Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ઇટ્ઠકાચયાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના

    Iṭṭhakācayādianujānanakathāvaṇṇanā

    ૩૦૦. રુક્ખં વિજ્ઝિત્વાતિ રુક્ખદારું વિજ્ઝિત્વા. ખાણુકે આકોટેત્વાતિ દ્વે દ્વે ખાણુકે આકોટેત્વા. તં આહરિમં ભિત્તિપાદન્તિ વુત્તનયેન ખાણુકે આકોટેત્વા કતંયેવ સન્ધાય વુત્તં. ભૂમિયં પતિટ્ઠાપેતુન્તિ મૂલેન ભૂમિયં પતિટ્ઠાપેત્વા ભિત્તિપાદસ્સ ઉપત્થમ્ભનવસેન ઉસ્સાપેત્વા ખાણુકેહિ ભિત્તિપાદં ઉસ્સાપેત્વા ઠપેતુન્તિ અધિપ્પાયો. ઉભતો કુટ્ટં નીહરિત્વા કતપદેસસ્સાતિ યથા અન્તોદ્વારસમીપે નિસિન્નેહિ ઉજુકં બહિ ઓલોકેતું ન સક્કા હોતિ, એવં ઉભોહિ પસ્સેહિ કુટ્ટં નીહરિત્વા અભિમુખે ભિત્તિં ઉપટ્ઠપેત્વા કતપદેસસ્સ. સમન્તા પરિયાગારોતિ સમન્તતો આવિદ્ધપમુખં. ઉગ્ઘાટનકિટિકન્તિ દણ્ડેહિ ઉક્ખિપિત્વા ઠપનકપદરકિટિકં.

    300.Rukkhaṃ vijjhitvāti rukkhadāruṃ vijjhitvā. Khāṇuke ākoṭetvāti dve dve khāṇuke ākoṭetvā. Taṃ āharimaṃ bhittipādanti vuttanayena khāṇuke ākoṭetvā kataṃyeva sandhāya vuttaṃ. Bhūmiyaṃ patiṭṭhāpetunti mūlena bhūmiyaṃ patiṭṭhāpetvā bhittipādassa upatthambhanavasena ussāpetvā khāṇukehi bhittipādaṃ ussāpetvā ṭhapetunti adhippāyo. Ubhato kuṭṭaṃ nīharitvā katapadesassāti yathā antodvārasamīpe nisinnehi ujukaṃ bahi oloketuṃ na sakkā hoti, evaṃ ubhohi passehi kuṭṭaṃ nīharitvā abhimukhe bhittiṃ upaṭṭhapetvā katapadesassa. Samantā pariyāgāroti samantato āviddhapamukhaṃ. Ugghāṭanakiṭikanti daṇḍehi ukkhipitvā ṭhapanakapadarakiṭikaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ઇટ્ઠકાચયાદિઅનુજાનનં • Iṭṭhakācayādianujānanaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / વિહારાનુજાનનકથા • Vihārānujānanakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / વિહારાનુજાનનકથાવણ્ણના • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વિહારાનુજાનનકથાવણ્ણના • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / વિહારાનુજાનનકથા • Vihārānujānanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact