Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૭. દુતિયસેખસુત્તં

    7. Dutiyasekhasuttaṃ

    ૧૭. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    17. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘સેખસ્સ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો અપ્પત્તમાનસસ્સ અનુત્તરં યોગક્ખેમં પત્થયમાનસ્સ વિહરતો બાહિરં અઙ્ગન્તિ કરિત્વા નાઞ્ઞં એકઙ્ગમ્પિ સમનુપસ્સામિ યં એવં બહૂપકારં યથયિદં, ભિક્ખવે, કલ્યાણમિત્તતા. કલ્યાણમિત્તો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અકુસલં પજહતિ, કુસલં ભાવેતી’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Sekhassa, bhikkhave, bhikkhuno appattamānasassa anuttaraṃ yogakkhemaṃ patthayamānassa viharato bāhiraṃ aṅganti karitvā nāññaṃ ekaṅgampi samanupassāmi yaṃ evaṃ bahūpakāraṃ yathayidaṃ, bhikkhave, kalyāṇamittatā. Kalyāṇamitto, bhikkhave, bhikkhu akusalaṃ pajahati, kusalaṃ bhāvetī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘કલ્યાણમિત્તો યો ભિક્ખુ, સપ્પતિસ્સો સગારવો;

    ‘‘Kalyāṇamitto yo bhikkhu, sappatisso sagāravo;

    કરં મિત્તાનં વચનં, સમ્પજાનો પતિસ્સતો;

    Karaṃ mittānaṃ vacanaṃ, sampajāno patissato;

    પાપુણે અનુપુબ્બેન, સબ્બસંયોજનક્ખય’’ન્તિ.

    Pāpuṇe anupubbena, sabbasaṃyojanakkhaya’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. સત્તમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Sattamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૭. દુતિયસેખસુત્તવણ્ણના • 7. Dutiyasekhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact