Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    એકુત્તરિકનયો દસકવારવણ્ણના

    Ekuttarikanayo dasakavāravaṇṇanā

    ૩૩૦. દસકેસુ અટ્ઠાને વા પનાતિ અકારણે વા પન. તત્થાતિ નવકેસુ. ‘‘નત્થિ દિન્નન્તિઆદિવસેના’’તિ આદિસદ્દેન ‘‘નત્થિ યિટ્ઠં નત્થિ હુત’’ન્તિઆદયો (ધ॰ સ॰ ૧૨૨૧; મ॰ નિ॰ ૯૪.૨૨૫; ૩.૯૧, ૧૧૬; સં॰ નિ॰ ૩.૨૧૦; અ॰ નિ॰ ૧૦.૧૭૬) નવ નત્થિકા સઙ્ગહેતબ્બા. ‘‘સસ્સતો લોકોતિ આદિવસેના’’તિઆદિસદ્દેન (દી॰ નિ॰ ૧.૩૧; મ॰ નિ॰ ૧.૨૬૯) ‘‘અસસ્સતો લોકો’’તિઆદયો (મ॰ નિ॰ ૧.૨૬૯) નવ અન્તગ્ગાહિકે સઙ્ગણ્હાતિ. વિપરીતા સમ્મત્તાતિ દસહિ મિચ્છત્તેહિ વિપરીતા દસ સમ્મત્તા સમ્માદિટ્ઠિ સમ્માસઙ્કપ્પો સમ્માવાચા સમ્માકમ્મન્તો સમ્માઆજીવો સમ્માવાયામો સમ્માસતિ સમ્માસમાધિ સમ્માઞાણં સમ્માવિમુત્તીતિ.

    330. Dasakesu aṭṭhāne vā panāti akāraṇe vā pana. Tatthāti navakesu. ‘‘Natthi dinnantiādivasenā’’ti ādisaddena ‘‘natthi yiṭṭhaṃ natthi huta’’ntiādayo (dha. sa. 1221; ma. ni. 94.225; 3.91, 116; saṃ. ni. 3.210; a. ni. 10.176) nava natthikā saṅgahetabbā. ‘‘Sassato lokoti ādivasenā’’tiādisaddena (dī. ni. 1.31; ma. ni. 1.269) ‘‘asassato loko’’tiādayo (ma. ni. 1.269) nava antaggāhike saṅgaṇhāti. Viparītā sammattāti dasahi micchattehi viparītā dasa sammattā sammādiṭṭhi sammāsaṅkappo sammāvācā sammākammanto sammāājīvo sammāvāyāmo sammāsati sammāsamādhi sammāñāṇaṃ sammāvimuttīti.

    દસ આદીનવા નિદ્દિટ્ઠાતિ સમ્બન્ધો. ઉન્દૂરક્ખાયિતન્તિ મૂસિકેન ખાદિતં. એત્થ હિ ખેધાતુ ખાદનત્થો હોતિ. અગ્ગિદડ્ઢન્તિ અગ્ગિના દડ્ઢં. એતેસૂતિ એતેસુ દસસુ પંસુકૂલેસુ. ઉદકસાટિકં વા સંકચ્ચિકં વાતિ ભિક્ખુનીનં ઉદકસાટિકં વા સંકચ્ચિકં વા. એત્થ વાસદ્દો અનિયમવિકપ્પત્થો.

    Dasa ādīnavā niddiṭṭhāti sambandho. Undūrakkhāyitanti mūsikena khāditaṃ. Ettha hi khedhātu khādanattho hoti. Aggidaḍḍhanti agginā daḍḍhaṃ. Etesūti etesu dasasu paṃsukūlesu. Udakasāṭikaṃ vā saṃkaccikaṃ vāti bhikkhunīnaṃ udakasāṭikaṃ vā saṃkaccikaṃ vā. Ettha saddo aniyamavikappattho.

    પણ્ણસન્થારો તિણસન્થારેન સઙ્ગહિતો. સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ દસકેસુ.

    Paṇṇasanthāro tiṇasanthārena saṅgahito. Sabbatthāti sabbesu dasakesu.

    ઇતિ દસકવારવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.

    Iti dasakavāravaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧૦. દસકવારો • 10. Dasakavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / દસકવારવણ્ણના • Dasakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દસકવારવણ્ણના • Dasakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દસકવારવણ્ણના • Dasakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / છક્કવારાદિવણ્ણના • Chakkavārādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact