘યથાહા’’તિઆદિ. યં પન વિભઙ્ગે (વિભ॰ ૫૮૦) ‘‘ઝાનન્તિ સમ્પસાદો પીતિ સુખં ચિત્તસ્સેકગ્ગતા’’તિ વુત્તં, તં સપરિક્ખારં ઝાનં દસ્સેતું પરિયાયેન વુત્તં. રથસ્સ પણ્ડુકમ્બલં વિય હિ સમ્પસાદો ઝાનસ્સ પરિક્ખારો, ન ઝાનઙ્ગન્તિ આહ ‘‘પરિયાયોયેવ ચેસો’’તિ. નિપ્પરિયાયતો પન ઉપનિજ્ઝાનલક્ખણપ્પત્તાનં અઙ્ગાનં વસેન તિવઙ્ગિકમેવેતં હોતીતિ આહ ‘‘સમ્પસાદનં પન ઠપેત્વા’’તિઆદિ.
Gaṇanānupubbatotiādi heṭṭhā vuttanayeneva veditabbaṃ. Etthāpi ‘‘dutiyaṃ uppannantipi dutiya’’nti vattuṃ vaṭṭatiyeva. Vuttamevatthaṃ vibhaṅgapāṭhena sādhento āha ‘‘yathāhā’’tiādi. Yaṃ pana vibhaṅge (vibha. 580) ‘‘jhānanti sampasādo pīti sukhaṃ cittassekaggatā’’ti vuttaṃ, taṃ saparikkhāraṃ jhānaṃ dassetuṃ pariyāyena vuttaṃ. Rathassa paṇḍukambalaṃ viya hi sampasādo jhānassa parikkhāro, na jhānaṅganti āha ‘‘pariyāyoyeva ceso’’ti. Nippariyāyato pana upanijjhānalakkhaṇappattānaṃ aṅgānaṃ vasena tivaṅgikamevetaṃ hotīti āha ‘‘sampasādanaṃ pana ṭhapetvā’’tiādi.
દુતિયજ્ઝાનકથા નિટ્ઠિતા.
Dutiyajjhānakathā niṭṭhitā.