Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    ગિલાનવત્થુકથા

    Gilānavatthukathā

    ૩૬૫. મઞ્ચકે નિપાતેસુન્તિ એવં ધોવિત્વા અઞ્ઞં કાસાવં નિવાસેત્વા મઞ્ચકે નિપજ્જાપેસું; નિપજ્જાપેત્વા ચ પનાયસ્મા આનન્દો મુત્તકરીસકિલિટ્ઠં કાસાવં ધોવિત્વા ભૂમિયં પરિભણ્ડં અકાસિ. યો ભિક્ખવે મં ઉપટ્ઠહેય્ય, સો ગિલાનં ઉપટ્ઠહેય્યાતિ યો મં ઓવાદાનુસાસનીકરણેન ઉપટ્ઠહેય્ય, સો ગિલાનં ઉપટ્ઠહેય્ય; મમ ઓવાદકારકેન ગિલાનો ઉપટ્ઠાતબ્બોતિ અયમેવેત્થ અત્થો. ભગવતો ચ ગિલાનસ્સ ચ ઉપટ્ઠાનં એકસદિસન્તિ એવં પનેત્થ અત્થો ન ગહેતબ્બો. સઙ્ઘેન ઉપટ્ઠાતબ્બોતિ યસ્સેતે ઉપજ્ઝાદયો તસ્મિં વિહારે નત્થિ, આગન્તુકો હોતિ એકચારિકો ભિક્ખુ, સો સઙ્ઘસ્સ ભારો, તસ્મા સઙ્ઘેન ઉપટ્ઠાતબ્બો. નો ચે ઉપટ્ઠહેય્ય, સકલસ્સ સઙ્ઘસ્સ આપત્તિ. વારં ઠપેત્વા જગ્ગન્તેસુ પન યો અત્તનો વારે ન જગ્ગતિ, તસ્સેવ આપત્તિ. સઙ્ઘત્થેરોપિ વારકો ન મુચ્ચતિ. સચે સકલો સઙ્ઘો એકસ્સ ભારં કરોતિ, એકો વા વત્તસમ્પન્નો ભિક્ખુ અહમેવ જગ્ગિસ્સામીતિ પટિજગ્ગતિ, સઙ્ઘો આપત્તિતો મુચ્ચતિ.

    365.Mañcake nipātesunti evaṃ dhovitvā aññaṃ kāsāvaṃ nivāsetvā mañcake nipajjāpesuṃ; nipajjāpetvā ca panāyasmā ānando muttakarīsakiliṭṭhaṃ kāsāvaṃ dhovitvā bhūmiyaṃ paribhaṇḍaṃ akāsi. Yo bhikkhave maṃ upaṭṭhaheyya, so gilānaṃ upaṭṭhaheyyāti yo maṃ ovādānusāsanīkaraṇena upaṭṭhaheyya, so gilānaṃ upaṭṭhaheyya; mama ovādakārakena gilāno upaṭṭhātabboti ayamevettha attho. Bhagavato ca gilānassa ca upaṭṭhānaṃ ekasadisanti evaṃ panettha attho na gahetabbo. Saṅghena upaṭṭhātabboti yassete upajjhādayo tasmiṃ vihāre natthi, āgantuko hoti ekacāriko bhikkhu, so saṅghassa bhāro, tasmā saṅghena upaṭṭhātabbo. No ce upaṭṭhaheyya, sakalassa saṅghassa āpatti. Vāraṃ ṭhapetvā jaggantesu pana yo attano vāre na jaggati, tasseva āpatti. Saṅghattheropi vārako na muccati. Sace sakalo saṅgho ekassa bhāraṃ karoti, eko vā vattasampanno bhikkhu ahameva jaggissāmīti paṭijaggati, saṅgho āpattito muccati.

    ૩૬૬. અભિક્કમન્તં વા અભિક્કમતીતિઆદીસુ વડ્ઢન્તં વા આબાધં ‘‘ઇદં નામ મે પરિભુઞ્જન્તસ્સ વડ્ઢતિ, ઇદં પરિભુઞ્જન્તસ્સ પરિહાયતિ, ઇદં પરિભુઞ્જન્તસ્સ તિટ્ઠતી’’તિ યથાભૂતં નાવિકરોતીતિ એવમત્થો દટ્ઠબ્બો. નાલન્તિ ન પતિરૂપો, ન યુત્તો ઉપટ્ઠાતું. ભેસજ્જં સંવિધાતુન્તિ ભેસજ્જં યોજેતું અસમત્થો હોતિ. આમિસન્તરોતિ આમિસં અસ્સ અન્તરન્તિ આમિસન્તરો. અન્તરન્તિ કારણં વુચ્ચતિ; આમિસકારણા યાગુભત્તપત્તચીવરાનિ પત્થેન્તો ઉપટ્ઠાતીતિ અત્થો.

    366.Abhikkamantaṃ vā abhikkamatītiādīsu vaḍḍhantaṃ vā ābādhaṃ ‘‘idaṃ nāma me paribhuñjantassa vaḍḍhati, idaṃ paribhuñjantassa parihāyati, idaṃ paribhuñjantassa tiṭṭhatī’’ti yathābhūtaṃ nāvikarotīti evamattho daṭṭhabbo. Nālanti na patirūpo, na yutto upaṭṭhātuṃ. Bhesajjaṃ saṃvidhātunti bhesajjaṃ yojetuṃ asamattho hoti. Āmisantaroti āmisaṃ assa antaranti āmisantaro. Antaranti kāraṇaṃ vuccati; āmisakāraṇā yāgubhattapattacīvarāni patthento upaṭṭhātīti attho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૨૪. ગિલાનવત્થુકથા • 224. Gilānavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ગિલાનવત્થુકથાવણ્ણના • Gilānavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ગિલાનવત્થુકથાવણ્ણના • Gilānavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૨૪. ગિલાનવત્થુકથા • 224. Gilānavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact