Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૯. દુતિયનકુહનસુત્તં

    9. Dutiyanakuhanasuttaṃ

    ૩૬. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    36. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘નયિદં, ભિક્ખવે, બ્રહ્મચરિયં વુસ્સતિ જનકુહનત્થં, ન જનલપનત્થં, ન લાભસક્કારસિલોકાનિસંસત્થં, ન ‘ઇતિ મં જનો જાનાતૂ’તિ. અથ ખો ઇદં, ભિક્ખવે, બ્રહ્મચરિયં વુસ્સતિ અભિઞ્ઞત્થઞ્ચેવ પરિઞ્ઞત્થઞ્ચા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Nayidaṃ, bhikkhave, brahmacariyaṃ vussati janakuhanatthaṃ, na janalapanatthaṃ, na lābhasakkārasilokānisaṃsatthaṃ, na ‘iti maṃ jano jānātū’ti. Atha kho idaṃ, bhikkhave, brahmacariyaṃ vussati abhiññatthañceva pariññatthañcā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘અભિઞ્ઞત્થં પરિઞ્ઞત્થં, બ્રહ્મચરિયં અનીતિહં;

    ‘‘Abhiññatthaṃ pariññatthaṃ, brahmacariyaṃ anītihaṃ;

    અદેસયિ સો ભગવા, નિબ્બાનોગધગામિનં.

    Adesayi so bhagavā, nibbānogadhagāminaṃ.

    ‘‘એસ મગ્ગો મહત્તેહિ, અનુયાતો મહેસિભિ;

    ‘‘Esa maggo mahattehi, anuyāto mahesibhi;

    યે યે તં પટિપજ્જન્તિ, યથા બુદ્ધેન દેસિતં;

    Ye ye taṃ paṭipajjanti, yathā buddhena desitaṃ;

    દુક્ખસ્સન્તં કરિસ્સન્તિ, સત્થુસાસનકારિનો’’તિ.

    Dukkhassantaṃ karissanti, satthusāsanakārino’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. નવમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Navamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૯. દુતિયનકુહનસુત્તવણ્ણના • 9. Dutiyanakuhanasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact