Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૬૮. જનસન્ધજાતકં (૫)

    468. Janasandhajātakaṃ (5)

    ૪૯.

    49.

    દસ ખલુ ઇમાનિ 1 ઠાનાનિ, યાનિ પુબ્બે અકરિત્વા;

    Dasa khalu imāni 2 ṭhānāni, yāni pubbe akaritvā;

    સ પચ્છા મનુતપ્પતિ, ઇચ્ચેવાહ 3 જનસન્ધો.

    Sa pacchā manutappati, iccevāha 4 janasandho.

    ૫૦.

    50.

    અલદ્ધા વિત્તં તપ્પતિ, પુબ્બે અસમુદાનિતં;

    Aladdhā vittaṃ tappati, pubbe asamudānitaṃ;

    ન પુબ્બે ધનમેસિસ્સં, ઇતિ પચ્છાનુતપ્પતિ.

    Na pubbe dhanamesissaṃ, iti pacchānutappati.

    ૫૧.

    51.

    સક્યરૂપં પુરે સન્તં, મયા સિપ્પં ન સિક્ખિતં;

    Sakyarūpaṃ pure santaṃ, mayā sippaṃ na sikkhitaṃ;

    કિચ્છા વુત્તિ અસિપ્પસ્સ, ઇતિ પચ્છાનુતપ્પતિ.

    Kicchā vutti asippassa, iti pacchānutappati.

    ૫૨.

    52.

    કૂટવેદી પુરે આસિં, પિસુણો પિટ્ઠિમંસિકો;

    Kūṭavedī pure āsiṃ, pisuṇo piṭṭhimaṃsiko;

    ચણ્ડો ચ ફરુસો ચાપિ 5, ઇતિ પચ્છાનુતપ્પતિ.

    Caṇḍo ca pharuso cāpi 6, iti pacchānutappati.

    ૫૩.

    53.

    પાણાતિપાતી પુરે આસિં, લુદ્દો ચાપિ 7 અનારિયો;

    Pāṇātipātī pure āsiṃ, luddo cāpi 8 anāriyo;

    ભૂતાનં નાપચાયિસ્સં, ઇતિ પચ્છાનુતપ્પતિ.

    Bhūtānaṃ nāpacāyissaṃ, iti pacchānutappati.

    ૫૪.

    54.

    બહૂસુ વત સન્તીસુ, અનાપાદાસુ ઇત્થિસુ;

    Bahūsu vata santīsu, anāpādāsu itthisu;

    પરદારં અસેવિસ્સં, ઇતિ પચ્છાનુતપ્પતિ.

    Paradāraṃ asevissaṃ, iti pacchānutappati.

    ૫૫.

    55.

    બહુમ્હિ વત સન્તમ્હિ, અન્નપાને ઉપટ્ઠિતે;

    Bahumhi vata santamhi, annapāne upaṭṭhite;

    ન પુબ્બે અદદં 9 દાનં, ઇતિ પચ્છાનુતપ્પતિ.

    Na pubbe adadaṃ 10 dānaṃ, iti pacchānutappati.

    ૫૬.

    56.

    માતરં પિતરઞ્ચાપિ, જિણ્ણકં ગતયોબ્બનં 11;

    Mātaraṃ pitarañcāpi, jiṇṇakaṃ gatayobbanaṃ 12;

    પહુ સન્તો ન પોસિસ્સં, ઇતિ પચ્છાનુતપ્પતિ.

    Pahu santo na posissaṃ, iti pacchānutappati.

    ૫૭.

    57.

    આચરિયમનુસત્થારં , સબ્બકામરસાહરં;

    Ācariyamanusatthāraṃ , sabbakāmarasāharaṃ;

    પિતરં અતિમઞ્ઞિસ્સં, ઇતિ પચ્છાનુતપ્પતિ.

    Pitaraṃ atimaññissaṃ, iti pacchānutappati.

    ૫૮.

    58.

    સમણે બ્રાહ્મણે ચાપિ, સીલવન્તે બહુસ્સુતે;

    Samaṇe brāhmaṇe cāpi, sīlavante bahussute;

    ન પુબ્બે પયિરુપાસિસ્સં, ઇતિ પચ્છાનુતપ્પતિ.

    Na pubbe payirupāsissaṃ, iti pacchānutappati.

    ૫૯.

    59.

    સાધુ હોતિ તપો ચિણ્ણો, સન્તો ચ પયિરુપાસિતો;

    Sādhu hoti tapo ciṇṇo, santo ca payirupāsito;

    ન ચ પુબ્બે તપો ચિણ્ણો, ઇતિ પચ્છાનુતપ્પતિ.

    Na ca pubbe tapo ciṇṇo, iti pacchānutappati.

    ૬૦.

    60.

    યો ચ એતાનિ ઠાનાનિ, યોનિસો પટિપજ્જતિ;

    Yo ca etāni ṭhānāni, yoniso paṭipajjati;

    કરં પુરિસકિચ્ચાનિ, સ પચ્છા નાનુતપ્પતીતિ.

    Karaṃ purisakiccāni, sa pacchā nānutappatīti.

    જનસન્ધજાતકં પઞ્ચમં.

    Janasandhajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. ખલુમાનિ (સ્યા॰)
    2. khalumāni (syā.)
    3. ઇચ્ચાહ રાજા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. iccāha rājā (sī. syā. pī.)
    5. ચાસિં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. cāsiṃ (sī. syā. pī.)
    7. ચાસિં (સી॰ પી॰)
    8. cāsiṃ (sī. pī.)
    9. અદદિં (સી॰)
    10. adadiṃ (sī.)
    11. જિણ્ણકે ગતયોબ્બને (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    12. jiṇṇake gatayobbane (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૬૮] ૫. જનસન્ધજાતકવણ્ણના • [468] 5. Janasandhajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact