Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૨. ગન્ધારવગ્ગો

    2. Gandhāravaggo

    ૪૦૬. ગન્ધારજાતકં (૭-૨-૧)

    406. Gandhārajātakaṃ (7-2-1)

    ૭૬.

    76.

    હિત્વા ગામસહસ્સાનિ, પરિપુણ્ણાનિ સોળસ;

    Hitvā gāmasahassāni, paripuṇṇāni soḷasa;

    કોટ્ઠાગારાનિ ફીતાનિ, સન્નિધિં દાનિ કુબ્બસિ.

    Koṭṭhāgārāni phītāni, sannidhiṃ dāni kubbasi.

    ૭૭.

    77.

    હિત્વા ગન્ધારવિસયં, પહૂતધનધારિયં 1;

    Hitvā gandhāravisayaṃ, pahūtadhanadhāriyaṃ 2;

    પસાસનતો 3 નિક્ખન્તો, ઇધ દાનિ પસાસસિ.

    Pasāsanato 4 nikkhanto, idha dāni pasāsasi.

    ૭૮.

    78.

    ધમ્મં ભણામિ વેદેહ, અધમ્મો મે ન રુચ્ચતિ;

    Dhammaṃ bhaṇāmi vedeha, adhammo me na ruccati;

    ધમ્મં મે ભણમાનસ્સ, ન પાપમુપલિમ્પતિ.

    Dhammaṃ me bhaṇamānassa, na pāpamupalimpati.

    ૭૯.

    79.

    યેન કેનચિ વણ્ણેન, પરો લભતિ રુપ્પનં;

    Yena kenaci vaṇṇena, paro labhati ruppanaṃ;

    મહત્થિયમ્પિ ચે વાચં, ન તં ભાસેય્ય પણ્ડિતો.

    Mahatthiyampi ce vācaṃ, na taṃ bhāseyya paṇḍito.

    ૮૦.

    80.

    કામં રુપ્પતુ વા મા વા, ભુસંવ વિકિરીયતુ;

    Kāmaṃ ruppatu vā mā vā, bhusaṃva vikirīyatu;

    ધમ્મં મે ભણમાનસ્સ, ન પાપમુપલિમ્પતિ.

    Dhammaṃ me bhaṇamānassa, na pāpamupalimpati.

    ૮૧.

    81.

    નો ચે અસ્સ સકા બુદ્ધિ, વિનયો વા સુસિક્ખિતો;

    No ce assa sakā buddhi, vinayo vā susikkhito;

    વને અન્ધમહિંસોવ 5 ચરેય્ય બહુકો જનો.

    Vane andhamahiṃsova 6 careyya bahuko jano.

    ૮૨.

    82.

    યસ્મા ચ પનિધેકચ્ચે, આચેરમ્હિ 7 સુસિક્ખિતા;

    Yasmā ca panidhekacce, āceramhi 8 susikkhitā;

    તસ્મા વિનીતવિનયા, ચરન્તિ સુસમાહિતાતિ.

    Tasmā vinītavinayā, caranti susamāhitāti.

    ગન્ધારજાતકં પઠમં.

    Gandhārajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ધાનિયં (સી॰ પી॰), ધઞ્ઞન્તિ અત્થો
    2. dhāniyaṃ (sī. pī.), dhaññanti attho
    3. પસાસનિતો (સી॰ સ્યા॰), પસાસનાતો (પી॰)
    4. pasāsanito (sī. syā.), pasāsanāto (pī.)
    5. અન્ધમહિસોવ (સી॰ પી॰)
    6. andhamahisova (sī. pī.)
    7. આચારમ્હિ (સી॰ પી॰)
    8. ācāramhi (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૦૬] ૧. ગન્ધારજાતકવણ્ણના • [406] 1. Gandhārajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact