Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૫. ગુત્તિલવિમાનં

    5. Guttilavimānaṃ

    ૧. વત્થુત્તમદાયિકાવિમાનવત્થુ

    1. Vatthuttamadāyikāvimānavatthu

    ૩૨૭.

    327.

    ‘‘સત્તતન્તિં સુમધુરં, રામણેય્યં અવાચયિં;

    ‘‘Sattatantiṃ sumadhuraṃ, rāmaṇeyyaṃ avācayiṃ;

    સો મં રઙ્ગમ્હિ અવ્હેતિ, ‘સરણં મે હોહિ કોસિયા’તિ.

    So maṃ raṅgamhi avheti, ‘saraṇaṃ me hohi kosiyā’ti.

    ૩૨૮.

    328.

    ‘‘અહં તે સરણં હોમિ, અહમાચરિયપૂજકો;

    ‘‘Ahaṃ te saraṇaṃ homi, ahamācariyapūjako;

    ન તં જયિસ્સતિ સિસ્સો, સિસ્સમાચરિય જેસ્સસી’’તિ.

    Na taṃ jayissati sisso, sissamācariya jessasī’’ti.

    ૩૨૯.

    329.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન, યા ત્વં તિટ્ઠસિ દેવતે;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ઓભાસેન્તી દિસા સબ્બા, ઓસધી વિય તારકા.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    ૩૩૦.

    330.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો, કેન તે ઇધ મિજ્ઝતિ;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    ઉપ્પજ્જન્તિ ચ તે ભોગા, યે કેચિ મનસો પિયા.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    ૩૩૧.

    331.

    ‘‘પુચ્છામિ તં દેવિ મહાનુભાવે, મનુસ્સભૂતા કિમકાસિ પુઞ્ઞં;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    કેનાસિ એવં જલિતાનુભાવા, વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૩૩૨.

    332.

    સા દેવતા અત્તમના, મોગ્ગલ્લાનેન પુચ્છિતા;

    Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    પઞ્હં પુટ્ઠા વિયાકાસિ, યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૩૩૩.

    333.

    ‘‘વત્થુત્તમદાયિકા નારી, પવરા હોતિ નરેસુ નારીસુ;

    ‘‘Vatthuttamadāyikā nārī, pavarā hoti naresu nārīsu;

    એવં પિયરૂપદાયિકા મનાપં, દિબ્બં સા લભતે ઉપેચ્ચ ઠાનં.

    Evaṃ piyarūpadāyikā manāpaṃ, dibbaṃ sā labhate upecca ṭhānaṃ.

    ૩૩૪.

    334.

    ‘‘તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં, પવરા 1 પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā 2 passa puññānaṃ vipākaṃ.

    ૩૩૫.

    335.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો, તેન મે ઇધ મિજ્ઝતિ;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    ઉપ્પજ્જન્તિ ચ મે ભોગા, યે કેચિ મનસો પિયા.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    ૩૩૬.

    336.

    ‘‘અક્ખામિ તે ભિક્ખુ મહાનુભાવ, મનુસ્સભૂતા યમકાસિ પુઞ્ઞં;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;

    તેનમ્હિ એવં જલિતાનુભાવા, વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    (અનન્તરં ચતુરવિમાનં યથા વત્થુદાયિકાવિમાનં તથા વિત્થારેતબ્બં 3)

    (Anantaraṃ caturavimānaṃ yathā vatthudāyikāvimānaṃ tathā vitthāretabbaṃ 4)

    ૨. પુપ્ફુત્તમદાયિકાવિમાનવત્થુ (૧)

    2. Pupphuttamadāyikāvimānavatthu (1)

    ૩૩૭.

    337.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰… ઓસધી વિય તારકા.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… osadhī viya tārakā.

    ૩૩૮.

    338.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… યે કેચિ મનસો પિયા.

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe… ye keci manaso piyā.

    ૩૩૯.

    339.

    ‘‘પુચ્છામિ તં દેવિ મહાનુભાવે…પે॰…

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve…pe…

    વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૩૪૦.

    340.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૩૪૧.

    341.

    ‘‘પુપ્ફુત્તમદાયિકા નારી, પવરા હોતિ નરેસુ નારીસુ;

    ‘‘Pupphuttamadāyikā nārī, pavarā hoti naresu nārīsu;

    એવં પિયરૂપદાયિકા મનાપં, દિબ્બં સા લભતે ઉપેચ્ચ ઠાનં.

    Evaṃ piyarūpadāyikā manāpaṃ, dibbaṃ sā labhate upecca ṭhānaṃ.

    ૩૪૨.

    342.

    ‘‘તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં, પવરા પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    ૩૪૩.

    343.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૩. ગન્ધુત્તમદાયિકાવિમાનવત્થુ (૨)

    3. Gandhuttamadāyikāvimānavatthu (2)

    ૩૪૫.

    345.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰… ઓસધી વિય તારકા.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… osadhī viya tārakā.

    ૩૪૬.

    346.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… યે કેચિ મનસો પિયા.

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe… ye keci manaso piyā.

    ૩૪૭.

    347.

    ‘‘પુચ્છામિ તં દેવિ મહાનુભાવે…પે॰…

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve…pe…

    વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૩૪૮.

    348.

    ‘‘સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    ‘‘Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૩૪૯.

    349.

    ‘‘ગન્ધુત્તમદાયિકા નારી, પવરા હોતિ નરેસુ નારીસુ;

    ‘‘Gandhuttamadāyikā nārī, pavarā hoti naresu nārīsu;

    એવં પિયરૂપદાયિકા મનાપં, દિબ્બં સા લભતે ઉપેચ્ચ ઠાનં.

    Evaṃ piyarūpadāyikā manāpaṃ, dibbaṃ sā labhate upecca ṭhānaṃ.

    ૩૫૦.

    350.

    ‘‘તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં, પવરા પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    ૩૫૧.

    351.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૪. ફલુત્તમદાયિકાવિમાનવત્થુ (૩)

    4. Phaluttamadāyikāvimānavatthu (3)

    ૩૫૩.

    353.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰… ઓસધી વિય તારકા.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… osadhī viya tārakā.

    ૩૫૪.

    354.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… યે કેચિ મનસો પિયા.

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe… ye keci manaso piyā.

    ૩૫૫.

    355.

    ‘‘પુચ્છામિ તં દેવિ મહાનુભાવે…પે॰…

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve…pe…

    વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૩૫૬.

    356.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૩૫૭.

    357.

    ‘‘ફલુત્તમદાયિકા નારી, પવરા હોતિ નરેસુ નારીસુ;

    ‘‘Phaluttamadāyikā nārī, pavarā hoti naresu nārīsu;

    એવં પિયરૂપદાયિકા મનાપં, દિબ્બં સા લભતે ઉપેચ્ચ ઠાનં.

    Evaṃ piyarūpadāyikā manāpaṃ, dibbaṃ sā labhate upecca ṭhānaṃ.

    ૩૫૮.

    358.

    ‘‘તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં, પવરા પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    ૩૫૯.

    359.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૫. રસુત્તમદાયિકાવિમાનવત્થુ (૪)

    5. Rasuttamadāyikāvimānavatthu (4)

    ૩૬૧.

    361.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰… ઓસધી વિય તારકા.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… osadhī viya tārakā.

    ૩૬૨.

    362.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… યે કેચિ મનસો પિયા.

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe… ye keci manaso piyā.

    ૩૬૩.

    363.

    ‘‘પુચ્છામિ તં દેવિ મહાનુભાવે…પે॰…

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve…pe…

    વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૩૬૪.

    364.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૩૬૫.

    365.

    ‘‘રસુત્તમદાયિકા નારી, પવરા હોતિ નરેસુ નારીસુ;

    ‘‘Rasuttamadāyikā nārī, pavarā hoti naresu nārīsu;

    એવં પિયરૂપદાયિકા મનાપં, દિબ્બં સા લભતે ઉપેચ્ચ ઠાનં.

    Evaṃ piyarūpadāyikā manāpaṃ, dibbaṃ sā labhate upecca ṭhānaṃ.

    ૩૬૬.

    366.

    ‘‘તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં, પવરા પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    ૩૬૭.

    367.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૬. ગન્ધપઞ્ચઙ્ગુલિકદાયિકાવિમાનવત્થુ

    6. Gandhapañcaṅgulikadāyikāvimānavatthu

    ૩૬૯.

    369.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰… ઓસધી વિય તારકા.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… osadhī viya tārakā.

    ૩૭૦.

    370.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…

    વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૩૭૨.

    372.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૩૭૩.

    373.

    ‘‘ગન્ધપઞ્ચઙ્ગુલિકં અહમદાસિં, કસ્સપસ્સ ભગવતો થૂપમ્હિ;

    ‘‘Gandhapañcaṅgulikaṃ ahamadāsiṃ, kassapassa bhagavato thūpamhi;

    એવં પિયરૂપદાયિકા મનાપં, દિબ્બં સા લભતે ઉપેચ્ચ ઠાનં.

    Evaṃ piyarūpadāyikā manāpaṃ, dibbaṃ sā labhate upecca ṭhānaṃ.

    ૩૭૪.

    374.

    ‘‘તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં , પવરા પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં.

    Accharāsahassassāhaṃ , pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    ૩૭૫.

    375.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    (અનન્તરં ચતુરવિમાનં યથા ગન્ધપઞ્ચઙ્ગુલિકદાયિકાવિમાનં તથા વિત્થારેતબ્બં 5 )

    (Anantaraṃ caturavimānaṃ yathā gandhapañcaṅgulikadāyikāvimānaṃ tathā vitthāretabbaṃ 6 )

    ૭. એકૂપોસથવિમાનવત્થુ (૧)

    7. Ekūposathavimānavatthu (1)

    ૩૭૭.

    377.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰…વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe…vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૩૮૦.

    380.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰…યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe…yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૩૮૧.

    381.

    ‘‘ભિક્ખૂ ચ અહં ભિક્ખુનિયો ચ, અદ્દસાસિં પન્થપટિપન્ને;

    ‘‘Bhikkhū ca ahaṃ bhikkhuniyo ca, addasāsiṃ panthapaṭipanne;

    તેસાહં ધમ્મં સુત્વાન, એકૂપોસથં ઉપવસિસ્સં.

    Tesāhaṃ dhammaṃ sutvāna, ekūposathaṃ upavasissaṃ.

    ૩૮૨.

    382.

    ‘‘તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં, પવરા પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    ૩૮૩.

    383.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૮. ઉદકદાયિકાવિમાનવત્થુ (૨)

    8. Udakadāyikāvimānavatthu (2)

    ૩૮૫.

    385.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰…વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe…vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૩૮૮.

    388.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૩૮૯.

    389.

    ‘‘ઉદકે ઠિતા ઉદકમદાસિં, ભિક્ખુનો ચિત્તેન વિપ્પસન્નેન;

    ‘‘Udake ṭhitā udakamadāsiṃ, bhikkhuno cittena vippasannena;

    એવં પિયરૂપદાયિકા મનાપં, દિબ્બં સા લભતે ઉપેચ્ચ ઠાનં.

    Evaṃ piyarūpadāyikā manāpaṃ, dibbaṃ sā labhate upecca ṭhānaṃ.

    ૩૯૦.

    390.

    ‘‘તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં, પવરા પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    ૩૯૧.

    391.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૯. ઉપટ્ઠાનવિમાનવત્થુ (૩)

    9. Upaṭṭhānavimānavatthu (3)

    ૩૯૩.

    393.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰… વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૩૯૬.

    396.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૩૯૭.

    397.

    ‘‘સસ્સુઞ્ચાહં સસુરઞ્ચ, ચણ્ડિકે કોધને ચ ફરુસે ચ;

    ‘‘Sassuñcāhaṃ sasurañca, caṇḍike kodhane ca pharuse ca;

    અનુસૂયિકા ઉપટ્ઠાસિં 7, અપ્પમત્તા સકેન સીલેન.

    Anusūyikā upaṭṭhāsiṃ 8, appamattā sakena sīlena.

    ૩૯૮.

    398.

    ‘‘તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં, પવરા પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    ૩૯૯.

    399.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૧૦. અપરકમ્મકારિનીવિમાનવત્થુ (૪)

    10. Aparakammakārinīvimānavatthu (4)

    ૪૦૧.

    401.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰… વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૪૦૪.

    404.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૪૦૫.

    405.

    ‘‘પરકમ્મકરી 9 આસિં, અત્થેનાતન્દિતા દાસી;

    ‘‘Parakammakarī 10 āsiṃ, atthenātanditā dāsī;

    અક્કોધનાનતિમાનિની 11, સંવિભાગિની સકસ્સ ભાગસ્સ.

    Akkodhanānatimāninī 12, saṃvibhāginī sakassa bhāgassa.

    ૪૦૬.

    406.

    ‘‘તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં, પવરા પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    ૪૦૭.

    407.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૧૧. ખીરોદનદાયિકાવિમાનવત્થુ

    11. Khīrodanadāyikāvimānavatthu

    ૪૦૯.

    409.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰… ઓસધી વિય તારકા.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… osadhī viya tārakā.

    ૪૧૦.

    410.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૪૧૨.

    412.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૪૧૩.

    413.

    ‘‘ખીરોદનં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ;

    ‘‘Khīrodanaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa;

    એવં કરિત્વા કમ્મં, સુગતિં ઉપપજ્જ મોદામિ.

    Evaṃ karitvā kammaṃ, sugatiṃ upapajja modāmi.

    ૪૧૪.

    414.

    ‘‘તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં, પવરા પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    ૪૧૫.

    415.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    (અનન્તરં પઞ્ચવીસતિવિમાનં યથા ખીરોદનદાયિકાવિમાનં તથા વિત્થારેતબ્બં) 13

    (Anantaraṃ pañcavīsativimānaṃ yathā khīrodanadāyikāvimānaṃ tathā vitthāretabbaṃ) 14

    ૧૨. ફાણિતદાયિકાવિમાનવત્થુ (૧)

    12. Phāṇitadāyikāvimānavatthu (1)

    ૪૧૭.

    417.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન…પે॰… સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૪૨૦.

    420.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૪૨૧.

    421.

    ‘‘ફાણિતં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰…’’.

    ‘‘Phāṇitaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe…’’.

    ૧૩. ઉચ્છુખણ્ડિકદાયિકાવત્થુ (૨)

    13. Ucchukhaṇḍikadāyikāvatthu (2)

    ૪૨૯.

    429.

    ઉચ્છુખણ્ડિકં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Ucchukhaṇḍikaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૧૪. તિમ્બરુસકદાયિકાવિમાનવત્થુ (૩)

    14. Timbarusakadāyikāvimānavatthu (3)

    ૪૩૭.

    437.

    તિમ્બરુસકં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Timbarusakaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૧૫. કક્કારિકદાયિકાવિમાનવત્થુ (૪)

    15. Kakkārikadāyikāvimānavatthu (4)

    ૪૪૫.

    445.

    કક્કારિકં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Kakkārikaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૧૬. એળાલુકદાયિકાવિમાનવત્થુ (૫)

    16. Eḷālukadāyikāvimānavatthu (5)

    ૪૫૩.

    453.

    એળાલુકં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Eḷālukaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૧૭. વલ્લિફલદાયિકાવિમાનવત્થુ(૬)

    17. Valliphaladāyikāvimānavatthu(6)

    ૪૬૧.

    461.

    વલ્લિફલં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Valliphalaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૧૮. ફારુસકદાયિકાવિમાનવત્થુ (૭)

    18. Phārusakadāyikāvimānavatthu (7)

    ૪૬૯.

    469.

    ફારુસકં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Phārusakaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૧૯. હત્થપ્પતાપકદાયિકાવિમાનવત્થુ (૮)

    19. Hatthappatāpakadāyikāvimānavatthu (8)

    ૪૭૭.

    477.

    હત્થપ્પતાપકં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Hatthappatāpakaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૨૦. સાકમુટ્ઠિદાયિકાવિમાનવત્થુ (૯)

    20. Sākamuṭṭhidāyikāvimānavatthu (9)

    ૪૮૫.

    485.

    સાકમુટ્ઠિં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પન્થપટિપન્નસ્સ…પે॰….

    Sākamuṭṭhiṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno panthapaṭipannassa…pe….

    ૨૧. પુપ્ફકમુટ્ઠિદાયિકાવિમાનવત્થુ (૧૦)

    21. Pupphakamuṭṭhidāyikāvimānavatthu (10)

    ૪૯૩.

    493.

    પુપ્ફકમુટ્ઠિં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Pupphakamuṭṭhiṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૨૨. મૂલકદાયિકાવિમાનવત્થુ (૧૧)

    22. Mūlakadāyikāvimānavatthu (11)

    ૫૦૧.

    501.

    મૂલકં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Mūlakaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૨૩. નિમ્બમુટ્ઠિદાયિકાવિમાનવત્થુ (૧૨)

    23. Nimbamuṭṭhidāyikāvimānavatthu (12)

    ૫૦૬.

    506.

    નિમ્બમુટ્ઠિં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Nimbamuṭṭhiṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૨૪. અમ્બકઞ્જિકદાયિકાવિમાનવત્થુ (૧૩)

    24. Ambakañjikadāyikāvimānavatthu (13)

    ૫૧૭.

    517.

    અમ્બકઞ્જિકં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Ambakañjikaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૨૫. દોણિનિમ્મજ્જનિદાયિકાવિમાનવત્થુ (૧૪)

    25. Doṇinimmajjanidāyikāvimānavatthu (14)

    ૫૨૫.

    525.

    દોણિનિમ્મજ્જનિં 15 અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Doṇinimmajjaniṃ 16 ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૨૬. કાયબન્ધનદાયિકાવિમાનવત્થુ (૧૫)

    26. Kāyabandhanadāyikāvimānavatthu (15)

    ૫૩૩.

    533.

    કાયબન્ધનં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Kāyabandhanaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૨૭. અંસબદ્ધકદાયિકાવિમાનવત્થુ (૧૬)

    27. Aṃsabaddhakadāyikāvimānavatthu (16)

    ૫૪૧.

    541.

    અંસબદ્ધકં 17 અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Aṃsabaddhakaṃ 18 ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૨૮. આયોગપટ્ટદાયિકાવિમાનવત્થુ (૧૭)

    28. Āyogapaṭṭadāyikāvimānavatthu (17)

    ૫૪૬.

    546.

    આયોગપટ્ટં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Āyogapaṭṭaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૨૯. વિધૂપનદાયિકાવિમાનવત્થુ (૧૮)

    29. Vidhūpanadāyikāvimānavatthu (18)

    ૫૫૭.

    557.

    વિધૂપનં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Vidhūpanaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૩૦. તાલવણ્ટદાયિકાવિમાનવત્થુ (૧૯)

    30. Tālavaṇṭadāyikāvimānavatthu (19)

    ૫૬૫.

    565.

    તાલવણ્ટં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Tālavaṇṭaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૩૧. મોરહત્થદાયિકાવિમાનવત્થુ (૨૦)

    31. Morahatthadāyikāvimānavatthu (20)

    ૫૭૩.

    573.

    મોરહત્થં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Morahatthaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૩૨. છત્તદાયિકાવિમાનવત્થુ (૨૧)

    32. Chattadāyikāvimānavatthu (21)

    ૫૮૧.

    581.

    છત્તં 19 અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Chattaṃ 20 ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૩૩. ઉપાહનદાયિકાવિમાનવત્થુ (૨૨)

    33. Upāhanadāyikāvimānavatthu (22)

    ૫૮૬.

    586.

    ઉપાહનં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Upāhanaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૩૪. પૂવદાયિકાવિમાનવત્થુ (૨૩)

    34. Pūvadāyikāvimānavatthu (23)

    ૫૯૭.

    597.

    પૂવં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Pūvaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૩૫. મોદકદાયિકાવિમાનવત્થુ (૨૪)

    35. Modakadāyikāvimānavatthu (24)

    ૬૦૫.

    605.

    મોદકં અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    Modakaṃ ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૩૬. સક્ખલિકદાયિકાવિમાનવત્થુ (૨૫)

    36. Sakkhalikadāyikāvimānavatthu (25)

    ૬૧૩.

    613.

    ‘‘સક્ખલિકં 21 અહમદાસિં, ભિક્ખુનો પિણ્ડાય ચરન્તસ્સ…પે॰….

    ‘‘Sakkhalikaṃ 22 ahamadāsiṃ, bhikkhuno piṇḍāya carantassa…pe….

    ૬૧૪.

    614.

    ‘‘તસ્સા મે પસ્સ વિમાનં, અચ્છરા કામવણ્ણિનીહમસ્મિ;

    ‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;

    અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં, પવરા પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં.

    Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.

    ૬૧૫.

    615.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૬૧૭.

    617.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે અજ્જ, સુપ્પભાતં સુહુટ્ઠિતં 23;

    ‘‘Svāgataṃ vata me ajja, suppabhātaṃ suhuṭṭhitaṃ 24;

    યં અદ્દસામિ 25 દેવતાયો, અચ્છરા કામવણ્ણિનિયો 26.

    Yaṃ addasāmi 27 devatāyo, accharā kāmavaṇṇiniyo 28.

    ૬૧૮.

    618.

    ‘‘ઇમાસાહં 29 ધમ્મં સુત્વા 30, કાહામિ કુસલં બહું.

    ‘‘Imāsāhaṃ 31 dhammaṃ sutvā 32, kāhāmi kusalaṃ bahuṃ.

    દાનેન સમચરિયાય, સઞ્ઞમેન દમેન ચ;

    Dānena samacariyāya, saññamena damena ca;

    સ્વાહં તત્થ ગમિસ્સામિ 33, યત્થ ગન્ત્વા ન સોચરે’’તિ.

    Svāhaṃ tattha gamissāmi 34, yattha gantvā na socare’’ti.

    ગુત્તિલવિમાનં પઞ્ચમં.

    Guttilavimānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. અચ્છરાસહસ્સસ્સાહં પવરા, (સ્યા॰)
    2. accharāsahassassāhaṃ pavarā, (syā.)
    3. ( ) નત્થિ સી॰ પોત્થકે
    4. ( ) natthi sī. potthake
    5. ( ) નત્થિ સી॰ પોત્થકે
    6. ( ) natthi sī. potthake
    7. સૂપટ્ઠાસિં (સી॰)
    8. sūpaṭṭhāsiṃ (sī.)
    9. પરકમ્મકારિની (સ્યા॰) પરકમ્મકારી (પી॰) અપરકમ્મકારિની (ક॰)
    10. parakammakārinī (syā.) parakammakārī (pī.) aparakammakārinī (ka.)
    11. અનતિમાની (સી॰ સ્યા॰)
    12. anatimānī (sī. syā.)
    13. ( ) નત્થિ સી॰ પોત્થકે
    14. ( ) natthi sī. potthake
    15. દોણિનિમ્મુજ્જનં (સ્યા॰)
    16. doṇinimmujjanaṃ (syā.)
    17. અંસવટ્ટકં (સી॰), અંસબન્ધનં (ક॰)
    18. aṃsavaṭṭakaṃ (sī.), aṃsabandhanaṃ (ka.)
    19. છત્તઞ્ચ (ક॰)
    20. chattañca (ka.)
    21. સક્ખલિં (સી॰ સ્યા॰)
    22. sakkhaliṃ (sī. syā.)
    23. સુવુટ્ઠિતં (સી॰)
    24. suvuṭṭhitaṃ (sī.)
    25. અદ્દસં (સી॰ સ્યા॰), અદ્દસાસિં (પી॰)
    26. કામવણ્ણિયો (સી॰)
    27. addasaṃ (sī. syā.), addasāsiṃ (pī.)
    28. kāmavaṇṇiyo (sī.)
    29. તાસાહં (સ્યા॰ ક॰)
    30. સુત્વાન (સ્યા॰ ક॰)
    31. tāsāhaṃ (syā. ka.)
    32. sutvāna (syā. ka.)
    33. તત્થેવ ગચ્છામિ (ક॰)
    34. tattheva gacchāmi (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૫. ગુત્તિલવિમાનવણ્ણના • 5. Guttilavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact