Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    હરણકકથાવણ્ણના

    Haraṇakakathāvaṇṇanā

    ૧૧૧. હરણકકથાયં હરણકન્તિ હરિયમાનં. અભિમુખં કત્વા કડ્ઢનં આકડ્ઢનં, સેસદિસાકડ્ઢનં વિકડ્ઢનં. પાદં અગ્ઘતિ, પારાજિકમેવાતિ એત્થ અન્તં ન ગણ્હામીતિ અસલ્લક્ખિતત્તા અન્તસ્સ ચ ગણ્હિસ્સામીતિ સલ્લક્ખિતસ્સેવ પટસ્સ એકદેસત્તા પારાજિકં વુત્તં. સહભણ્ડહારકન્તિ ભણ્ડહારકેન સદ્ધિં. સન્તજ્જેત્વાતિ ધનુઆદીહિ સન્તજ્જેત્વા.

    111. Haraṇakakathāyaṃ haraṇakanti hariyamānaṃ. Abhimukhaṃ katvā kaḍḍhanaṃ ākaḍḍhanaṃ, sesadisākaḍḍhanaṃ vikaḍḍhanaṃ. Pādaṃ agghati, pārājikamevāti ettha antaṃ na gaṇhāmīti asallakkhitattā antassa ca gaṇhissāmīti sallakkhitasseva paṭassa ekadesattā pārājikaṃ vuttaṃ. Sahabhaṇḍahārakanti bhaṇḍahārakena saddhiṃ. Santajjetvāti dhanuādīhi santajjetvā.

    સોતિ ભણ્ડહારકો. અનજ્ઝાવુત્થકન્તિ અપરિગ્ગહિતકં, અસામિકન્તિ અત્થો.

    Soti bhaṇḍahārako. Anajjhāvutthakanti apariggahitakaṃ, asāmikanti attho.

    આહરાપેન્તે દાતબ્બન્તિ એત્થ ‘‘છડ્ડેત્વા ધુરં નિક્ખિપિત્વા ગતાનમ્પિ નિરાલયાનં પુન આહરાપનસ્સ વુત્તત્તા ભિક્ખૂનમ્પિ અત્તનો સન્તકે પરિક્ખારે અચ્છિન્દિત્વા પરેહિ ગહિતે તત્થ ધુરનિક્ખેપં કત્વાપિ પુન તં બલક્કારેનપિ આહરાપેતું વટ્ટતી’’તિ દેસવાસિનો આચરિયા વદન્તિ, સીહળદીપવાસિનો પન તં કેચિ આચરિયા ન ઇચ્છન્તિ. તેનેવ મહાગણ્ઠિપદે મજ્ઝિમગણ્ઠિપદે ચ વુત્તં ‘‘અમ્હાકં પન તં ન રુચ્ચતી’’તિ. અઞ્ઞેસૂતિ મહાપચ્ચરિઆદીસુ. વિચારણા એવ નત્થીતિ તત્થાપિ પટિક્ખેપાભાવતો અયમેવત્થોતિ વુત્તં હોતિ.

    Āharāpente dātabbanti ettha ‘‘chaḍḍetvā dhuraṃ nikkhipitvā gatānampi nirālayānaṃ puna āharāpanassa vuttattā bhikkhūnampi attano santake parikkhāre acchinditvā parehi gahite tattha dhuranikkhepaṃ katvāpi puna taṃ balakkārenapi āharāpetuṃ vaṭṭatī’’ti desavāsino ācariyā vadanti, sīhaḷadīpavāsino pana taṃ keci ācariyā na icchanti. Teneva mahāgaṇṭhipade majjhimagaṇṭhipade ca vuttaṃ ‘‘amhākaṃ pana taṃ na ruccatī’’ti. Aññesūti mahāpaccariādīsu. Vicāraṇā eva natthīti tatthāpi paṭikkhepābhāvato ayamevatthoti vuttaṃ hoti.

    હરણકકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Haraṇakakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ભૂમટ્ઠકથાદિવણ્ણના • Bhūmaṭṭhakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / હરણકકથાવણ્ણના • Haraṇakakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact