Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૧૪. એતદગ્ગવગ્ગો
14. Etadaggavaggo
(૧૪) ૧. પઠમએતદગ્ગવગ્ગો
(14) 1. Paṭhamaetadaggavaggo
એતદગ્ગપદવણ્ણના
Etadaggapadavaṇṇanā
૧૮૮. એતદગ્ગેસુ પઠમવગ્ગસ્સ પઠમે એતદગ્ગન્તિ એતં અગ્ગં. એત્થ ચ અયં અગ્ગસદ્દો આદિકોટિકોટ્ઠાસસેટ્ઠેસુ દિસ્સતિ. ‘‘અજ્જતગ્ગે, સમ્મ દોવારિક, આવરામિ દ્વારં નિગણ્ઠાનં નિગણ્ઠીન’’ન્તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૨.૭૦) હિ આદિમ્હિ દિસ્સતિ. ‘‘તેનેવ અઙ્ગુલગ્ગેન તં અઙ્ગુલગ્ગં પરામસેય્ય (કથા॰ ૪૪૧), ઉચ્છગ્ગં વેળગ્ગ’’ન્તિઆદીસુ કોટિયં. ‘‘અમ્બિલગ્ગં વા મધુરગ્ગં વા તિત્તકગ્ગં વા (સં॰ નિ॰ ૫.૩૭૪), અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, વિહારગ્ગેન વા પરિવેણગ્ગેન વા ભાજેતુ’’ન્તિઆદીસુ (ચૂળવ॰ ૩૧૮) કોટ્ઠાસે. ‘‘યાવતા, ભિક્ખવે, સત્તા અપદા વા…પે॰… તથાગતો તેસં અગ્ગમક્ખાયતી’’તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૪.૩૪; ઇતિવુ॰ ૯૦) સેટ્ઠે. સ્વાયમિધ કોટિયમ્પિ વટ્ટતિ સેટ્ઠેપિ. તે હિ થેરા અત્તનો અત્તનો ઠાને કોટિભૂતાતિપિ અગ્ગા, સેટ્ઠભૂતાતિપિ. તસ્મા એતદગ્ગન્તિ એસા કોટિ એસો સેટ્ઠોતિ અયમેત્થ અત્થો. એસેવ નયો સબ્બસુત્તેસુ.
188. Etadaggesu paṭhamavaggassa paṭhame etadagganti etaṃ aggaṃ. Ettha ca ayaṃ aggasaddo ādikoṭikoṭṭhāsaseṭṭhesu dissati. ‘‘Ajjatagge, samma dovārika, āvarāmi dvāraṃ nigaṇṭhānaṃ nigaṇṭhīna’’ntiādīsu (ma. ni. 2.70) hi ādimhi dissati. ‘‘Teneva aṅgulaggena taṃ aṅgulaggaṃ parāmaseyya (kathā. 441), ucchaggaṃ veḷagga’’ntiādīsu koṭiyaṃ. ‘‘Ambilaggaṃ vā madhuraggaṃ vā tittakaggaṃ vā (saṃ. ni. 5.374), anujānāmi, bhikkhave, vihāraggena vā pariveṇaggena vā bhājetu’’ntiādīsu (cūḷava. 318) koṭṭhāse. ‘‘Yāvatā, bhikkhave, sattā apadā vā…pe… tathāgato tesaṃ aggamakkhāyatī’’tiādīsu (a. ni. 4.34; itivu. 90) seṭṭhe. Svāyamidha koṭiyampi vaṭṭati seṭṭhepi. Te hi therā attano attano ṭhāne koṭibhūtātipi aggā, seṭṭhabhūtātipi. Tasmā etadagganti esā koṭi eso seṭṭhoti ayamettha attho. Eseva nayo sabbasuttesu.
અયઞ્ચ એતદગ્ગસન્નિક્ખેપો નામ ચતૂહિ કારણેહિ લબ્ભતિ અટ્ઠુપ્પત્તિતો આગમનતો ચિણ્ણવસિતો ગુણાતિરેકતોતિ. તત્થ કોચિ થેરો એકેન કારણેન એતદગ્ગટ્ઠાનં લભતિ, કોચિ દ્વીહિ, કોચિ તીહિ, કોચિ સબ્બેહેવ ચતૂહિપિ આયસ્મા સારિપુત્તત્થેરો વિય. સો હિ અટ્ઠુપ્પત્તિતોપિ મહાપઞ્ઞતાય એતદગ્ગટ્ઠાનં લભિ આગમનાદીહિપિ. કથં? એકસ્મિં હિ સમયે સત્થા જેતવનમહાવિહારે વિહરન્તો કણ્ડમ્બરુક્ખમૂલે તિત્થિયમદ્દનં યમકપાટિહારિયં દસ્સેત્વા ‘‘કહં નુ ખો પુરિમબુદ્ધા યમકપાટિહારિયં કત્વા વસ્સં ઉપગચ્છન્તી’’તિ આવજ્જેન્તો ‘‘તાવતિંસભવને’’તિ ઞત્વા દ્વે પદન્તરાનિ દસ્સેત્વા તતિયેન પદેન તાવતિંસભવને પચ્ચુટ્ઠાસિ. સક્કો દેવરાજા ભગવન્તં દિસ્વા પણ્ડુકમ્બલસિલાતો ઉટ્ઠાય સદ્ધિં દેવગણેન પચ્ચુગ્ગમનં અગમાસિ. દેવા ચિન્તયિંસુ – ‘‘સક્કો દેવરાજા દેવગણપરિવુતો સટ્ઠિયોજનાયામાય પણ્ડુકમ્બલસિલાય નિસીદિત્વા સમ્પત્તિં અનુભવતિ, બુદ્ધાનં નામ નિસિન્નકાલતો પટ્ઠાય ન સક્કા અઞ્ઞેન એત્થ હત્થમ્પિ ઠપેતુ’’ન્તિ. સત્થાપિ તત્થ નિસિન્નો તેસં ચિત્તાચારં ઞત્વા મહાપંસુકૂલિકો વિય મુણ્ડપીઠકં સબ્બમેવ પણ્ડુકમ્બલસિલં અવત્થરિત્વા નિસીદિ. એવં નિસીદન્તો પન અત્તનો વા સરીરં મહન્તં કત્વા માપેસિ, પણ્ડુકમ્બલસિલં વા ખુદ્દકં અકાસીતિ ન સલ્લક્ખેતબ્બં. અચિન્તેય્યો હિ બુદ્ધવિસયો. એવં નિસિન્નો પન માતરં કાયસક્ખિં કત્વા દસસહસ્સચક્કવાળદેવતાનં ‘‘કુસલા ધમ્મા અકુસલા ધમ્મા અબ્યાકતા ધમ્મા’’તિ અભિધમ્મપિટકં દેસેસિ.
Ayañca etadaggasannikkhepo nāma catūhi kāraṇehi labbhati aṭṭhuppattito āgamanato ciṇṇavasito guṇātirekatoti. Tattha koci thero ekena kāraṇena etadaggaṭṭhānaṃ labhati, koci dvīhi, koci tīhi, koci sabbeheva catūhipi āyasmā sāriputtatthero viya. So hi aṭṭhuppattitopi mahāpaññatāya etadaggaṭṭhānaṃ labhi āgamanādīhipi. Kathaṃ? Ekasmiṃ hi samaye satthā jetavanamahāvihāre viharanto kaṇḍambarukkhamūle titthiyamaddanaṃ yamakapāṭihāriyaṃ dassetvā ‘‘kahaṃ nu kho purimabuddhā yamakapāṭihāriyaṃ katvā vassaṃ upagacchantī’’ti āvajjento ‘‘tāvatiṃsabhavane’’ti ñatvā dve padantarāni dassetvā tatiyena padena tāvatiṃsabhavane paccuṭṭhāsi. Sakko devarājā bhagavantaṃ disvā paṇḍukambalasilāto uṭṭhāya saddhiṃ devagaṇena paccuggamanaṃ agamāsi. Devā cintayiṃsu – ‘‘sakko devarājā devagaṇaparivuto saṭṭhiyojanāyāmāya paṇḍukambalasilāya nisīditvā sampattiṃ anubhavati, buddhānaṃ nāma nisinnakālato paṭṭhāya na sakkā aññena ettha hatthampi ṭhapetu’’nti. Satthāpi tattha nisinno tesaṃ cittācāraṃ ñatvā mahāpaṃsukūliko viya muṇḍapīṭhakaṃ sabbameva paṇḍukambalasilaṃ avattharitvā nisīdi. Evaṃ nisīdanto pana attano vā sarīraṃ mahantaṃ katvā māpesi, paṇḍukambalasilaṃ vā khuddakaṃ akāsīti na sallakkhetabbaṃ. Acinteyyo hi buddhavisayo. Evaṃ nisinno pana mātaraṃ kāyasakkhiṃ katvā dasasahassacakkavāḷadevatānaṃ ‘‘kusalā dhammā akusalā dhammā abyākatā dhammā’’ti abhidhammapiṭakaṃ desesi.
પાટિહારિયટ્ઠાનેપિ સબ્બાપિ દ્વાદસયોજનિકા પરિસા અનુરુદ્ધત્થેરં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કહં, ભન્તે, દસબલો ગતો’’તિ પુચ્છિ. તાવતિંસભવને પણ્ડુકમ્બલસિલાયં વસ્સં ઉપગન્ત્વા અભિધમ્મકથં દેસેતું ગતોતિ. ભન્તે, ન મયં સત્થારં અદિસ્વા ગમિસ્સામ. કદા સત્થા આગમિસ્સતીતિ સત્થુ આગમનકાલં જાનાથાતિ? મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરસ્સ ભારં કરોથ, સો બુદ્ધાનં સન્તિકં ગન્ત્વા સાસનં આહરિસ્સતીતિ. કિં પન થેરસ્સ તત્થ ગન્તું બલં નત્થીતિ? અત્થિ, વિસેસવન્તાનં પન વિસેસં પસ્સન્તૂતિ એવમાહ. મહાજનો મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરં ઉપસઙ્કમિત્વા સત્થુ સાસનં ગહેત્વા આગમનત્થાય યાચિ. થેરો પસ્સન્તેયેવ મહાજને પથવિયં નિમુજ્જિત્વા અન્તોસિનેરુના ગન્ત્વા સત્થારં વન્દિત્વા આહ – ‘‘ભન્તે, મહાજનો તુમ્હાકં દસ્સનકામો, આગમનદિવસં વો જાનિતું ઇચ્છતી’’તિ. તેન હિ ‘‘ઇતો તેમાસચ્ચયેન સઙ્કસ્સનગરદ્વારે પસ્સથા’’તિસ્સ વદેહીતિ. થેરો ભગવતો સાસનં આહરિત્વા મહાજનસ્સ કથેસિ. મહાજનો તત્થેવ તેમાસં ખન્ધાવારં બન્ધિત્વા વસિ. ચૂળઅનાથપિણ્ડિકો દ્વાદસયોજનાય પરિસાય તેમાસં યાગુભત્તં આદાસિ.
Pāṭihāriyaṭṭhānepi sabbāpi dvādasayojanikā parisā anuruddhattheraṃ upasaṅkamitvā ‘‘kahaṃ, bhante, dasabalo gato’’ti pucchi. Tāvatiṃsabhavane paṇḍukambalasilāyaṃ vassaṃ upagantvā abhidhammakathaṃ desetuṃ gatoti. Bhante, na mayaṃ satthāraṃ adisvā gamissāma. Kadā satthā āgamissatīti satthu āgamanakālaṃ jānāthāti? Mahāmoggallānattherassa bhāraṃ karotha, so buddhānaṃ santikaṃ gantvā sāsanaṃ āharissatīti. Kiṃ pana therassa tattha gantuṃ balaṃ natthīti? Atthi, visesavantānaṃ pana visesaṃ passantūti evamāha. Mahājano mahāmoggallānattheraṃ upasaṅkamitvā satthu sāsanaṃ gahetvā āgamanatthāya yāci. Thero passanteyeva mahājane pathaviyaṃ nimujjitvā antosinerunā gantvā satthāraṃ vanditvā āha – ‘‘bhante, mahājano tumhākaṃ dassanakāmo, āgamanadivasaṃ vo jānituṃ icchatī’’ti. Tena hi ‘‘ito temāsaccayena saṅkassanagaradvāre passathā’’tissa vadehīti. Thero bhagavato sāsanaṃ āharitvā mahājanassa kathesi. Mahājano tattheva temāsaṃ khandhāvāraṃ bandhitvā vasi. Cūḷaanāthapiṇḍiko dvādasayojanāya parisāya temāsaṃ yāgubhattaṃ ādāsi.
સત્થાપિ સત્તપ્પકરણાનિ દેસેત્વા મનુસ્સલોકં આગમનત્થાય આકપ્પં દસ્સેસિ. સક્કો દેવરાજા વિસ્સકમ્મં આમન્તેત્વા તથાગતસ્સ ઓતરણત્થાય સોપાનં માપેતું આણાપેસિ. સો એકતો સોવણ્ણમયં એકતો રજતમયં સોપાનં માપેત્વા મજ્ઝે મણિમયં માપેસિ. સત્થા મણિમયે સોપાને ઠત્વા ‘‘મહાજનો મં પસ્સતૂ’’તિ અધિટ્ઠાસિ. અત્તનો આનુભાવેનેવ ‘‘મહાજનો અવીચિમહાનિરયં પસ્સતૂ’’તિપિ અધિટ્ઠાસિ. નિરયદસ્સનેન ચસ્સ ઉપ્પન્નસંવેગતં ઞત્વા દેવલોકં દસ્સેસિ. અથસ્સ ઓતરન્તસ્સ મહાબ્રહ્મા છત્તં ધારેસિ, સક્કો દેવરાજા પત્તં ગણ્હિ, સુયામો દેવરાજા દિબ્બં વાળબીજનિં બીજિ, પઞ્ચસિખો ગન્ધબ્બદેવપુત્તો બેલુવપણ્ડુવીણં સમપઞ્ઞાસાય મુચ્છનાહિ મુચ્છિત્વા વાદેન્તો પુરતો ઓતરિ. બુદ્ધાનં પથવિયં પતિટ્ઠિતકાલે ‘‘અહં પઠમં વન્દિસ્સામિ, અહં પઠમં વન્દિસ્સામી’’તિ મહાજનો અટ્ઠાસિ. સહ મહાપથવીઅક્કમનેન પન ભગવતો નેવ મહાજનો ન અસીતિમહાસાવકા પઠમકવન્દનં સમ્પાપુણિંસુ, ધમ્મસેનાપતિ સારિપુત્તત્થેરોયેવ પન સમ્પાપુણિ.
Satthāpi sattappakaraṇāni desetvā manussalokaṃ āgamanatthāya ākappaṃ dassesi. Sakko devarājā vissakammaṃ āmantetvā tathāgatassa otaraṇatthāya sopānaṃ māpetuṃ āṇāpesi. So ekato sovaṇṇamayaṃ ekato rajatamayaṃ sopānaṃ māpetvā majjhe maṇimayaṃ māpesi. Satthā maṇimaye sopāne ṭhatvā ‘‘mahājano maṃ passatū’’ti adhiṭṭhāsi. Attano ānubhāveneva ‘‘mahājano avīcimahānirayaṃ passatū’’tipi adhiṭṭhāsi. Nirayadassanena cassa uppannasaṃvegataṃ ñatvā devalokaṃ dassesi. Athassa otarantassa mahābrahmā chattaṃ dhāresi, sakko devarājā pattaṃ gaṇhi, suyāmo devarājā dibbaṃ vāḷabījaniṃ bīji, pañcasikho gandhabbadevaputto beluvapaṇḍuvīṇaṃ samapaññāsāya mucchanāhi mucchitvā vādento purato otari. Buddhānaṃ pathaviyaṃ patiṭṭhitakāle ‘‘ahaṃ paṭhamaṃ vandissāmi, ahaṃ paṭhamaṃ vandissāmī’’ti mahājano aṭṭhāsi. Saha mahāpathavīakkamanena pana bhagavato neva mahājano na asītimahāsāvakā paṭhamakavandanaṃ sampāpuṇiṃsu, dhammasenāpati sāriputtattheroyeva pana sampāpuṇi.
અથ સત્થા દ્વાદસયોજનાય પરિસાય અન્તરે ‘‘થેરસ્સ પઞ્ઞાનુભાવં જાનન્તૂ’’તિ પુથુજ્જનપઞ્ચકં પઞ્હં આરભિ. પઠમં લોકિયમહાજનો સલ્લક્ખેસ્સતીતિ પુથુજ્જનપઞ્હં પુચ્છિ. યે યે સલ્લક્ખિંસુ, તે તે કથયિંસુ. દુતિયં પુથુજ્જનવિસયં અતિક્કમિત્વા સોતાપત્તિમગ્ગે પઞ્હં પુચ્છિ. પુથુજ્જના તુણ્હી અહેસું, સોતાપન્નાવ કથયિંસુ. તતો સોતાપન્નાનં વિસયં અતિક્કમિત્વા સકદાગામિમગ્ગે પઞ્હં પુચ્છિ. સોતાપન્ના તુણ્હી અહેસું, સકદાગામિનોવ કથયિંસુ. તેસમ્પિ વિસયં અતિક્કમિત્વા અનાગામિમગ્ગે પઞ્હં પુચ્છિ. સકદાગામિનો તુણ્હી અહેસું, અનાગામિનોવ કથયિંસુ. તેસમ્પિ વિસયં અતિક્કમિત્વા અરહત્તમગ્ગે પઞ્હં પુચ્છિ. અનાગામિનો તુણ્હી અહેસું, અરહન્તાવ કથયિંસુ. તતો હેટ્ઠિમકોટિતો પટ્ઠાય અભિઞ્ઞાતે અભિઞ્ઞાતે સાવકે પુચ્છિ, તે અત્તનો અત્તનો પટિસમ્ભિદાવિસયે ઠત્વા કથયિંસુ. અથ મહામોગ્ગલ્લાનં પુચ્છિ , સેસસાવકા તુણ્હી અહેસું, થેરોવ કથેસિ. તસ્સાપિ વિસયં અતિક્કમિત્વા સારિપુત્તત્થેરસ્સ વિસયે પઞ્હં પુચ્છિ. મહામોગ્ગલ્લાનો તુણ્હી અહોસિ, સારિપુત્તત્થેરોવ કથેસિ. થેરસ્સાપિ વિસયં અતિક્કમિત્વા બુદ્ધવિસયે પઞ્હં પુચ્છિ. ધમ્મસેનાપતિ આવજ્જેન્તોપિ પસ્સિતું ન સક્કોતિ, પુરત્થિમપચ્છિમુત્તરદક્ખિણા ચતસ્સો દિસા ચતસ્સો અનુદિસાતિ ઇતો ચિતો ચ ઓલોકેન્તો પઞ્હુપ્પત્તિટ્ઠાનં સલ્લક્ખેતું નાસક્ખિ.
Atha satthā dvādasayojanāya parisāya antare ‘‘therassa paññānubhāvaṃ jānantū’’ti puthujjanapañcakaṃ pañhaṃ ārabhi. Paṭhamaṃ lokiyamahājano sallakkhessatīti puthujjanapañhaṃ pucchi. Ye ye sallakkhiṃsu, te te kathayiṃsu. Dutiyaṃ puthujjanavisayaṃ atikkamitvā sotāpattimagge pañhaṃ pucchi. Puthujjanā tuṇhī ahesuṃ, sotāpannāva kathayiṃsu. Tato sotāpannānaṃ visayaṃ atikkamitvā sakadāgāmimagge pañhaṃ pucchi. Sotāpannā tuṇhī ahesuṃ, sakadāgāminova kathayiṃsu. Tesampi visayaṃ atikkamitvā anāgāmimagge pañhaṃ pucchi. Sakadāgāmino tuṇhī ahesuṃ, anāgāminova kathayiṃsu. Tesampi visayaṃ atikkamitvā arahattamagge pañhaṃ pucchi. Anāgāmino tuṇhī ahesuṃ, arahantāva kathayiṃsu. Tato heṭṭhimakoṭito paṭṭhāya abhiññāte abhiññāte sāvake pucchi, te attano attano paṭisambhidāvisaye ṭhatvā kathayiṃsu. Atha mahāmoggallānaṃ pucchi , sesasāvakā tuṇhī ahesuṃ, therova kathesi. Tassāpi visayaṃ atikkamitvā sāriputtattherassa visaye pañhaṃ pucchi. Mahāmoggallāno tuṇhī ahosi, sāriputtattherova kathesi. Therassāpi visayaṃ atikkamitvā buddhavisaye pañhaṃ pucchi. Dhammasenāpati āvajjentopi passituṃ na sakkoti, puratthimapacchimuttaradakkhiṇā catasso disā catasso anudisāti ito cito ca olokento pañhuppattiṭṭhānaṃ sallakkhetuṃ nāsakkhi.
સત્થા થેરસ્સ કિલમનભાવં જાનિત્વા ‘‘સારિપુત્તો કિલમતિ, નયમુખમસ્સ દસ્સેસ્સામી’’તિ ‘‘આગમેહિ ત્વં, સારિપુત્તા’’તિ વત્વા ‘‘નાયં તુય્હં વિસયો પઞ્હો, બુદ્ધાનં એસ વિસયો સબ્બઞ્ઞૂનં યસસ્સીન’’ન્તિ બુદ્ધવિસયભાવં આચિક્ખિત્વા ‘‘ભૂતમિદન્તિ, સારિપુત્ત, સમનુપસ્સસી’’તિ આહ. થેરો ‘‘ચતુમહાભૂતિકકાયપરિગ્ગહં મે ભગવા આચિક્ખતી’’તિ ઞત્વા ‘‘અઞ્ઞાતં ભગવા, અઞ્ઞાતં સુગતા’’તિ આહ. એતસ્મિં ઠાને અયં કથા ઉદપાદિ – મહાપઞ્ઞો વત, ભો, સારિપુત્તત્થેરો, યત્ર હિ નામ સબ્બેહિ અનઞ્ઞાતં પઞ્હં કથેસિ, બુદ્ધેહિ ચ દિન્નનયે ઠત્વા બુદ્ધવિસયે પઞ્હં કથેસિ, ઇતિ થેરસ્સ પઞ્ઞાનુભાવો યત્તકં ઠાનં બુદ્ધાનં કિત્તિસદ્દેન ઓત્થટં, સબ્બં અજ્ઝોત્થરિત્વા ગતોતિ એવં તાવ થેરો અટ્ઠુપ્પત્તિતો મહાપઞ્ઞતાય એતદગ્ગટ્ઠાનં લભિ.
Satthā therassa kilamanabhāvaṃ jānitvā ‘‘sāriputto kilamati, nayamukhamassa dassessāmī’’ti ‘‘āgamehi tvaṃ, sāriputtā’’ti vatvā ‘‘nāyaṃ tuyhaṃ visayo pañho, buddhānaṃ esa visayo sabbaññūnaṃ yasassīna’’nti buddhavisayabhāvaṃ ācikkhitvā ‘‘bhūtamidanti, sāriputta, samanupassasī’’ti āha. Thero ‘‘catumahābhūtikakāyapariggahaṃ me bhagavā ācikkhatī’’ti ñatvā ‘‘aññātaṃ bhagavā, aññātaṃ sugatā’’ti āha. Etasmiṃ ṭhāne ayaṃ kathā udapādi – mahāpañño vata, bho, sāriputtatthero, yatra hi nāma sabbehi anaññātaṃ pañhaṃ kathesi, buddhehi ca dinnanaye ṭhatvā buddhavisaye pañhaṃ kathesi, iti therassa paññānubhāvo yattakaṃ ṭhānaṃ buddhānaṃ kittisaddena otthaṭaṃ, sabbaṃ ajjhottharitvā gatoti evaṃ tāva thero aṭṭhuppattito mahāpaññatāya etadaggaṭṭhānaṃ labhi.
કથં આગમનતો? ઇમિસ્સાયેવ હિ અટ્ઠુપ્પત્તિયા સત્થા આહ – સારિપુત્તો ન ઇદાનેવ પઞ્ઞવા, અતીતે પઞ્ચ જાતિસતાનિ ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વાપિ મહાપઞ્ઞોવ અહોસિ –
Kathaṃ āgamanato? Imissāyeva hi aṭṭhuppattiyā satthā āha – sāriputto na idāneva paññavā, atīte pañca jātisatāni isipabbajjaṃ pabbajitvāpi mahāpaññova ahosi –
‘‘યો પબ્બજી જાતિસતાનિ પઞ્ચ,
‘‘Yo pabbajī jātisatāni pañca,
પહાય કામાનિ મનોરમાનિ;
Pahāya kāmāni manoramāni;
તં વીતરાગં સુસમાહિતિન્દ્રિયં,
Taṃ vītarāgaṃ susamāhitindriyaṃ,
પરિનિબ્બુતં વન્દથ સારિપુત્ત’’ન્તિ.
Parinibbutaṃ vandatha sāriputta’’nti.
એવં પબ્બજ્જં ઉપબ્રૂહયમાનો એકસ્મિં સમયે બારાણસિયં બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો. તયો વેદે ઉગ્ગણ્હિત્વા તત્થ સારં અપસ્સન્તો ‘‘પબ્બજિત્વા એકં મોક્ખધમ્મં ગવેસિતું વટ્ટતી’’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેસિ. તસ્મિં કાલે બોધિસત્તોપિ કાસિરટ્ઠે ઉદિચ્ચબ્રાહ્મણમહાસાલકુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય ઉગ્ગહિતસિપ્પો કામેસુ આદીનવં નેક્ખમ્મે ચ આનિસંસં દિસ્વા ઘરાવાસં પહાય હિમવન્તં પવિસિત્વા કસિણપરિકમ્મં કત્વા પઞ્ચ અભિઞ્ઞા અટ્ઠ સમાપત્તિયો નિબ્બત્તેત્વા વનમૂલફલાહારો હિમવન્તપ્પદેસે વસતિ. સોપિ માણવો નિક્ખમિત્વા તસ્સેવ સન્તિકે પબ્બજિ. પરિવારો મહા અહોસિ પઞ્ચસતમત્તા ઇસયો.
Evaṃ pabbajjaṃ upabrūhayamāno ekasmiṃ samaye bārāṇasiyaṃ brāhmaṇakule nibbatto. Tayo vede uggaṇhitvā tattha sāraṃ apassanto ‘‘pabbajitvā ekaṃ mokkhadhammaṃ gavesituṃ vaṭṭatī’’ti cittaṃ uppādesi. Tasmiṃ kāle bodhisattopi kāsiraṭṭhe udiccabrāhmaṇamahāsālakule nibbatto vuddhimanvāya uggahitasippo kāmesu ādīnavaṃ nekkhamme ca ānisaṃsaṃ disvā gharāvāsaṃ pahāya himavantaṃ pavisitvā kasiṇaparikammaṃ katvā pañca abhiññā aṭṭha samāpattiyo nibbattetvā vanamūlaphalāhāro himavantappadese vasati. Sopi māṇavo nikkhamitvā tasseva santike pabbaji. Parivāro mahā ahosi pañcasatamattā isayo.
અથસ્સ સો જેટ્ઠન્તેવાસિકો એકદેસં પરિસં ગહેત્વા લોણમ્બિલસેવનત્થં મનુસ્સપથં અગમાસિ. તસ્મિં સમયે બોધિસત્તો તસ્મિંયેવ હિમવન્તપ્પદેસે કાલં અકાસિ. કાલકિરિયસમયેવ નં અન્તેવાસિકા સન્નિપતિત્વા પુચ્છિંસુ – ‘‘અત્થિ તુમ્હેહિ કોચિ વિસેસો અધિગતો’’તિ. બોધિસત્તો ‘‘નત્થિ કિઞ્ચી’’તિ વત્વા અપરિહીનજ્ઝાનો આભસ્સરબ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તો. સો કિઞ્ચાપિ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસ્સ લાભી, બોધિસત્તાનં પન અરૂપાવચરે પટિસન્ધિ નામ ન હોતિ. કસ્મા? અભબ્બટ્ઠાનત્તા. ઇતિ સો અરૂપસમાપત્તિલાભી સમાનોપિ રૂપાવચરે નિબ્બત્તિ. અન્તેવાસિકાપિસ્સ ‘‘આચરિયો ‘નત્થિ કિઞ્ચી’તિ આહ, મોઘા તસ્સ કાલકિરિયા’’તિ ન કિઞ્ચિ સક્કારસમ્માનં અકંસુ. અથ સો જેટ્ઠન્તેવાસિકો અતિક્કન્તે વસ્સાવાસે આગન્ત્વા ‘‘કહં આચરિયો’’તિ પુચ્છિ. કાલં કતોતિ. અપિ નુ આચરિયેન લદ્ધગુણં પુચ્છિત્થાતિ? આમ પુચ્છિમ્હાતિ. કિં વદેતીતિ? નત્થિ કિઞ્ચીતિ. મયમ્પિ ‘‘આચરિયેન લદ્ધગુણો નામ નત્થી’’તિ નાસ્સ સક્કારસમ્માનં કરિમ્હાતિ. તુમ્હે ભાસિતસ્સ અત્થં ન જાનિત્થ, આચરિયો આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસ્સ લાભીતિ.
Athassa so jeṭṭhantevāsiko ekadesaṃ parisaṃ gahetvā loṇambilasevanatthaṃ manussapathaṃ agamāsi. Tasmiṃ samaye bodhisatto tasmiṃyeva himavantappadese kālaṃ akāsi. Kālakiriyasamayeva naṃ antevāsikā sannipatitvā pucchiṃsu – ‘‘atthi tumhehi koci viseso adhigato’’ti. Bodhisatto ‘‘natthi kiñcī’’ti vatvā aparihīnajjhāno ābhassarabrahmaloke nibbatto. So kiñcāpi ākiñcaññāyatanassa lābhī, bodhisattānaṃ pana arūpāvacare paṭisandhi nāma na hoti. Kasmā? Abhabbaṭṭhānattā. Iti so arūpasamāpattilābhī samānopi rūpāvacare nibbatti. Antevāsikāpissa ‘‘ācariyo ‘natthi kiñcī’ti āha, moghā tassa kālakiriyā’’ti na kiñci sakkārasammānaṃ akaṃsu. Atha so jeṭṭhantevāsiko atikkante vassāvāse āgantvā ‘‘kahaṃ ācariyo’’ti pucchi. Kālaṃ katoti. Api nu ācariyena laddhaguṇaṃ pucchitthāti? Āma pucchimhāti. Kiṃ vadetīti? Natthi kiñcīti. Mayampi ‘‘ācariyena laddhaguṇo nāma natthī’’ti nāssa sakkārasammānaṃ karimhāti. Tumhe bhāsitassa atthaṃ na jānittha, ācariyo ākiñcaññāyatanassa lābhīti.
અથ તે જેટ્ઠન્તેવાસિકસ્સ કથં ન સદ્દહિંસુ. સો પુનપ્પુનં કથેન્તોપિ સદ્દહાપેતું નાસક્ખિ . અથ બોધિસત્તો આવજ્જમાનો ‘‘અન્ધબાલો મહાજનો મય્હં જેટ્ઠન્તેવાસિકસ્સ કથં ન ગણ્હાતિ, ઇમં કારણં પાકટં કરિસ્સામી’’તિ બ્રહ્મલોકતો ઓતરિત્વા અસ્સમપદમત્થકે ઠિતો આકાસગતોવ જેટ્ઠન્તેવાસિકસ્સ પઞ્ઞાનુભાવં વણ્ણેત્વા ઇમં ગાથં અભાસિ –
Atha te jeṭṭhantevāsikassa kathaṃ na saddahiṃsu. So punappunaṃ kathentopi saddahāpetuṃ nāsakkhi . Atha bodhisatto āvajjamāno ‘‘andhabālo mahājano mayhaṃ jeṭṭhantevāsikassa kathaṃ na gaṇhāti, imaṃ kāraṇaṃ pākaṭaṃ karissāmī’’ti brahmalokato otaritvā assamapadamatthake ṭhito ākāsagatova jeṭṭhantevāsikassa paññānubhāvaṃ vaṇṇetvā imaṃ gāthaṃ abhāsi –
‘‘પરોસહસ્સમ્પિ સમાગતાનં,
‘‘Parosahassampi samāgatānaṃ,
કન્દેય્યું તે વસ્સસતં અપઞ્ઞા;
Kandeyyuṃ te vassasataṃ apaññā;
એકોવ સેય્યો પુરિસો સપઞ્ઞો,
Ekova seyyo puriso sapañño,
યો ભાસિતસ્સ વિજાનાતિ અત્થ’’ન્તિ. (જા॰ ૧.૧.૧૦૧);
Yo bhāsitassa vijānāti attha’’nti. (jā. 1.1.101);
એવં ઇસિગણં સઞ્ઞાપેત્વા બોધિસત્તો બ્રહ્મલોકમેવ ગતો. સેસઇસિગણોપિ અપરિહીનજ્ઝાનો હુત્વા કાલં કત્વા બ્રહ્મલોકપરાયણો જાતો. તત્થ બોધિસત્તો સબ્બઞ્ઞુતં પત્તો, જેટ્ઠન્તેવાસિકો સારિપુત્તત્થેરો જાતો, સેસા ઇસયો બુદ્ધપરિસા જાતાતિ એવં અતીતેપિ સારિપુત્તો મહાપઞ્ઞોવ સંખિત્તેન ભાસિતસ્સ વિત્થારેન અત્થં જાનિતું સમત્થોતિ વેદિતબ્બો.
Evaṃ isigaṇaṃ saññāpetvā bodhisatto brahmalokameva gato. Sesaisigaṇopi aparihīnajjhāno hutvā kālaṃ katvā brahmalokaparāyaṇo jāto. Tattha bodhisatto sabbaññutaṃ patto, jeṭṭhantevāsiko sāriputtatthero jāto, sesā isayo buddhaparisā jātāti evaṃ atītepi sāriputto mahāpaññova saṃkhittena bhāsitassa vitthārena atthaṃ jānituṃ samatthoti veditabbo.
ઇદમેવ ચ પુથુજ્જનપઞ્ચકં અટ્ઠુપ્પત્તિં કત્વા –
Idameva ca puthujjanapañcakaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā –
‘‘પરોસતઞ્ચેપિ સમાગતાનં,
‘‘Parosatañcepi samāgatānaṃ,
ઝાયેય્યું તે વસ્સસતં અપઞ્ઞા;
Jhāyeyyuṃ te vassasataṃ apaññā;
એકોવ સેય્યો પુરિસો સપઞ્ઞો,
Ekova seyyo puriso sapañño,
સો ભાસિતસ્સ વિજાનાતિ અત્થ’’ન્તિ. (જા॰ ૧.૧.૧૦૧) –
So bhāsitassa vijānāti attha’’nti. (jā. 1.1.101) –
ઇમમ્પિ જાતકં કથેસિ. તસ્સ પુરિમજાતકે વુત્તનયેનેવ અત્થો વેદિતબ્બો.
Imampi jātakaṃ kathesi. Tassa purimajātake vuttanayeneva attho veditabbo.
અપરમ્પિ ઇદમેવ પુથુજ્જનપઞ્ચકં અટ્ઠુપ્પત્તિં કત્વા –
Aparampi idameva puthujjanapañcakaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā –
‘‘યે સઞ્ઞિનો તેપિ દુગ્ગતા, યેપિ અસઞ્ઞિનો તેપિ દુગ્ગતા;
‘‘Ye saññino tepi duggatā, yepi asaññino tepi duggatā;
એતં ઉભયં વિવજ્જય, તં સમાપત્તિસુખં અનઙ્ગણ’’ન્તિ. (જા॰ ૧.૧.૧૩૪) –
Etaṃ ubhayaṃ vivajjaya, taṃ samāpattisukhaṃ anaṅgaṇa’’nti. (jā. 1.1.134) –
ઇમં અનઙ્ગણજાતકં કથેસિ. એત્થ ચ આચરિયો કાલં કરોન્તો અન્તેવાસિકેહિ પુચ્છિતો ‘‘નેવસઞ્ઞી નાસઞ્ઞી’’તિ આહ. સેસં વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં.
Imaṃ anaṅgaṇajātakaṃ kathesi. Ettha ca ācariyo kālaṃ karonto antevāsikehi pucchito ‘‘nevasaññī nāsaññī’’ti āha. Sesaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ.
અપરમ્પિ ઇદમેવ પુથુજ્જનપઞ્ચકં અટ્ઠુપ્પત્તિં કત્વા –
Aparampi idameva puthujjanapañcakaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā –
‘‘ચન્દાભં સૂરિયાભઞ્ચ, યોધ પઞ્ઞાય ગાધતિ;
‘‘Candābhaṃ sūriyābhañca, yodha paññāya gādhati;
અવિતક્કેન ઝાનેન, હોતિ આભસ્સરૂપગો’’તિ. (જા॰ ૧.૧.૧૩૫) –
Avitakkena jhānena, hoti ābhassarūpago’’ti. (jā. 1.1.135) –
ઇદં ચન્દાભજાતકં કથેસિ. એત્થાપિ આચરિયો કાલં કરોન્તો અન્તેવાસિકેહિ પુચ્છિતો ‘‘ઓદાતકસિણં ચન્દાભં નામ, પીતકસિણં સૂરિયાભં નામાતિ તં ઉભયં યો પઞ્ઞાય ગાધતિ પવિસતિ પક્ખન્દતિ, સો અવિતક્કેન દુતિયજ્ઝાનેન આભસ્સરૂપગો હોતિ, તાદિસો અહ’’ન્તિ સન્ધાય – ‘‘ચન્દાભં સૂરિયાભ’’ન્તિ આહ. સેસં પુરિમનયેનેવ વેદિતબ્બં.
Idaṃ candābhajātakaṃ kathesi. Etthāpi ācariyo kālaṃ karonto antevāsikehi pucchito ‘‘odātakasiṇaṃ candābhaṃ nāma, pītakasiṇaṃ sūriyābhaṃ nāmāti taṃ ubhayaṃ yo paññāya gādhati pavisati pakkhandati, so avitakkena dutiyajjhānena ābhassarūpago hoti, tādiso aha’’nti sandhāya – ‘‘candābhaṃ sūriyābha’’nti āha. Sesaṃ purimanayeneva veditabbaṃ.
ઇદમેવ ચ પુથુજ્જનપઞ્ચકં અટ્ઠુપ્પત્તિં કત્વા –
Idameva ca puthujjanapañcakaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā –
‘‘આસીસેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;
‘‘Āsīsetheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;
પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, યથા ઇચ્છિં તથા અહુ.
Passāmi vohaṃ attānaṃ, yathā icchiṃ tathā ahu.
‘‘આસીસેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;
‘‘Āsīsetheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;
પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, ઉદકા થલમુબ્ભતં.
Passāmi vohaṃ attānaṃ, udakā thalamubbhataṃ.
‘‘વાયમેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;
‘‘Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;
પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, યથા ઇચ્છિં તથા અહુ.
Passāmi vohaṃ attānaṃ, yathā icchiṃ tathā ahu.
‘‘વાયમેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;
‘‘Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;
પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, ઉદકા થલમુબ્ભતં.
Passāmi vohaṃ attānaṃ, udakā thalamubbhataṃ.
‘‘દુક્ખૂપનીતોપિ નરો સપઞ્ઞો,
‘‘Dukkhūpanītopi naro sapañño,
આસં ન છિન્દેય્ય સુખાગમાય;
Āsaṃ na chindeyya sukhāgamāya;
બહૂ હિ ફસ્સા અહિતા હિતા ચ,
Bahū hi phassā ahitā hitā ca,
અવિતક્કિતા મચ્ચમુપબ્બજન્તિ.
Avitakkitā maccamupabbajanti.
‘‘અચિન્તિતમ્પિ ભવતિ, ચિન્તિતમ્પિ વિનસ્સતિ;
‘‘Acintitampi bhavati, cintitampi vinassati;
ન હિ ચિન્તામયા ભોગા, ઇત્થિયા પુરિસસ્સ વા.
Na hi cintāmayā bhogā, itthiyā purisassa vā.
‘‘સરભં ગિરિદુગ્ગસ્મિં, યં ત્વં અનુસરી પુરે;
‘‘Sarabhaṃ giriduggasmiṃ, yaṃ tvaṃ anusarī pure;
અલીનચિત્તસ્સ તુવં, વિક્કન્તમનુજીવસિ.
Alīnacittassa tuvaṃ, vikkantamanujīvasi.
‘‘યો તં વિદુગ્ગા નરકા સમુદ્ધરિ,
‘‘Yo taṃ viduggā narakā samuddhari,
સિલાય યોગ્ગં સરભો કરિત્વા;
Silāya yoggaṃ sarabho karitvā;
દુક્ખૂપનીતં મચ્ચુમુખા પમોચયિ,
Dukkhūpanītaṃ maccumukhā pamocayi,
અલીનચિત્તં ત મિગં વદેસિ.
Alīnacittaṃ ta migaṃ vadesi.
‘‘કિં ત્વં નુ તત્થેવ તદા અહોસિ,
‘‘Kiṃ tvaṃ nu tattheva tadā ahosi,
ઉદાહુ તે કોચિ નં એતદક્ખા;
Udāhu te koci naṃ etadakkhā;
વિવટ્ટચ્છદ્દો નુસિ સબ્બદસ્સી,
Vivaṭṭacchaddo nusi sabbadassī,
ઞાણં નુ તે બ્રાહ્મણ ભિંસરૂપં.
Ñāṇaṃ nu te brāhmaṇa bhiṃsarūpaṃ.
‘‘ન ચેવહં તત્થ તદા અહોસિં,
‘‘Na cevahaṃ tattha tadā ahosiṃ,
ન ચાપિ મે કોચિ નં એતદક્ખા;
Na cāpi me koci naṃ etadakkhā;
ગાથાપદાનઞ્ચ સુભાસિતાનં,
Gāthāpadānañca subhāsitānaṃ,
અત્થં તદાનેન્તિ જનિન્દ ધીરા’’તિ. (જા॰ ૧.૧૩.૧૩૪-૧૪૩) –
Atthaṃ tadānenti janinda dhīrā’’ti. (jā. 1.13.134-143) –
ઇમં તેરસનિપાતે સરભજાતકઞ્ચ કથેસિ. ઇમાનિ પન પઞ્ચપિ જાતકાનિ અતીતેપિ સંખિત્તેન ભાસિતસ્સ વિત્થારેન અત્થં મય્હં પુત્તો જાનાતીતિ સત્થારા ધમ્મસેનાપતિસારિપુત્તત્થેરસ્સ પઞ્ઞાનુભાવપ્પકાસનત્થમેવ કથિતાનીતિ એવં આગમનતોપિ થેરો મહાપઞ્ઞતાય એતદગ્ગટ્ઠાનં લભિ.
Imaṃ terasanipāte sarabhajātakañca kathesi. Imāni pana pañcapi jātakāni atītepi saṃkhittena bhāsitassa vitthārena atthaṃ mayhaṃ putto jānātīti satthārā dhammasenāpatisāriputtattherassa paññānubhāvappakāsanatthameva kathitānīti evaṃ āgamanatopi thero mahāpaññatāya etadaggaṭṭhānaṃ labhi.
કથં ચિણ્ણવસિતોતિ? ચિણ્ણં કિરેતં થેરસ્સ ચતુપરિસમજ્ઝે ધમ્મં કથેન્તો ચત્તારિ સચ્ચાનિ અમુઞ્ચિત્વા કથેતીતિ એવં ચિણ્ણવસિતોપિ થેરો મહાપઞ્ઞતાય એતદગ્ગટ્ઠાનં લભિ.
Kathaṃ ciṇṇavasitoti? Ciṇṇaṃ kiretaṃ therassa catuparisamajjhe dhammaṃ kathento cattāri saccāni amuñcitvā kathetīti evaṃ ciṇṇavasitopi thero mahāpaññatāya etadaggaṭṭhānaṃ labhi.
કથં ગુણાતિરેકતોતિ? ઠપેત્વા હિ દસબલં અઞ્ઞો કોચિ એકસાવકોપિ મહાપઞ્ઞતાય ધમ્મસેનાપતિના સદિસો નામ નત્થીતિ એવં ગુણાતિરેકતોપિ થેરો મહાપઞ્ઞતાય એતદગ્ગટ્ઠાનં લભિ.
Kathaṃ guṇātirekatoti? Ṭhapetvā hi dasabalaṃ añño koci ekasāvakopi mahāpaññatāya dhammasenāpatinā sadiso nāma natthīti evaṃ guṇātirekatopi thero mahāpaññatāya etadaggaṭṭhānaṃ labhi.
યથા ચ સારિપુત્તત્થેરો, એવં મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરોપિ સબ્બેહેવ ચતૂહિપિ ઇમેહિ કારણેહિ એતદગ્ગટ્ઠાનં લભિ. કથં? થેરો હિ મહિદ્ધિકો મહાનુભાવો નન્દોપનન્દસદિસમ્પિ નાગરાજાનં દમેસીતિ એવં તાવ અટ્ઠુપ્પત્તિતો લભિ. ન પનેસ ઇદાનેવ મહિદ્ધિકો મહાનુભાવો, અતીતે પઞ્ચ જાતિસતાનિ ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિતોપિ મહિદ્ધિકો મહાનુભાવો અહોસીતિ.
Yathā ca sāriputtatthero, evaṃ mahāmoggallānattheropi sabbeheva catūhipi imehi kāraṇehi etadaggaṭṭhānaṃ labhi. Kathaṃ? Thero hi mahiddhiko mahānubhāvo nandopanandasadisampi nāgarājānaṃ damesīti evaṃ tāva aṭṭhuppattito labhi. Na panesa idāneva mahiddhiko mahānubhāvo, atīte pañca jātisatāni isipabbajjaṃ pabbajitopi mahiddhiko mahānubhāvo ahosīti.
‘‘યો પબ્બજી જાતિસતાનિ પઞ્ચ,
‘‘Yo pabbajī jātisatāni pañca,
પહાય કામાનિ મનોરમાનિ;
Pahāya kāmāni manoramāni;
તં વીતરાગં સુસમાહિતિન્દ્રિયં,
Taṃ vītarāgaṃ susamāhitindriyaṃ,
પરિનિબ્બુતં વન્દથ મોગ્ગલ્લાન’’ન્તિ. –
Parinibbutaṃ vandatha moggallāna’’nti. –
એવં આગમનતોપિ લભિ. ચિણ્ણં ચેતં થેરસ્સ નિરયં ગન્ત્વા અત્તનો ઇદ્ધિબલેન નિરયસત્તાનં અસ્સાસજનનત્થં સીતં અધિટ્ઠાય ચક્કમત્તં પદુમં માપેત્વા પદુમકણ્ણિકાયં નિસીદિત્વા ધમ્મકથં કથેતિ, દેવલોકં ગન્ત્વા દેવસઙ્ઘં કમ્મગતિં જાનાપેત્વા સચ્ચકથં કથેતીતિ એવં ચિણ્ણવસિતો લભિ. ઠપેત્વા ચ સમ્માસમ્બુદ્ધં અઞ્ઞો સાવકો મહામોગ્ગલ્લાનો વિય મહિદ્ધિકો મહાનુભાવો નત્થીતિ એવં ગુણાતિરેકતો લભિ.
Evaṃ āgamanatopi labhi. Ciṇṇaṃ cetaṃ therassa nirayaṃ gantvā attano iddhibalena nirayasattānaṃ assāsajananatthaṃ sītaṃ adhiṭṭhāya cakkamattaṃ padumaṃ māpetvā padumakaṇṇikāyaṃ nisīditvā dhammakathaṃ katheti, devalokaṃ gantvā devasaṅghaṃ kammagatiṃ jānāpetvā saccakathaṃ kathetīti evaṃ ciṇṇavasito labhi. Ṭhapetvā ca sammāsambuddhaṃ añño sāvako mahāmoggallāno viya mahiddhiko mahānubhāvo natthīti evaṃ guṇātirekato labhi.
યથા ચેસ, એવં મહાકસ્સપત્થેરોપિ સબ્બેહેવિમેહિ કારણેહિ એતદગ્ગટ્ઠાનં લભિ. કથં? સમ્માસમ્બુદ્ધો હિ થેરસ્સ તિગાવુતં મગ્ગં પચ્ચુગ્ગમનં કત્વા તીહિ ઓવાદેહિ ઉપસમ્પાદેત્વા ચીવરં પરિવત્તેત્વા અદાસિ. તસ્મિં સમયે મહાપથવી ઉદકપરિયન્તં કત્વા કમ્પિ, મહાજનસ્સ અબ્ભન્તરે થેરસ્સ કિત્તિસદ્દો અજ્ઝોત્થરિત્વા ગતો. એવં અટ્ઠુપ્પત્તિતો લભિ. ન ચેસ ઇદાનેવ ધુતધરો, અતીતે પઞ્ચ જાતિસતાનિ ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિતોપિ ધુતધરોવ અહોસિ.
Yathā cesa, evaṃ mahākassapattheropi sabbehevimehi kāraṇehi etadaggaṭṭhānaṃ labhi. Kathaṃ? Sammāsambuddho hi therassa tigāvutaṃ maggaṃ paccuggamanaṃ katvā tīhi ovādehi upasampādetvā cīvaraṃ parivattetvā adāsi. Tasmiṃ samaye mahāpathavī udakapariyantaṃ katvā kampi, mahājanassa abbhantare therassa kittisaddo ajjhottharitvā gato. Evaṃ aṭṭhuppattito labhi. Na cesa idāneva dhutadharo, atīte pañca jātisatāni isipabbajjaṃ pabbajitopi dhutadharova ahosi.
‘‘યો પબ્બજી જાતિસતાનિ પઞ્ચ,
‘‘Yo pabbajī jātisatāni pañca,
પહાય કામાનિ મનોરમાનિ;
Pahāya kāmāni manoramāni;
તં વીતરાગં સુસમાહિતિન્દ્રિયં,
Taṃ vītarāgaṃ susamāhitindriyaṃ,
પરિનિબ્બુતં વન્દથ મહાકસ્સપ’’ન્તિ. –
Parinibbutaṃ vandatha mahākassapa’’nti. –
એવં આગમનતોપિ લભિ. ચિણ્ણં ચેતં થેરસ્સ ચતુપરિસમજ્ઝગતો ધમ્મં કથેન્તો દસ કથાવત્થૂનિ અવિજહિત્વાવ કથેતીતિ એવં ચિણ્ણવસિતો લભિ. ઠપેત્વા ચ સમ્માસમ્બુદ્ધં અઞ્ઞો સાવકો તેરસહિ ધુતગુણેહિ મહાકસ્સપસદિસો નત્થીતિ એવં ગુણાતિરેકતો લભિ . ઇમિનાવ નિયામેન તેસં તેસં થેરાનં યથાલાભતો ગુણે કિત્તેતું વટ્ટતિ.
Evaṃ āgamanatopi labhi. Ciṇṇaṃ cetaṃ therassa catuparisamajjhagato dhammaṃ kathento dasa kathāvatthūni avijahitvāva kathetīti evaṃ ciṇṇavasito labhi. Ṭhapetvā ca sammāsambuddhaṃ añño sāvako terasahi dhutaguṇehi mahākassapasadiso natthīti evaṃ guṇātirekato labhi . Imināva niyāmena tesaṃ tesaṃ therānaṃ yathālābhato guṇe kittetuṃ vaṭṭati.
ગુણવસેનેવ હિ સમ્માસમ્બુદ્ધો યથા નામ રાજા ચક્કવત્તી ચક્કરતનાનુભાવેન ચક્કવાળગબ્ભે રજ્જસિરિં પત્વા ‘‘પત્તબ્બં મે પત્તં, કિં મે ઇદાનિ મહાજનેન ઓલોકિતેના’’તિ ન અપ્પોસ્સુક્કો હુત્વા રજ્જસિરિંયેવ અનુભોતિ, કાલેન પન કાલં વિનિચ્છયટ્ઠાને નિસીદિત્વા નિગ્ગહેતબ્બે નિગ્ગણ્હાતિ, પગ્ગહેતબ્બે પગ્ગણ્હાતિ, ઠાનન્તરેસુ ચ ઠપેતબ્બયુત્તકે ઠાનન્તરેસુ ઠપેતિ, એવમેવં મહાબોધિમણ્ડે અધિગતસ્સ સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણસ્સ આનુભાવેન અનુપ્પત્તધમ્મરજ્જો ધમ્મરાજાપિ ‘‘કિં મે ઇદાનિ લોકેન ઓલોકિતેન, અનુત્તરં ફલસમાપત્તિસુખં અનુભવિસ્સામી’’તિ અપ્પોસ્સુક્કતં અનાપજ્જિત્વા ચતુપરિસમજ્ઝે પઞ્ઞત્તવરબુદ્ધાસને નિસિન્નો અટ્ઠઙ્ગસમન્નાગતં બ્રહ્મસ્સરં નિચ્છારેત્વા ધમ્મં દેસયમાનો નિગ્ગહેતબ્બયુત્તે કણ્હધમ્મે પુગ્ગલે સિનેરુપાદે પક્ખિપન્તો વિય અપાયભયસન્તજ્જનેન નિગ્ગહેત્વા પગ્ગહેતબ્બયુત્તે કલ્યાણધમ્મે પુગ્ગલે ઉક્ખિપિત્વા ભવગ્ગે નિસીદાપેન્તો વિય પગ્ગણ્હિત્વા ઠાનન્તરેસુ ઠપેતબ્બયુત્તકે અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞત્થેરાદયો સાવકે યાથાવસરસગુણવસેનેવ ઠાનન્તરેસુ ઠપેન્તો એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં રત્તઞ્ઞૂનં, યદિદં અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞોતિઆદિમાહ.
Guṇavaseneva hi sammāsambuddho yathā nāma rājā cakkavattī cakkaratanānubhāvena cakkavāḷagabbhe rajjasiriṃ patvā ‘‘pattabbaṃ me pattaṃ, kiṃ me idāni mahājanena olokitenā’’ti na appossukko hutvā rajjasiriṃyeva anubhoti, kālena pana kālaṃ vinicchayaṭṭhāne nisīditvā niggahetabbe niggaṇhāti, paggahetabbe paggaṇhāti, ṭhānantaresu ca ṭhapetabbayuttake ṭhānantaresu ṭhapeti, evamevaṃ mahābodhimaṇḍe adhigatassa sabbaññutaññāṇassa ānubhāvena anuppattadhammarajjo dhammarājāpi ‘‘kiṃ me idāni lokena olokitena, anuttaraṃ phalasamāpattisukhaṃ anubhavissāmī’’ti appossukkataṃ anāpajjitvā catuparisamajjhe paññattavarabuddhāsane nisinno aṭṭhaṅgasamannāgataṃ brahmassaraṃ nicchāretvā dhammaṃ desayamāno niggahetabbayutte kaṇhadhamme puggale sinerupāde pakkhipanto viya apāyabhayasantajjanena niggahetvā paggahetabbayutte kalyāṇadhamme puggale ukkhipitvā bhavagge nisīdāpento viya paggaṇhitvā ṭhānantaresu ṭhapetabbayuttake aññāsikoṇḍaññattherādayo sāvake yāthāvasarasaguṇavaseneva ṭhānantaresu ṭhapento etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ rattaññūnaṃ, yadidaṃ aññāsikoṇḍaññotiādimāha.
અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞત્થેરવત્થુ
Aññāsikoṇḍaññattheravatthu
તત્થ એતદગ્ગન્તિ પદં વુત્તત્થમેવ. રત્તઞ્ઞૂનન્તિ રત્તિયો જાનન્તાનં. ઠપેત્વા હિ સમ્માસમ્બુદ્ધં અઞ્ઞો સાવકો અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞત્થેરતો પઠમતરં પબ્બજિતો નામ નત્થીતિ પબ્બજિતકાલતો પટ્ઠાય થેરો ચિરકાલં રત્તિયો જાનાતીતિ રત્તઞ્ઞૂ. સબ્બપઠમં ધમ્મસ્સ પટિવિદ્ધત્તા યદા તેન ધમ્મો પટિવિદ્ધો, ચિરકાલતો પટ્ઠાય તં રત્તિં જાનાતીતિપિ રત્તઞ્ઞૂ. અપિચ ખીણાસવાનં રત્તિદિવસપરિચ્છેદો પાકટોવ હોતિ, અયઞ્ચ પઠમખીણાસવોતિ એવમ્પિ રત્તઞ્ઞૂનં સાવકાનં અયમેવ અગ્ગો પુરિમકોટિભૂતો સેટ્ઠો. તેન વુત્તં – ‘‘રત્તઞ્ઞૂનં યદિદં અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞો’’તિ.
Tattha etadagganti padaṃ vuttatthameva. Rattaññūnanti rattiyo jānantānaṃ. Ṭhapetvā hi sammāsambuddhaṃ añño sāvako aññāsikoṇḍaññattherato paṭhamataraṃ pabbajito nāma natthīti pabbajitakālato paṭṭhāya thero cirakālaṃ rattiyo jānātīti rattaññū. Sabbapaṭhamaṃ dhammassa paṭividdhattā yadā tena dhammo paṭividdho, cirakālato paṭṭhāya taṃ rattiṃ jānātītipi rattaññū. Apica khīṇāsavānaṃ rattidivasaparicchedo pākaṭova hoti, ayañca paṭhamakhīṇāsavoti evampi rattaññūnaṃ sāvakānaṃ ayameva aggo purimakoṭibhūto seṭṭho. Tena vuttaṃ – ‘‘rattaññūnaṃ yadidaṃ aññāsikoṇḍañño’’ti.
એત્થ ચ યદિદન્તિ નિપાતો, તસ્સ થેરં અવેક્ખિત્વા યો એસોતિ, અગ્ગસદ્દં અવેક્ખિત્વા યં એતન્તિ અત્થો. અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞોતિ ઞાતકોણ્ડઞ્ઞો પટિવિદ્ધકોણ્ડઞ્ઞો. તેનેવાહ – ‘‘અઞ્ઞાસિ વત, ભો, કોણ્ડઞ્ઞો, અઞ્ઞાસિ વત, ભો, કોણ્ડઞ્ઞોતિ. ઇતિ હિદં આયસ્મતો કોણ્ડઞ્ઞસ્સ અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞો ત્વેવ નામં અહોસી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૮૧; મહાવ॰ ૧૭).
Ettha ca yadidanti nipāto, tassa theraṃ avekkhitvā yo esoti, aggasaddaṃ avekkhitvā yaṃ etanti attho. Aññāsikoṇḍaññoti ñātakoṇḍañño paṭividdhakoṇḍañño. Tenevāha – ‘‘aññāsi vata, bho, koṇḍañño, aññāsi vata, bho, koṇḍaññoti. Iti hidaṃ āyasmato koṇḍaññassa aññāsikoṇḍañño tveva nāmaṃ ahosī’’ti (saṃ. ni. 5.1081; mahāva. 17).
અયં પન થેરો કતરબુદ્ધકાલે પુબ્બપત્થનં અભિનીહારં અકાસિ, કદા પબ્બજિતો, કદાનેન પઠમં ધમ્મો અધિગતો, કદા ઠાનન્તરે ઠપિતોતિ ઇમિના નયેન સબ્બેસુપિ એતદગ્ગેસુ પઞ્હકમ્મં વેદિતબ્બં.
Ayaṃ pana thero katarabuddhakāle pubbapatthanaṃ abhinīhāraṃ akāsi, kadā pabbajito, kadānena paṭhamaṃ dhammo adhigato, kadā ṭhānantare ṭhapitoti iminā nayena sabbesupi etadaggesu pañhakammaṃ veditabbaṃ.