Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૩૫. હલિદ્દિરાગજાતકં (૯)

    435. Haliddirāgajātakaṃ (9)

    ૭૮.

    78.

    સુતિતિક્ખં અરઞ્ઞમ્હિ, પન્તમ્હિ સયનાસને;

    Sutitikkhaṃ araññamhi, pantamhi sayanāsane;

    યે ચ ગામે તિતિક્ખન્તિ, તે ઉળારતરા તયા.

    Ye ca gāme titikkhanti, te uḷāratarā tayā.

    ૭૯.

    79.

    અરઞ્ઞા ગામમાગમ્મ, કિંસીલં કિંવતં અહં;

    Araññā gāmamāgamma, kiṃsīlaṃ kiṃvataṃ ahaṃ;

    પુરિસં તાત સેવેય્યં, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો.

    Purisaṃ tāta seveyyaṃ, taṃ me akkhāhi pucchito.

    ૮૦.

    80.

    યો તે 1 વિસ્સાસયે તાત, વિસ્સાસઞ્ચ ખમેય્ય તે;

    Yo te 2 vissāsaye tāta, vissāsañca khameyya te;

    સુસ્સૂસી ચ તિતિક્ખી ચ, તં ભજેહિ ઇતો ગતો.

    Sussūsī ca titikkhī ca, taṃ bhajehi ito gato.

    ૮૧.

    81.

    યસ્સ કાયેન વાચાય, મનસા નત્થિ દુક્કટં;

    Yassa kāyena vācāya, manasā natthi dukkaṭaṃ;

    ઉરસીવ પતિટ્ઠાય, તં ભજેહિ ઇતો ગતો.

    Urasīva patiṭṭhāya, taṃ bhajehi ito gato.

    ૮૨.

    82.

    યો ચ ધમ્મેન ચરતિ, ચરન્તોપિ ન મઞ્ઞતિ;

    Yo ca dhammena carati, carantopi na maññati;

    વિસુદ્ધકારિં સપ્પઞ્ઞં, તં ભજેહિ ઇતો ગતો.

    Visuddhakāriṃ sappaññaṃ, taṃ bhajehi ito gato.

    ૮૩.

    83.

    હલિદ્દિરાગં કપિચિત્તં, પુરિસં રાગવિરાગિનં;

    Haliddirāgaṃ kapicittaṃ, purisaṃ rāgavirāginaṃ;

    તાદિસં તાત મા સેવિ, નિમ્મનુસ્સમ્પિ ચે સિયા.

    Tādisaṃ tāta mā sevi, nimmanussampi ce siyā.

    ૮૪.

    84.

    આસીવિસંવ કુપિતં, મીળ્હલિત્તં મહાપથં;

    Āsīvisaṃva kupitaṃ, mīḷhalittaṃ mahāpathaṃ;

    આરકા પરિવજ્જેહિ, યાનીવ વિસમં પથં.

    Ārakā parivajjehi, yānīva visamaṃ pathaṃ.

    ૮૫.

    85.

    અનત્થા તાત વડ્ઢન્તિ, બાલં અચ્ચુપસેવતો;

    Anatthā tāta vaḍḍhanti, bālaṃ accupasevato;

    માસ્સુ બાલેન સંગચ્છિ, અમિત્તેનેવ સબ્બદા.

    Māssu bālena saṃgacchi, amitteneva sabbadā.

    ૮૬.

    86.

    તં તાહં તાત યાચામિ, કરસ્સુ વચનં મમ;

    Taṃ tāhaṃ tāta yācāmi, karassu vacanaṃ mama;

    માસ્સુ બાલેન સંગચ્છિ 3, દુક્ખો બાલેહિ સઙ્ગમોતિ.

    Māssu bālena saṃgacchi 4, dukkho bālehi saṅgamoti.

    હલિદ્દિરાગજાતકં નવમં.

    Haliddirāgajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. યો તં (સ્યા॰ જા॰ ૧.૪.૧૯૦ અરઞ્ઞજાતકેપિ)
    2. yo taṃ (syā. jā. 1.4.190 araññajātakepi)
    3. સંગઞ્છિ (સી॰ પી॰)
    4. saṃgañchi (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૩૫] ૯. હલિદ્દિરાગજાતકવણ્ણના • [435] 9. Haliddirāgajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact