Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ૬. જોતિસિક્ખાપદવણ્ણના

    6. Jotisikkhāpadavaṇṇanā

    ૩૫૦. છટ્ઠે ભગ્ગા નામ જનપદિનો રાજકુમારા, તેસં નિવાસો એકોપિ જનપદો રુળ્હીસદ્દેન ‘‘ભગ્ગા’’તિ વુચ્ચતિ. તેન વુત્તં ‘‘ભગ્ગાતિ જનપદસ્સ નામ’’ન્તિ. સુસુમારગિરેતિ એવંનામકે નગરે. તસ્સ કિર નગરસ્સ માપનત્થં વત્થુવિજ્જાચરિયેન નગરટ્ઠાનસ્સ પરિગ્ગણ્હનદિવસે અવિદૂરે સુસુમારો સદ્દમકાસિ ગિરં નિચ્છારેસિ. અથ અનન્તરાયેન નગરે માપિતે તમેવ સુસુમારગિરણં સુભનિમિત્તં કત્વા સુસુમારગિરંત્વેવસ્સ નામં અકંસુ. કેચિ પન ‘‘સુસુમારસણ્ઠાનત્તા સુસુમારો નામ એકો ગિરિ, સો તસ્સ નગરસ્સ સમીપે, તસ્મા તં સુસુમારગિરિ એતસ્સ અત્થીતિ ‘સુસુમારગિરી’તિ વુચ્ચતી’’તિ વદન્તિ. તથા વા હોતુ અઞ્ઞથા વા, નામમેતં તસ્સ નગરસ્સાતિ આહ ‘‘સુસુમારગિરન્તિ નગરસ્સ નામ’’ન્તિ. ભેસકળાતિ ઘમ્પણ્ડનામકો ગચ્છવિસેસો. કેચિ ‘‘સેતરુક્ખો’’તિપિ વદન્તિ. તેસં બહુલતાય પન તં વનં ભેસકળાવનન્ત્વેવ પઞ્ઞાયિત્થ. ‘‘ભેસગળાવને’’તિપિ પાઠો. ‘‘ભેસો નામ એકો યક્ખો અયુત્તકારી, તસ્સ તતો ગળિતટ્ઠાનતાય તં વનં ભેસગળાવનં નામ જાત’’ન્તિ હિ કેચિ.

    350. Chaṭṭhe bhaggā nāma janapadino rājakumārā, tesaṃ nivāso ekopi janapado ruḷhīsaddena ‘‘bhaggā’’ti vuccati. Tena vuttaṃ ‘‘bhaggāti janapadassa nāma’’nti. Susumāragireti evaṃnāmake nagare. Tassa kira nagarassa māpanatthaṃ vatthuvijjācariyena nagaraṭṭhānassa pariggaṇhanadivase avidūre susumāro saddamakāsi giraṃ nicchāresi. Atha anantarāyena nagare māpite tameva susumāragiraṇaṃ subhanimittaṃ katvā susumāragiraṃtvevassa nāmaṃ akaṃsu. Keci pana ‘‘susumārasaṇṭhānattā susumāro nāma eko giri, so tassa nagarassa samīpe, tasmā taṃ susumāragiri etassa atthīti ‘susumāragirī’ti vuccatī’’ti vadanti. Tathā vā hotu aññathā vā, nāmametaṃ tassa nagarassāti āha ‘‘susumāragiranti nagarassa nāma’’nti. Bhesakaḷāti ghampaṇḍanāmako gacchaviseso. Keci ‘‘setarukkho’’tipi vadanti. Tesaṃ bahulatāya pana taṃ vanaṃ bhesakaḷāvanantveva paññāyittha. ‘‘Bhesagaḷāvane’’tipi pāṭho. ‘‘Bheso nāma eko yakkho ayuttakārī, tassa tato gaḷitaṭṭhānatāya taṃ vanaṃ bhesagaḷāvanaṃ nāma jāta’’nti hi keci.

    ૩૫૨. જોતિકરણેતિ અગ્ગિકરણે. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ. અગિલાનતા, અનુઞ્ઞાતકરણાભાવો, વિસિબ્બેતુકામતા, સમાદહનન્તિ ઇમાનિ પનેત્થ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ.

    352.Jotikaraṇeti aggikaraṇe. Sesamettha uttānameva. Agilānatā, anuññātakaraṇābhāvo, visibbetukāmatā, samādahananti imāni panettha cattāri aṅgāni.

    જોતિસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Jotisikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. સુરાપાનવગ્ગો • 6. Surāpānavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૬. જોતિસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Jotisikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૬. જોતિસિક્ખાપદં • 6. Jotisikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact