Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi |
૨. ઇન્દ્રિયનિદ્દેસો
2. Indriyaniddeso
૨૭. સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ પઞ્ચ વિવેકા, પઞ્ચ વિરાગા, પઞ્ચ નિરોધા, પઞ્ચ વોસ્સગ્ગા, દ્વાદસ નિસ્સયા. વીરિયિન્દ્રિયસ્સ…પે॰… સતિન્દ્રિયસ્સ… સમાધિન્દ્રિયસ્સ… પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ પઞ્ચ વિવેકા, પઞ્ચ વિરાગા, પઞ્ચ નિરોધા, પઞ્ચ વોસ્સગ્ગા, દ્વાદસ નિસ્સયા.
27. Saddhindriyassa pañca vivekā, pañca virāgā, pañca nirodhā, pañca vossaggā, dvādasa nissayā. Vīriyindriyassa…pe… satindriyassa… samādhindriyassa… paññindriyassa pañca vivekā, pañca virāgā, pañca nirodhā, pañca vossaggā, dvādasa nissayā.
સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ કતમે પઞ્ચ વિવેકા? વિક્ખમ્ભનવિવેકો, તદઙ્ગવિવેકો, સમુચ્છેદવિવેકો, પટિપ્પસ્સદ્ધિવિવેકો, નિસ્સરણવિવેકો. વિક્ખમ્ભનવિવેકો ચ નીવરણાનં પઠમજ્ઝાનં ભાવયતો, તદઙ્ગવિવેકો ચ દિટ્ઠિગતાનં નિબ્બેધભાગિયં સમાધિં ભાવયતો, સમુચ્છેદવિવેકો ચ લોકુત્તરં ખયગામિમગ્ગં ભાવયતો, પટિપ્પસ્સદ્ધિવિવેકો ચ ફલક્ખણે, નિસ્સરણવિવેકો ચ નિરોધો નિબ્બાનં. સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ ઇમે પઞ્ચ વિવેકા. ઇમેસુ પઞ્ચસુ વિવેકેસુ છન્દજાતો હોતિ સદ્ધાધિમુત્તો, ચિત્તઞ્ચસ્સ સ્વાધિટ્ઠિતં…પે॰… સદ્ધિન્દ્રિયસ્સ ઇમે પઞ્ચ વિવેકા, પઞ્ચ વિરાગા, પઞ્ચ નિરોધા, પઞ્ચ વોસ્સગ્ગા, દ્વાદસ નિસ્સયા.
Saddhindriyassa katame pañca vivekā? Vikkhambhanaviveko, tadaṅgaviveko, samucchedaviveko, paṭippassaddhiviveko, nissaraṇaviveko. Vikkhambhanaviveko ca nīvaraṇānaṃ paṭhamajjhānaṃ bhāvayato, tadaṅgaviveko ca diṭṭhigatānaṃ nibbedhabhāgiyaṃ samādhiṃ bhāvayato, samucchedaviveko ca lokuttaraṃ khayagāmimaggaṃ bhāvayato, paṭippassaddhiviveko ca phalakkhaṇe, nissaraṇaviveko ca nirodho nibbānaṃ. Saddhindriyassa ime pañca vivekā. Imesu pañcasu vivekesu chandajāto hoti saddhādhimutto, cittañcassa svādhiṭṭhitaṃ…pe… saddhindriyassa ime pañca vivekā, pañca virāgā, pañca nirodhā, pañca vossaggā, dvādasa nissayā.
વીરિયિન્દ્રિયસ્સ…પે॰… સતિન્દ્રિયસ્સ…પે॰… સમાધિન્દ્રિયસ્સ… પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ કતમે પઞ્ચ વિવેકા? વિક્ખમ્ભનવિવેકો, તદઙ્ગવિવેકો, સમુચ્છેદવિવેકો, પટિપ્પસ્સદ્ધિવિવેકો, નિસ્સરણવિવેકો…પે॰… પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ ઇમે પઞ્ચ વિવેકા, પઞ્ચ વિરાગા, પઞ્ચ નિરોધા , પઞ્ચ વોસ્સગ્ગા, દ્વાદસ નિસ્સયાતિ.
Vīriyindriyassa…pe… satindriyassa…pe… samādhindriyassa… paññindriyassa katame pañca vivekā? Vikkhambhanaviveko, tadaṅgaviveko, samucchedaviveko, paṭippassaddhiviveko, nissaraṇaviveko…pe… paññindriyassa ime pañca vivekā, pañca virāgā, pañca nirodhā , pañca vossaggā, dvādasa nissayāti.
વિવેકકથા નિટ્ઠિતા.
Vivekakathā niṭṭhitā.